Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Планират строителство до плажа Силистар

Петък, 24 Август 2018 / Общество
322
  • vila.bg

Община Царево опитва да застрои част от Природен парк Странджа и да създаде опасен прецедент, предупреждават природозащитници

 

Община Царево планира да застрои голяма територия от Природен парк Странджа близо до все още девствения плаж Силистар. Предложението е внесено за разглеждане от общинския съвет само за няколко дни и въпреки че общината няма одобрен Общ устройствен план. То предвижда строителство върху 22 дка зад плажа на място, където преди години е имало постройки на местното ТКЗС. Цялата схема е опит да се прокара прецедент, от който впоследствие да се възползват и други собственици на имоти и така Силистар да бъде напълно застроен, смятат от коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“.

Според тях схемата е незаконна, защото имотът се намира в Природен парк Странджа, който е и част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Имотът не е бил планиран за застрояване от териториално-устройствения план на Община Царево от 1998 и от незаконно приетия общ устройствен план на общината от 2008 г., чието действие в момента е спряно, докато се изчаква актуализацията му спрямо българското и европейско законодателство.

Според последния предложен вариант на ОУП от 2018 г., в района на Силистар не се предвижда никакво вилно строителство. Имотите са като новопредвидени в зона за къмпинги, каравани, бунгала и палатки. Но дори този неодобрен план не е минал екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на Натура 2000, обясняват природозащитниците.

Инвестиционният проект е в нарушение на наредба на регионалното министерство да не се одобряват подробни устройствени планове на парче преди приемането на Общ устройствен план на Община Царево.

Коалицията "За да остане природа в България" обяви, че се обръща към министъра на околната среда и водите Нено Димов и главния прокурор Сотир Цацаров да обжалват решението на общинския съвет в съда в най-кратки срокове.

Природозащитниците припомнят случая „Златна перла“ с изградения незаконно ваканционен комплекс в Природен парк Странджа и община Царево, в който имоти бяха закупили дори британски и други чуждестранни граждани. След няколкогодишна сага и решения на съда комплексът беше разрушен.

След като решението на общинския съвет беше гласувано с мотива, че общината иска да разреши проблема с пътя до плажа, който попада в частни имоти, премиерът Бойко Борисов като председател на ГЕРБ разпореди на кмета на Царево Георги Лапчев, издигнат от същата партия, да не изпълнява решението до пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение на Общински съвет-Царево.

 

Вижте още: 


Ахтопол - вятър, скали и усещане за уют 

Синеморец - плаж Велека 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Силистар, Природен парк Странджа, Царево, строителство, защитена територия

StreetView

Драконовите планини

Събота, 22 Декември 2018 / Места
  Невероятна природа, екстремни маршрути и скално изкуство на хиляди години на едно място   Името им Драгенсберг означава буквално "драконови планини". Това е и популярното им наименование. Със своите 3482 м надморска височина (връх Табана Нтленяна) това е най-високата южноафрикан [...]

Призрачни места: Бъдеще в миналото

Неделя, 19 Юни 2016 / Места
  НЛО къщичките в Тайланд, в които никой не живя    В северната част на Тайван, близо до столицата Тайпей сити, в областта Сан Жи е най-известният футуристичен проект, който остана в миналото. Историята започва през 70-те години, когато голяма компания решава да изгради  [...]