Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пада лимитът за ин витро процедурите

Сряда, 17 Май 2017 / Общество
599
  • Фондът за асистирана репродукция ще одобрява по-бързо документите на желаещите

Целта е всяко семейство, което има нужда от лекарска подкрепа, за да може да има дете, да може да я получи

 

Правителството осигурява безлимитно финансиране на необходимия брой ин витро процедури, съобщи лично премиерът Бойко Борисов след заседанието на кабинета. Целта е всяко семейство, което има нужда от лекарска подкрепа, за да може да има дете, да получи безплатна помощ. Няма да има ограничения и в броя на процедурите. „Предложихме на правителството фондът "Ин витро" да започне да работи по-бързо. Хората, които са ангажирани и са подали документи към фонда, ще бъдат одобрявани в рамките на пет – шест месеца. Освен това предложихме да има право на четири опита, така че всички неуспели ще могат да кандидатстват отново“, обясни инвитро специалистът д-р Георги Стаменов, цитиран от news.bg.

Досега държавата финансираше до три опита, като не се одобряваше втори и трети опит на жени над 43 години. Методът ин витро представлява процес, при който се извършва оплождане на една или няколко яйцеклетки извън тялото на жената, като след това получените ембриони се връщат в матката. Този вид оплождане е основен метод за лечение на безплодие, когато останалите асистирани репродуктивни технологии не дават резултат. Процесът е свързан с много изследвания и скъпи процедури, които голяма част от семействата не могат да си позволят. В България има над 200 хиляди семейства, които не могат да имат дете и от години неправителствени организации събират средства чрез дарения за подкрепа на жените, които не отговарят на условията за финансиране.

Председателят на Фондация "Искам бебе" Мария Янева заяви, че решението на правителството е изцяло в подкрепа на пациентите и ще реши сериозният проблем с демографията.

За миналата година за Фонда за асистирана репродукция са били осигурени 12 млн. лева. Сега парите ще са толкова, колкото е необходимо, посочи финансовият министър Владислав Горанов.

"За тази година числото, посочено в постановлението е в същия размер, но с изменение на постановлението на практика гарантираме осигуряването на толкова ресурс, колкото медицинската целесъобразност и нуждите на пациентите може да абсорбира", уточни Горанов.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

инвитро процедури, Фонд за асистирана репродукция

StreetInside

Завръщане в бъдещето

Вторник, 22 Ноември 2016 / На предела
  Тяло на паметта, лекуване на кармата и справяне със стреса от миналото     Концепцията "Завръщане в бъдещето" е очарователна. Но как можем да се върнем в бъдещето?! Ако мислим за него наистина обаче, всички ние трябва да се върнем и да почистим миналото си - за да имаме с [...]

Естествената честота на Вселената

Понеделник, 23 Октомври 2017 / На предела
За честотата 432 Hz се казва, че има космически лечебни сили   Честотата 432 Nz се приема за божествения тон, обединяващ свойствата на светлината, времето, пространството, материята, гравитацията, структурата и кода на ДНК и съзнанието на земните същества. Много научни изследвания [...]