Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Отнемат книжките на хората със сърдечни проблеми и диабет

Събота, 02 Декември 2017 / Общество
1280
  • И сега се изисква медицинско свидетелство за издаване на свидетелство за управление на автомобил, но няма последващ контрол

По-строги правила, които влизат в сила от следващата година ще отнемат правото на шофиране на хора в риск от инфаркт, инсулт и хипогличемични кризи 

 

Хора с диабет с усложнения и с тежки сърдечни проблеми, които могат да получат инфаркт или инсулт на пътя да нямат право да шофират. Това предвижда проект на Наредбата за изискванията за физическа годност на водачите на моторни превозни средства, подготвен от здравното министерство и публикуван за обществено осъждане. Ако наредбата бъде приета, изискванията ще влязат в сила от началото на 2018 година.

И сега има изискване да се представя медицинско свидетелство при издаването на документ за правоспособност, но в общия случай то се попълва формално. Така че въпросът отново е дали, ако се въведат, по-строгите изисквания наистина ще бъдат прилагани или ще станат повод за нови практики на корупция. 

Хората от рисковите групи ще трябва да се явяват на контролни прегледи, такива ще се налагат и за всички водачи след изтичането на срока на шофьорските им книжки.

Диабетно болните ще могат да управляват автомобил, ако медицинските прегледи гарантират чрез удостоверение от ендокринолог, че състоянието им позволява шофиране. Ограничението няма да засегне всички 520 хиляди регистрирани диабетици у нас, но онези, които получават хипогликемични пристъпи (сериозно понижение на кръвната захар, което води до припадъци), нямат да могат да подновят свидетелствата си за управление на автомобил.

Предвижда се и забрана за шофиране на хора с тежки сърдечни операции, на които са имплантирани медицински устройства, включително и изкуствено сърце.

На оперираните след инсулт и с изкуствена сърдечна клапа ще се издават шофорски книжки, само, ако лекарска комисия потвърди, че няма риск.

Промените се правят, за да отговори наредбата на нови директива на ЕС и да се подобри пътната безопасност. Очакваният резултат от прилагането на наредбата е свързан с намаляване на пътнотранспортните произшествия с и намаляване на броя на загиналите и инвалидизирани хора, в резултат на катастрофи, пише в мотивите към наредбата.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

шофьорски книжки, диабет, инфаркт, инсулт, кръвно налягане, здравословни проблеми

StreetInside

Стъпка по стъпка към целта

Сряда, 12 Юли 2017 / Към себе си
Защо не се получават нещата, които толкова много искаме?   Най-често нещата, които искаме, не се получават, защото просто не сме напълно наясно с желанията си, за да успеем да намерим и пътя до тях, пише lifehack.org и дава няколко примера.   Трябва да знаете какво искате и какво [...]

Илън Мъск привлече $27 млн. за създаването на невронна гривна

Понеделник, 28 Август 2017 / Кариера
Neuralink работи върху създаването на миниатюрни чипове, които подобряват когнитивните способности на хората   Основаната от Илън Мъск млада компания Neuralink привлече $27 милиона инвестиции за създаването на „невронна гривна“, която може да съедини човека с компютъра. Върх [...]