Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Петиция за отмяна на Брекзит събра над 700 000 подписа

Четвъртък, 21 Март 2019 / Общество
182
  • pixabay.com

Наплив от желаещи да гласуват за оставане на Великобритания в ЕС срина сайта за петициите

 

Петиция, която призовава Тереза Май да отмени Брекзит, събра повече от половин милион подписа, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС. Големият брой желаещи да подпишат петицията срина сайта за петициите на парламента тази сутрин, след като гласуванията надхвърлиха 1000 души на минута. Петицията, наречена „Отменете член 50“, трябва да бъде гласувана от парламента, ако премине прага от 100 000 подписа, като до момента тя е подкрепена от над 700 000 души.

Това се случва в момента, в който британският министър-председател е в Брюксел, за да поиска от ЕС отлагане на датата на Брекзит до следващия петък.

Министърът на външните работи Джереми Хънт заяви пред BBC Radio 4, че отмяната на член 50 е възможна, но “е много малко вероятна”.

 

Няма сделка: Британският парламент отхвърли споразумението за Brexit

 

През декември Европейският съд постанови, че Обединеното кралство може едностранно да отмени член 50 от Договора за Европейския съюз. Това означава, че Обединеното кралство може да реши да остане в ЕС без съгласието на 27-те други държави-членки. В момента Великобритания е в патова ситуация, след като депутатите два пъти отхвърлиха споазумението между кабинета на Мей и Брюксел. Парламентът отхвърли и възможността за провеждане на втори референдум по въпроса да остане или да напусне Лондон общността. Вчера в писмо до председателя на Европейския съвет Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит до 30 юни, а Доналд Туск отговори, че лидерите от съюза биха подкрепили отлагане, но депутатите все пак трябва да гласуват споразумението.

Великобритания е в патова ситуация и заради предстоящите избори за европейски парламент, които са в края на май. Все още не е ясно ще участва ли в тях страната, която иска да напусне съюза, но към датата на провеждането на изборите все още ще е част от общността. 

 

Все повече британци искат оставане в Евросъюза

ЕС и Великобритания запазват правата на гражданите си след Brexit

 

Великобритания ще трябва да напусне Европейския съюз най-късно до 12 април, в случай че британските депутати отхвърлят за трети път сделката с Общността при вота следващата седмица. Ако споразумението, постигнато от премиера Тереза Мей, бъде гласувано, то отсрочката за Brexit ще бъде до 22 май. Това решиха европейските лидери на заседание в Брюксел, съобщи BBC, цитирана от NOVA. 

Европейският съюз ще даде на Великобритания отсрочка в преговорния период за Brexit, но дължината на отлагането ще зависи от това дали Тереза Мей успее да прокара в парламента споразумението за напускане на ЕС, се казва в проекта за заключителен документ от срещата на върха на Евросъюза, цитиран от Ройтерс.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Brexit, Брекзит, Великобритания, ЕС, петиция, член 50

StreetInside

Не лицето ни прави красиви

Вторник, 24 Януари 2017 / Към себе си
Каква е тайната на привличането    Питали ли сте се защо някои много красиви според общоприетата представа хора не са толкова популярни, колкото някой средностатистически Джо или някоя обикновена Джил, които привличат далеч по-голямо внимание? Тайната на привлекателността не е [...]

Как да избегнем лошото настроение

Петък, 06 Януари 2017 / Към себе си
Разнищването на лошите ситуации ни помага да ги пренаредим в съзнанието си   Ключът към здравословния емоционален контрол е да сте гъвкави, откри ново изследване, цитирано от PsyBlog. Хората с по-ниски нива на депресия и тревожност успяват да променят своята стратегия за емоционален к [...]