Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Откриха ваксина срещу рак

Петък, 03 Юни 2016 / Общество
1004
  • life.bg

Тя атакувала всички видове злокачествени клетки

 

Международен екип от учине е направил голяма крачка напред към създаването на универсална ваксина срещу рака, съобщава „Индипендънт“.


Изследователите са открили начин да “накарат” имунната система да атакува тумори в тялото и освен това се оказва, че този процес протича без странични ефекти.


Ваксината работи на принципа на всички останали, които атакуват вируси в организма, но в случая обект на “атаките” са злокачествените образувания.


Екипът изследователи, който  достигнал до важното откритие, еначело с Професор Угур Сахин от Университета Johannes Gutenberg в Германия.


Техният труд е публикуван първо в списание “Nature”. На пракитка учените са успели да разбият генетичния RNA код на раковите клетки и след отва са го инжектирали в наночастици. По-късно са вкарани в кръвта на трима пациенти в напреднала фаза на роково заболяване.


Имунната система на пациентите реагирала като произвела T-клетки, които моментално започнали да унищожават раковите клетки

Ваксината се оказала ефикасна и срещу “агресивно растящите тумори”, твърдят изследователите.


“Ваксината е скъпа за производство, но на практика си заслужава, тъй като се явява антиген за почти всеки вид тумор и е възможно да намери широко приложение", пише екипът изследователи.

manifesto.bg

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

рак, ваксина, Индипендънт

Street of Art

Ядем сол с пластмаса

Сряда, 24 Октомври 2018 / Хранене и Здраве
Най-голямо е замърсяването в Азия     Над 90% от изследваните марки сол в световен мащаб съдържат микропластмаси, като най-голямо е количеството им в солта с произход от Азия. Това показва ново изследване, проектирано съвместно от Ким Сеунг-Киу, професор в южнокорейския национале [...]

Grand Magus ще подгряват концерта на Amon Amarth

Вторник, 19 Юли 2016 / Под прожектора
  Шведското трио ще излезе за първи път пред българска публика   Grand Magus е групата, която ще подгрее концерта на Amon Amarth пред българската публика на 3 декември в зала „Христо Ботев“, съобщиха организаторите. Концертът е част от турнето на шведските викинги по [...]