Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пада лимитът за ин витро процедурите

Сряда, 17 Май 2017 / Общество
675
  • Фондът за асистирана репродукция ще одобрява по-бързо документите на желаещите

Целта е всяко семейство, което има нужда от лекарска подкрепа, за да може да има дете, да може да я получи

 

Правителството осигурява безлимитно финансиране на необходимия брой ин витро процедури, съобщи лично премиерът Бойко Борисов след заседанието на кабинета. Целта е всяко семейство, което има нужда от лекарска подкрепа, за да може да има дете, да получи безплатна помощ. Няма да има ограничения и в броя на процедурите. „Предложихме на правителството фондът "Ин витро" да започне да работи по-бързо. Хората, които са ангажирани и са подали документи към фонда, ще бъдат одобрявани в рамките на пет – шест месеца. Освен това предложихме да има право на четири опита, така че всички неуспели ще могат да кандидатстват отново“, обясни инвитро специалистът д-р Георги Стаменов, цитиран от news.bg.

Досега държавата финансираше до три опита, като не се одобряваше втори и трети опит на жени над 43 години. Методът ин витро представлява процес, при който се извършва оплождане на една или няколко яйцеклетки извън тялото на жената, като след това получените ембриони се връщат в матката. Този вид оплождане е основен метод за лечение на безплодие, когато останалите асистирани репродуктивни технологии не дават резултат. Процесът е свързан с много изследвания и скъпи процедури, които голяма част от семействата не могат да си позволят. В България има над 200 хиляди семейства, които не могат да имат дете и от години неправителствени организации събират средства чрез дарения за подкрепа на жените, които не отговарят на условията за финансиране.

Председателят на Фондация "Искам бебе" Мария Янева заяви, че решението на правителството е изцяло в подкрепа на пациентите и ще реши сериозният проблем с демографията.

За миналата година за Фонда за асистирана репродукция са били осигурени 12 млн. лева. Сега парите ще са толкова, колкото е необходимо, посочи финансовият министър Владислав Горанов.

"За тази година числото, посочено в постановлението е в същия размер, но с изменение на постановлението на практика гарантираме осигуряването на толкова ресурс, колкото медицинската целесъобразност и нуждите на пациентите може да абсорбира", уточни Горанов.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

инвитро процедури, Фонд за асистирана репродукция

StreetInside

Диагностиката на 21 век

Вторник, 06 Декември 2016 / На предела
Това, което ни разболява днес, се е случило някъде в миналото, което не помним   Има много начини за диагностика, които се използват в разнообразни сфери на медицината. Една от главните цели на всяка е диагностика е да определи причините и последствията за здравето от определен проблем. [...]

Учени обмислят варианти за стартъп

Сряда, 04 Април 2018 / Кариера
  Всеки втори иска да види приложението на своя труд в практиката, но едва 13% ще търсят работа в частна компания   54% от младите хора, които се занимават с наука в България, са обмисляли начин идеята да стартират своя компания. Половината от тях признават, че нямат идея как, а [...]