Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Опасното светлинно и гърмящо новогодишно шоу

Неделя, 02 Декември 2018 / Общество
248
  • unsplash.com

Защо не можем да посрещнем новата година без фойерверки и пиратки?

 

Всяка година гърмежите в новогодишната нощ стават все по-свирепи, шумни и продължителни, а във въздуха по целия свят се изпаряват стотитици милиони долари. Това, което не се изпарява обаче са фините прахови частици – всяка година бомбардировката в новогодишната нощ води до отделяне на няколко хиляди тона прахови частици - количество, което стига, за да ни трови през цялата година.

Освен преките наранявания, причинени от невнимателно боравене с пиротехнически средства, се генерират голям брой опасни изпарения, които под формата на димен облак се изпускат в околната среда. Например тежките и др. метали (като K, Ba, Mg, Sr, Cu, Pb, Sn, Al, Bi, Ga), чиито съединения се използват във фойерверките като окислители, стабилизатори, оцветители на пламъка и за други специални ефекти, напомнят от организацията КАЖИ.  Други замърсители, възникващи при изгарянето на фойерверки, включват серен диоксид, азотен диоксид, въглероден диоксид, въглероден оксид и суспендирани частици. Освен това по време на горене може да се освободи подземен озон, който е отровен за човешкия организъм. 

Дори няма да споменаваме стотиците случаи на наранени и осакатени хора след употреба на пиратки и некачествени фойерверки. А шумът при взривяването на някои бомбички може да достигне до 140 децибела за части от секундата, което може да нанесе временни или постоянни щети върху слуха на хората наоколо. Да не говорим за домашните, бездомните и дивите животни, които няма къде да се скрият и чиито мозъци не издържат тези светлинни и звукови експлозии. Не става въпрос просто за страх, а за смърт на животни заради криворазбрано забавление.

 

Няколко факта:

 

Мръсният въздух взима по 7 милиона жертви на година

 

- Най-фините прахови частици, освобождавани при възпламеняването на фойерверките, могат да проникнат в мозъка и да причинят хронични възпаления и деменция.

 

- Замърсеният въздух увеличава и риска от инфаркт.

 

- Перхлоратите, които са честа част от фойерверките, могат да замърсят водата и да попречат на абсорбирането на йод, което може да доведе до заболяване на щитовидната жлеза.

 

- Повечето фойерверки се произвеждат в развиващите се страни, където не са спазени стандартите за безопасност. 

 

- В много общини и държави по света фойерверките са забранени - в историческите центрове на градовете, където има стари сгради и по-голяма опасност от пожари, на места с ценна природа и редки животински видове, но като цяло става въпрос за индустрия с обороти за милиарди, която намира своите начини да съществува.

 

- Традицията да се пускат фойерверки тръгва от Китай: през 7 век в провинция Хунан монахът Ли Тиан гонел злите духове и демони с барут. В Европа пиротехниката дълго време е била удоволствие само за аристокрацията - правели се фойерверки на сватби или кръщенета. През 18 век градските управи и по-заможните граждани започнали да организират и обществени фойерверки.

 

- Всяка година по време на новогодишните празници има стотици изгубени домашни кучета, които изплашени от шума бягат от стопаните си и се губят в непознатата градска среда.

 

- Ако кучето ви много се страхува от гърмежите, можете да му осигурите скривалище в най-тихата възможна част на дома и в дните около новогодишните празници задължително трябва да го разхождате на каишка.

 

И един въпрос:

 

Какво удоволствие носят силните гърмежи и не може ли да се празнува без варварски бомбардировки?

 

Вижте още: 

Битката със смога

Цената на мръсния въздух

Студът е опасен и за животните

 

Станете наш благодетел в Patreon 

Дарете на PayPal: office@streetwatch.bg

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

фойерверки, пиратки, шум, прах, прахови частици, животни, опасности, нова година, въздух

StreetView

Призрачни места: Надценени инвестиции

Неделя, 12 Юни 2016 / Места
Продължаваме с поредицата за призрачните места – градове и сгради, в които никой не е живял заради недомислена правителствена или частна инвестиция, или които са изоставени по друга причина. Ето кои са едни от най-големите надценени инвестиции - проекти, погълнали милиарди и без го [...]

В Китай строят копие на „Титаник“

Петък, 02 Декември 2016 / Места
  Корабът  ще е „потопен“ в провинция Съчуан   Китайска корабостроителна компания строи копие на печално известния параход "Титаник", съобщиха световните агенции. Корабът ще е с дължина 269 м и ширина 29 м. За разлика от оригинала, дубликатът на океанския лайнер [...]