Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Отношението към животните у нас потресе Европа

Сряда, 04 Юли 2018 / Общество
9835
  • bnr.bg

Европейските депутати ще препоръчат на ЕК да приеме по-ефективно законодателство за защита на животните

 

Мисия на Европейския парламент ще пристигне в България, за да се запознае с проблема с бездомните животни. Целта е евродепутатите да видят на място условията в общинските приюти, както и да проучат ситуацията с нелегалните развъдници и чудовищното отношение към животните в страната ни. Предложението за проучвателната мисия беше направено от българския депутат от ЕНП Светослав Малинов по повод петиция от 18 български неправителствени организации. Той получи подкрепата и на своя колега от ПЕС Георги Пирински и други евродепутати от двете най-големи групи в ЕП, които смятат, че Европейската комисия трябва да инициира нови законодателни промени, с които да се решат проблемите с регистрацията и контрола над домашните и бездомните животни. 

България е приела Закон за защита на животните още през 2008 г., а от 2011 г. престъпленията и насилието над животни са криминализирани. На практика обаче Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), която има правомощия за контрол, не прави нищо нито във връзка с работата на нелегалните развъдници, където се отглеждат животни в нечовешки условия, нито за условията в общинските приюти, където животните се бият за храна, или умират от глад, болести и студ, посочи общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева, която представи петицията заедно с представители на организацията „На ти с природата“. В петицията е даден за пример и случаят с изгубеното в Осоговската планина стадо коне, голяма част от които загинаха от студ и глад и се посочва, че собственикът на животните не само не е контролиран в какви условия ги отглежда, но и е получил 10 хиляди евро европейка субсидия за конете, които е изоставил.

Самата Комисия по петициите в ЕП няма правомощия да задължи институциите в България да контролират за проявата на нехуманно отношение към животните.

Интергрупата за благоденствие и опазване на животните към Европейския парламент излезе с препоръки към българските власти, като евродепутатите смятат, че петиция №0475/2016 за домашни любимци и бездомни кучета в България представя доказателства за непоносимо страдание на много домашни любимци и популацията на бездомните кучета в България.

 

Призивът за европейска законова рамка за домашните любимци и контрол върху бездомните животни, както е предложена от европейската Резолюция на Европейския парламент от 4 юли 2012 г. относно създаването на правна рамка на ЕС за защита на домашните любимци и бездомните животни (2012/2670(RSP) и Стратегията на Европейския съюз за защита и благоденствие на животните 2012 – 2015, трябва да бъдат следвани като цел и обективна възможност за нова нормативна рамка за благоденствие на животните, пише в становището.

За да се преодолеят очевидните различия в гледните точки между Българска агенция за безопасност на храните и 18-те организации за защита на животните, стоящи в основата на тази петиция, интергрупата предлага организирането на редовни срещи между заинтересованите страни, с цел да се оцени обективно настоящото положение и да се работи по съвместни решения. Избран член от Интергрупата за благоденствие и опазване на животните към Европейския парламент може да участва в ключовите срещи, препоръчват европейските депутати.

В крайна сметка европейските депутати решиха, че ще призоват отново Европейската комисия за законодателна инициатива, свързана с решаването на проблемите с отношението към домашните и бездомните животни.

Проблем с жестоко отношение към бездомните кучета и източване на общински приюти има в България, Румъния, Италия и Испания. Възможно е петициите от всички тези държави да бъдат обединени като аргумент за искането еврокомисарите да предложат и приемат по-ефективно законодателство за регламентиране на отношението и санкции за държавите, които не спазват изискванията.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

животни, кучета, бездомни животни, приюти, петиция, Европейски парлмент, Европейска комисия, защита на животните

Street of Hope

Време с децата: Довърши изречението

Вторник, 20 Юни 2017 / Родители
Или какво може да хрумне на 6-годишно дете, когато чуе поговорките, които използват възрастните   Видях една история за учителка, която изпитала първокласници като ги накарала да довършат поговорки, от които се бяха получили забавни изречения. Реших да опитаме вкъщи, въпреки че за 6-год [...]

Образователното министерство с план срещу агресията в училищата

Понеделник, 10 Април 2017 / В клас
Обучават учителите да оказват първа помощ при инциденти   22 конкретни мерки съдържа междуинституционалният план за действие за превенция на агресията и засилване на сигурността в училищата, представен днес от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков. Половината от тези [...]