Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Отношението към животните у нас потресе Европа

Сряда, 04 Юли 2018 / Общество
10227
  • bnr.bg

Европейските депутати ще препоръчат на ЕК да приеме по-ефективно законодателство за защита на животните

 

Мисия на Европейския парламент ще пристигне в България, за да се запознае с проблема с бездомните животни. Целта е евродепутатите да видят на място условията в общинските приюти, както и да проучат ситуацията с нелегалните развъдници и чудовищното отношение към животните в страната ни. Предложението за проучвателната мисия беше направено от българския депутат от ЕНП Светослав Малинов по повод петиция от 18 български неправителствени организации. Той получи подкрепата и на своя колега от ПЕС Георги Пирински и други евродепутати от двете най-големи групи в ЕП, които смятат, че Европейската комисия трябва да инициира нови законодателни промени, с които да се решат проблемите с регистрацията и контрола над домашните и бездомните животни. 

България е приела Закон за защита на животните още през 2008 г., а от 2011 г. престъпленията и насилието над животни са криминализирани. На практика обаче Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), която има правомощия за контрол, не прави нищо нито във връзка с работата на нелегалните развъдници, където се отглеждат животни в нечовешки условия, нито за условията в общинските приюти, където животните се бият за храна, или умират от глад, болести и студ, посочи общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева, която представи петицията заедно с представители на организацията „На ти с природата“. В петицията е даден за пример и случаят с изгубеното в Осоговската планина стадо коне, голяма част от които загинаха от студ и глад и се посочва, че собственикът на животните не само не е контролиран в какви условия ги отглежда, но и е получил 10 хиляди евро европейка субсидия за конете, които е изоставил.

Самата Комисия по петициите в ЕП няма правомощия да задължи институциите в България да контролират за проявата на нехуманно отношение към животните.

Интергрупата за благоденствие и опазване на животните към Европейския парламент излезе с препоръки към българските власти, като евродепутатите смятат, че петиция №0475/2016 за домашни любимци и бездомни кучета в България представя доказателства за непоносимо страдание на много домашни любимци и популацията на бездомните кучета в България.

 

Призивът за европейска законова рамка за домашните любимци и контрол върху бездомните животни, както е предложена от европейската Резолюция на Европейския парламент от 4 юли 2012 г. относно създаването на правна рамка на ЕС за защита на домашните любимци и бездомните животни (2012/2670(RSP) и Стратегията на Европейския съюз за защита и благоденствие на животните 2012 – 2015, трябва да бъдат следвани като цел и обективна възможност за нова нормативна рамка за благоденствие на животните, пише в становището.

За да се преодолеят очевидните различия в гледните точки между Българска агенция за безопасност на храните и 18-те организации за защита на животните, стоящи в основата на тази петиция, интергрупата предлага организирането на редовни срещи между заинтересованите страни, с цел да се оцени обективно настоящото положение и да се работи по съвместни решения. Избран член от Интергрупата за благоденствие и опазване на животните към Европейския парламент може да участва в ключовите срещи, препоръчват европейските депутати.

В крайна сметка европейските депутати решиха, че ще призоват отново Европейската комисия за законодателна инициатива, свързана с решаването на проблемите с отношението към домашните и бездомните животни.

Проблем с жестоко отношение към бездомните кучета и източване на общински приюти има в България, Румъния, Италия и Испания. Възможно е петициите от всички тези държави да бъдат обединени като аргумент за искането еврокомисарите да предложат и приемат по-ефективно законодателство за регламентиране на отношението и санкции за държавите, които не спазват изискванията.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

животни, кучета, бездомни животни, приюти, петиция, Европейски парлмент, Европейска комисия, защита на животните

StreetView

На върха на света

Събота, 08 Юли 2017 / Места
Най-известните площадки за наблюдение от наистина много, много високо   Моментът, в който си там горе, на върха на света, който отдолу е малък и красив, винаги е паметен. И това си остава една от най-големите атракции за туристите, много преди модата на опасните селфита да се появи. Пл [...]

Американец прекоси Антарктида за 54 дни

Петък, 28 Декември 2018 / Приключения
  Колин О'Брейди е първият човек в света, прекосил ледения континент   Американец измина сам 1600 км за 54 дни през Антарктида сам и без помощ. Така Колин О'Брейди стана първият човек в света, прекосил ледения континент. Той разказа за успеха си в профила си в Instagram, където р [...]