Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ограничават таксите на съдебните изпълнители

Сряда, 18 Октомври 2017 / Общество
295
  • dariknews.bg

Парламентът отхвърли идеята за опрощаване на дълговете

 

Значително намаляване на таксите, събирани от съдебните изпълнители и нови изисквания за уведомяване на длъжниците, така че да не бъдат осъждани без да знаят. Това са основните промени в Гражданско-процесуалния кодекс, приети от парламента на второ четене. Покрай тях обаче не бяха приети две от най-дискусионните – въвеждането на 10-годишна абсолютна давност и премахването на възможността банките да искат заповед за незабавно изпълнение на базата на счетоводен документ (прословутият чл. 417, т. 2 ГПК, по който през годините е имало много дебати. )

Парламентът отхвърли предложението за въвеждане на 10-годишна абсолютна давност, след изтичането на която да се погасяват всички необезпечени задължения на граждани.

Предложението, което беше подкрепено при гласуването на първо четене на проекта за промени в ГПК, беше "с изтичане на десетгодишен давностен срок се погасяват всички вземания срещу физически лица независимо от спирането или прекъсването на давността". Предложението не важеше за задължения на еднолични търговци, за вземания за заплати, за обезщетения по трудово правоотношение и за непозволено увреждане.

Проектът за промени беше по инициатива на омбудсмана Мая Манолова и подкрепен от няколко парламентарни групи, като основната идея на промените беше да се реши проблема с така наречените „вечни длъжници“.
В момента липсва каквато и да е възможност едно физическо лице, когато не може да погаси своите изискуеми задължения, да започне процедура по фалит.
Съществува давност за задълженията, които не са обезпечени с ипотечен заем, но тя спира да тече в момента, в който кредиторът задейства съдебно изпълнение. Така на практика дълговете стават вечни и след смъртта на длъжниците се прехвърлят върху наследниците им.

Все пак правомощията на съдебните изпълнители ще бъдат ограничени. Хората няма да могат да бъдат осъждани без да са били уведомени. Длъжниците вече ще могат да плащат в рамките на съдебния процес и поискано плащане, без да стигат до частен съдебен изпълнител. Въвежда се пропорционалност между наложените репресивни и изпълнителни мерки върху длъжника и размера на дълга. Причината, поради която омбудсманът настоя за тази промяна, е досегашната практика на ЧСИ за дълг от 100 лв. да се блокират всички банкови сметки и цялото имущество на длъжника, обясняват от пресслужбата на омбудсмана.

С друга промяна се преустановява възможността да се продават имоти на безценица. Ще има възможност да се възразява срещу оценката на недвижимия имот, на която се продава жилището. Предвижда се още таван за таксите и разноските в изпълнителното производство за гражданите, които не са си платили след уведомяване.

Шестата кауза, която се отнася за ограничаване на свръх привилегиите на банките, не е свалена от нашето внимание. Напротив, още от утре, както се договорихме с юристите от Патриотичния фронт, започваме работа по изработването на текстове, които да дадат възможност на гражданите да проверяват верността на сметките, които претендират срещу тях банките“, каза омбудсманът. Тя призна, че предложените от нея текстове в тази област не са били достатъчно прецизни и са щели да натоварят допълнително гражданите.

Имам непрекъсната обратна връзка с гражданите. Сигурна съм, че и вие имате такава и ако се окаже, че частните съдебни изпълнители са намерили пролуки между приетите текстове, се ангажирам отново да настоявам за вашето внимание за промени в ГПК“, закани се Манолова.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

съдебни изпълнители, длъжници, давност, дългове, ЧСИ

Street of Hope

Време с децата: Да нахраним птичките

Събота, 03 Декември 2016 / Родители
Изработването на хранилка за птици отнема малко време, но е от големите уроци по доброта   Вярвам, че на 3 декември на много места в страната са се появили хранилки за птици, направени от деца, защото много родители харесаха идеята на Влади Фиданова за една добрина на ден до Коледа. По [...]

Курс за обучители по добродетели

Четвъртък, 23 Февуари 2017 / В клас
Добродетелите са малка част от ценностите, които гарантират че това, което правим днес, е добро за нас дългосрочно   Ако ви интересува защо въпреки усилията ви да научите децата на честност и уважение към останалите например, не винаги нещата се получават добре, ако правите разлика межд [...]