Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Окончателно: Без втори лифт в Банско

Сряда, 16 Януари 2019 / Общество
376

Върховният административен съд отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин"

 

Върховният административен съд отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин". Решението на петчленния състав е окончателно.

С това гласуваните от кабинета промени, които доведоха до протести на природозащитни организации, няма да влязат в сила. Според съда приетото решение нарушава Закона за защитените територии и разпоредби от международното право. Това бяха мотивите и на природозащитниците – че планът за управление на националния парк трябва задължително да премине през екологична оценка.

Делото започна след жалба на Министерския съвет и министъра на околната среда и водите, след като миналото лято тричленен съдебен състав реши, че промените нарушават Закона за защитените територии и разпоредби от международното право.

И двата състава на ВАС обясняват, че на такива места законодателството ни разрешава само ремонт на изградени пътища и спортни съоръжения, но не и строежа на нови.

 

Вижте още:

Правителството разреши строежа на втори лифт в Банско

Всички министри искат втори лифт в Банско

Втори лифт или екологична катастрофа в Пирин

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

план за управление, Пирин, ски, екооценка, лифт, национален парк, екология, природа, ВАС

Street of Hope

Въвеждат изпити и след 10 клас

Петък, 22 Юли 2016 / В клас
Промяната се прави заради разделянето на средното образование на два етапа       Нови изпити за учениците след 10 клас планира Министерството на образованието. Те ще са като национално външно оценяване, но оценките няма да се вписват в дипломите. Резултатът обаче ще даде въ [...]

Всеки може да чете

Петък, 29 Септември 2017 / Гласът на детето
Семинар за родители на деца със специални образователни потребности ще проведе авторката на книгата Натали Хейл     "Всеки може да чете" - това е името на книгата на Натали Хейл, както и темата на една специална среща - семинар, която организира Сдружението на родителите на деца с [...]