Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Окончателно: Без втори лифт в Банско

Сряда, 16 Януари 2019 / Общество
270

Върховният административен съд отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин"

 

Върховният административен съд отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин". Решението на петчленния състав е окончателно.

С това гласуваните от кабинета промени, които доведоха до протести на природозащитни организации, няма да влязат в сила. Според съда приетото решение нарушава Закона за защитените територии и разпоредби от международното право. Това бяха мотивите и на природозащитниците – че планът за управление на националния парк трябва задължително да премине през екологична оценка.

Делото започна след жалба на Министерския съвет и министъра на околната среда и водите, след като миналото лято тричленен съдебен състав реши, че промените нарушават Закона за защитените територии и разпоредби от международното право.

И двата състава на ВАС обясняват, че на такива места законодателството ни разрешава само ремонт на изградени пътища и спортни съоръжения, но не и строежа на нови.

 

Вижте още:

Правителството разреши строежа на втори лифт в Банско

Всички министри искат втори лифт в Банско

Втори лифт или екологична катастрофа в Пирин

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

план за управление, Пирин, ски, екооценка, лифт, национален парк, екология, природа, ВАС

StreetView

Призрачни места: Бъдеще в миналото

Неделя, 19 Юни 2016 / Места
  НЛО къщичките в Тайланд, в които никой не живя    В северната част на Тайван, близо до столицата Тайпей сити, в областта Сан Жи е най-известният футуристичен проект, който остана в миналото. Историята започва през 70-те години, когато голяма компания решава да изгради  [...]

26-ата българска експедиция потегля към Студения юг

Сряда, 13 Декември 2017 / Приключения
Антарктида е като друга планета, без надеждна екипировка може и да не оживееш, казва проф. Христо Пимпирев:   На 13 декември 2017 г. професор Христо Пимпирев потегля от София към остров Ливингстън за 26-ата българска антарктическа експедиция. Именитият български учен и полярен изследо [...]