Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Отбелязваме 132 години от Съединението

Сряда, 06 Септември 2017 / Общество
307
  • novini.bg

Българите, участвали в Априлското въстание, отказват да живеят в границите на Османската империя и продължават борбата за независимост

 

На днешната дата преди 132 години е провъзгласено Съединението на Княжество България с Източна Румелия. То се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат, подкрепен от българския княз Александър I.

Според Берлинския договор от 1878 година българската територия е разделена на Северна България и Софийска област остават в Княжество България, Южна България, под името Източна Румелия получава автономия но в рамките на империята, а Македония и Одринска Тракия остават изцяло във властта на султана. На 6 септември 1885 година Чардафон Велики и майор Данаил Николаев с отрядите си влизат в Пловдив, тогава главен град на Източна Румелия и, подкрепени от съединистките комитети в цялата област, поемат властта от генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.Два дни по-късно княз Александър I Батенберг признава Съединението въпреки съпротивата на повечето Велики сили. С този политически акт България заявява своето желание за самостоятелно и равноправно участие в модерната история на Европа.

Първата идея за съединение се заражда в мига след подписването на Берлинския договор. Населението в Южна България, нарeчeна Източна Румелия, не се е примирявало с оставането в Османската империя, още повече, че това са хората, организирали и извършили Априлското въстание.

Първият опит за обединяване на двете части на България е направен през 1880 г. е направен първи опит за съединение. Тогава обаче международната обстановка се оказва изключително неблагоприятна. Малко известен факт е, че Съединението е уредено сравнително непълно. С Топханенския акт от пролетта на 1886 г. българският княз става генерал-губернатор на Източна Румелия и това е общо-взето цялото Съединение в правната област, припомня Vesti.bg. В Берлинския договор остават много от текстовете, свързани с Източна Румелия: че тя е отделна провинция, че има отделно устройство и отделно управление.

1885 г. Борбата за пълно национално освобождение и обединение става основен стремеж на българския народ след разпокъсването на българските земи, наложено от Берлинския договор 1878 г. Общонароден идеал е пълно национално обединение, като се съединят Северна и Южна България и се освободят и присъединят Македония и Одринско, които според Берлинския договор остават под османска власт.

През втората половина на август в много селища започват вълнения и демонстрации, най-масови са в с. Голямо Конаре - днешният град Съединение, от който започва всичко.

На 2 септември в Панагюрище спонтанно е проведена протестна демонстрация, която е сигнал за масови демонстрации в редица селища на областта. В следващите дни се вдигат народните маси в много селища, дори там където няма местни комитети на БТРЦК.

На 6 септември рано сутринта, войските разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николаев и четата на Чардафон Велики влизат в Пловдив, обкръжават конака и арестуват Гаврил Кръстевич. Румелийското правителство е свалено. Провъзгласява се Съединението на Южна и Северна България. В Пловдив е образувано временно правителство начело с Георги Странски, което приема управлението на властта до пристигането на княз Александър I. Провъзгласяването на Съединението се посреща с ентусиазъм от българския народ. Навсякъде се устройват народни събрания и манифестации в негова подкрепа.

След акта на 6 септември България изпада в трудно международно положение. Османската империя започва да съсредоточава войски към българската граница. Сръбският крал Милан Обренович дава заповед за мобилизиране на сръбската армия. На 24 октомври е свикана конференция на представители на Великите сили в Цариград за уреждане на Източнорумелийския въпрос.

След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-86) Съединението получава международно признание с подписването на Българо-Турската спогодба през 1886 г.

Обединяването на Северна и Южна България има решаващо значение за по-нататъшното развитие на страната. Създава се по-голяма териториална и стопанска общност и се дава тласък на развитието на държавата. България се превръща в сериозен фактор на Балканите. Благодарение на самоотвержената и героична борба на българския народ е премахната една от най-тежките неправди на Берлинския конгрес 1878 г. и се разчиства пътят за независимото държавно съществуване на България.

 

 

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Съединение, Княжество България, Източна Румелия, история

Street of Hope

Кампания в подкрепа на многодетен баща

Вторник, 14 Март 2017 / Гласът на детето
Социалните служби отнеха 3-те най-малки деца на Румен Томов от Зверино, той се опитва да си ги върне   Историята на беден баща на 9 деца от Врачанското село Зверино трогна много българи, които са готови да му помогнат. Историята на Румен Томов беше разказана в предаването „Ничия з [...]

По 2000 българчета емигрират на година

Вторник, 27 Септември 2016 / В клас
Близо 14 хиляди седемгодишни деца българчета не са влезли в първи клас тази година   По данни на Националния статистически институт (НСИ) набор 2009 - децата които сега са първокласници - е 80 956. По официални данни на Министерството на образованието, цитирани от БНР, първок [...]