Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Окончателно: Без втори лифт в Банско

Сряда, 16 Януари 2019 / Общество
343

Върховният административен съд отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин"

 

Върховният административен съд отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин". Решението на петчленния състав е окончателно.

С това гласуваните от кабинета промени, които доведоха до протести на природозащитни организации, няма да влязат в сила. Според съда приетото решение нарушава Закона за защитените територии и разпоредби от международното право. Това бяха мотивите и на природозащитниците – че планът за управление на националния парк трябва задължително да премине през екологична оценка.

Делото започна след жалба на Министерския съвет и министъра на околната среда и водите, след като миналото лято тричленен съдебен състав реши, че промените нарушават Закона за защитените територии и разпоредби от международното право.

И двата състава на ВАС обясняват, че на такива места законодателството ни разрешава само ремонт на изградени пътища и спортни съоръжения, но не и строежа на нови.

 

Вижте още:

Правителството разреши строежа на втори лифт в Банско

Всички министри искат втори лифт в Банско

Втори лифт или екологична катастрофа в Пирин

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

план за управление, Пирин, ски, екооценка, лифт, национален парк, екология, природа, ВАС

Street of Art

Безсънието уврежда мозъка

Неделя, 10 Април 2016 / Хранене и Здраве
  По-голямата част от хората не си доспиват. До какво води това?   Преди време чувството ми за справедливост беше силно накърнено заради тежки отношения в службата, отделно бяха ежедневните нерви, неудовлетворението от работата и чисто физическата умора в някои особено натоварени [...]

Какво е лятото без ...хамак?

Събота, 15 Юли 2017 / Стил
Няколко идеи за глезотии в лятната градина   В градината, на планински поход, пред офиса, в задния двор, до морския бряг, в хотела или на детската площадка...хамакът може да е навсякъде, а производителите отдавна предлагат не просто удобно място за почивка, а специално проектирани за на [...]