Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Оставка приета, оставка върната

Вторник, 12 Юни 2018 / Общество
341
  • news.bg

Социалният министър Бисер Петков остава на поста си, след като майките на деца с увреждания застанаха зад гърба му

 

За по-малко от 24 часа социалният министър Бисер Петков подаде оставка заради липса на диалог с майките на деца с уврeждания и беше върнат на поста именно заради тях. Вчера Петков първо съобщи, че държавата ще направи всичко възможно да намери работа на 400 миньори, които предстои да бъдат съкратени от мина „Бобов дол“ - силно чувствителна тема, особено в регион, в който тези хора трудно ще намерят работа, а част от тях се притесняват, че няма да могат да ползват правото си на ранна пенсия като работещи при тежки условия. След това социалният министър се разбра с майките на деца с увреждания, които протестират от месеци, че ще бъде приет Закон за личната помощ, който ще осигури възможност за индивидуална подкрепа на всеки човек според вида и степента на увреждането му (и по двата проблема активно участие в търсенето на решения взима и омбудсмана Мая Манолова, която е трън в очите на екипа на „Дондуков“ 2). После дойде новината, че Петков е подал оставка заради невъзможност да се разбере с майките, които излязоха на палатков лагер пред парламента и че оставката му е приета. Днес от Турция, където е на посещение, Бойко Борисов съобщи пред журналисти, че Бисер Петков остава на поста си.

"Щом протестиращите могат да работят с него - да работят. Сега, ако сложим нов министър, ще има конфликт. Всички сме добронамерени и целта е въпросът да бъде решен", категоричен е премиерът, цитиран от прецсентъра си.

Това изявление обаче идва в отговор на реакцията именно на майките на деца с увреждания, които още снощи обясниха, че Бисер Петков е бил единственият министър, с когото са намерили възможност за диалог и са видели светлина и надежда за излизане от тъмния тунел на системата, която убива (по аналогия с мотото на протеста “Системата ни/ги убива”). В отговор на оставката на социалния министър родителите поискаха оставката на правителството.

“Само един напълно неосъзнал се човек и политик може да „плаче“ за майка на дете с увреждане, в същото време да обикаля по света с тезата, че управлява демократично, а всичките му прийоми и действия да са тоталитарни. Да е толкова влюбен в собствената си незаменимост, че да изгуби пагубно връзката с реалността“, написаха инициаторите на протеста „Системата ни/ги убива“ в отворено писмо до институциите.

В писмото те посочват, че министърът е бил принуден да подаде оставка и заплашват, че ако Бисер Петков не бъде върнат на поста си ще излязат на национален протест.

От думите на Борисов се разбира, че все пак става въпрос за пари. На среща между Борисов, социалния, финансовия и здравния министър Бисер Петков бил обяснил, че „не може да се справи с тях, защото исканията им са такива, че са необходими повече от 300 млн. на година”. Премиерът припомня, че омбудсманът Мая Манолова, която е инициатор на проектозакона, го е уверила, че прилагането на нормативния акт няма да изисква повече средства от бюджета. Днес Борисов възложил на Петков да събере всички, за да стане ясно действително ли този закон изисква повече пари.

Сред поетите от Петков ангажименти е и изработването на Закон за социалните услуги, като концепцията за него трябва да бъде представена до 30 юни. По съвпадение това е датата, на която българското председателство на ЕС приключва и страната излиза от фокуса на европейските прожектори. Бисер Петков беше оставен да работи (по думите на премиера). Предстои да видим и дали ще бъде оставен наистина. 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Бисер Петков, оставка, майки на деца с увреждания, протест

Street of Hope

Работилница за добродетели

Понеделник, 30 Май 2016 / В клас
  Как се обучават хората, които ще водят часове по добродетели* за деца и родители   Неделя, 8 часа сутринта. В стаята, в която се провежда обучението на учители по добродетели, вече е пълно с усмихнати хора - музикален педадог, инженер, архитект, инструктор по йога, представ [...]

В гимназия ще се влиза и с двойка

Петък, 15 Юли 2016 / В клас
    Неявилите се на изпит по здравословни причини също ще участват в класирането за елитните школа     Просветното министерство е на път да сътвори пореден гаф - този път с приема в профилираните и професионални гимназии след 7-и клас. Според проекта на новия държавен [...]