Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пет групи храни под лупа заради двоен стандарт

Неделя, 28 Май 2017 / Общество
223
  • Economic.bg

Резултатите от проверката ще са известни след 15 юни

 

Резултатите от проверката дали има двоен стандарт в качеството на храните, продавани в Западна и Източна Европа, ще са ясни между 15 и 22 юни, съобщи в студиото на „Тази сутрин“ на bTV земеделският министър Румен Порожанов.

Преди около месец бяха идентифицирани пет групи стоки, които да бъдат изследвани – детски храни, сокове, шоколадови изделия, млечни, месни, газирани напитки, добави той.

Експерти са определили показателите, които да бъдат изследвани продуктите и са купени над 30 вида стоки от чужди супермаркети, добави Порожанов.

Изследванията ще се правят в наши акредитирани лаборатории и ще засегнат три аспекта. Един от тях ще е сравнение на етикета за това дали има разлики в състава и на какво се дължи ако има. Ще се анализира дали описаните съставки отговарят на съдържането. Последно ще се провери и сравни цената на продукта.

До момента нямаме данни да има стоки, които са вредни за здравето, категоричен е той.

По повод родното производство на плодове и зеленчуци Порожанов заяви, че последните години се е подобрило подпомагането на държавата към производителите и има редица инвестиционни мерки – складове и хладилни бази.

 

Около 5 до 10 на сто от къщите за гости, строени с европейски пари, по програми за развитие на селските региони, не се използват с тази цел, а с лична, посочи още Румен Порожанов. По думите му в тези къщи не се изпълнява заложения бизнес план да има натовареност от поне 200 дни. Според него е възможно и бизнеспланът да е труден за реализиране и затова досега санкции няма, а само предписания за отстраняване на проблема

Построени са над 1000 къщи за гости, 700 от тях по Фонд земеделие, а другите чрез местни инициативни групи. Порожанов заяви, че всички са качени на сайта, за да се знае къде се намират и посетители да сигнализират за проблеми, ако срещнат такива.

Министърът посочи, че проблемите в тази програма идват от лоша нормативна уредба и слаби изисквания и контрол.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

качество на храните, проверки, търговски вериги, Румен Порожанов

Street of Hope

Когато психиката на детето е стабилна, то се справя и с физическото страдание

Четвъртък, 09 Февуари 2017 / Гласът на детето
  Колкото по-рано се започне с рехабилитацията, толкова по-голям е шансът за пълно възстановяване на детето, казва д-р Стефка Джанкова   ДМСДГ-Варна работи като център за рехабилитация на деца с различни двигателни проблеми и постига невероятни резултати. Как родителите могат да п [...]

МОН побърка родители и деца със сгрешено класиране за 7 клас

Сряда, 04 Юли 2018 / В клас
 Кои са най-желаните от седмокласниците училища?   Просветното министерство за пореден път се провали в ключово, макар и рутинно за образователната система събитие. След грешката в задачата по български на националното външно оценяване след седми клас МОН се вкара в нова каша - пос [...]