Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Окончателно: Без втори лифт в Банско

Сряда, 16 Януари 2019 / Общество
306

Върховният административен съд отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин"

 

Върховният административен съд отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин". Решението на петчленния състав е окончателно.

С това гласуваните от кабинета промени, които доведоха до протести на природозащитни организации, няма да влязат в сила. Според съда приетото решение нарушава Закона за защитените територии и разпоредби от международното право. Това бяха мотивите и на природозащитниците – че планът за управление на националния парк трябва задължително да премине през екологична оценка.

Делото започна след жалба на Министерския съвет и министъра на околната среда и водите, след като миналото лято тричленен съдебен състав реши, че промените нарушават Закона за защитените територии и разпоредби от международното право.

И двата състава на ВАС обясняват, че на такива места законодателството ни разрешава само ремонт на изградени пътища и спортни съоръжения, но не и строежа на нови.

 

Вижте още:

Правителството разреши строежа на втори лифт в Банско

Всички министри искат втори лифт в Банско

Втори лифт или екологична катастрофа в Пирин

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

план за управление, Пирин, ски, екооценка, лифт, национален парк, екология, природа, ВАС

Street of Hope

Вълна от съпричастност към бедна майка

Четвъртък, 01 Декември 2016 / Гласът на детето
  След като социалните служби отнеха 3-те деца на жена от Сливен, много хора й протягат ръка, за да може да си ги върне   Вълна от съпричастност заля социалните мрежи след като вчера bTV разказа историята на 25-годишната Даниела Колева от Сливен. Тъй като жената няма работа и жил [...]

Изложба в помощ на децата на Уганда

Петък, 31 Март 2017 / Гласът на детето
Инициативата събира средства за храни и лекарства на сираци от африканската държава Благотворителна изложба в подкрепа на децата на Уганда ще се проведе от 6 до 12 април във ФотоСинтезис Арт център в София. Инициатор на събитието е Михаела Стойкова, младата учителка, която стои зад организа [...]