Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Плащаме за „Белене“ и после преговаряме

Неделя, 18 Септември 2016 / Общество
582
  • сн. Пресцентър на правителството

 

България ще помоли руската страна да спре лихвите по дължимите за проекта суми

 

България ще плати 800 млн. лв. за ядрените реактори, поръчани за АЕЦ „Белене“, а след това ще покани руската страна да се спрат лихвите и да се помисли заедно и в добронамерен тон „тази огромна загуба за бюджета да се превърне в актив, а не в пасив“. Това заяви пред журналисти в с. Венец премиерът Бойко Борисов, който присъства на традиционния събор. 

Борисов изброи и направените до момента конкретни стъпки по реализацията на проекта за газов хъб „Балкан“, разговорите с ЕК и готовността за включване на руската страна. „Нашата газопреносна система, с новите компресори, може да транспортира газ до Солун. Сърбия имат огромен интерес това да се случва. Вече имаме ясно виждане в региона, че това може да се случи“, допълни Борисов. „Моята мечта е да дойдат големи газови оператори и да се печели от транзита на газ като паралелно си правим интерконекторите със съседните държави. Тогава ще има истинска диверсификация. Строежът и разширяването на Чирен също върви в пълни обеми и мисля, че това е било стратегия на всички партии през годините“, посочи още премиерът.

 

Мобилизация за мигрантите

 

Борисов смята, че България е засегната сравнително малко от мигрантската криза, но е факт напрежението, което тлее около всеки бежански център у нас. „Ние ясно казахме, че или трябва да правим затвори, както предупреждавах, за да са спокойни хората, или да има центрове от отворен тип, които не вършат работа. Ние всяка нощ на сръбската граница хващаме по 40-50 човека, регистрирани, избягали от центровете”, отбеляза премиерът. По предложение на австрийския канцлер следващата събота във Виена ще се състои форум за мигрантската криза, а на 6 октомври от България ще стартира европейската гранична полиция.

„Хората знаят, че светът е ужасен в момента и трябва да се мобилизираме всички заедно. Затова приветствам продължаващите разговори между държавния секретар на САЩ Кери и руския външен министър Лавров. Видно е, че когато САЩ и Русия седнат на масата за преговори, светът се успокоява. Затова нека преговорите да продължат, за да може бежанците да се върнат в Сирия, в Либия”, посочи той.

 

Зони за сигурност

 

Премиерът заяви, че ще продължава да настоява да се създадат зони за сигурност. Хората, които бягат, трябва да останат там, докато се създаде политическа обстановка и след това да се върнат по родните си места. Това трябва да е целта, каза Борисов. „Трябва да решим основният проблем – къде да върнем мигрантите. И ние работим с Афганистан да върнем мигрантите. Над 80 млн. лв. България харчи за 110 войника в Афганистан и да не искат да подпишат реадмисия – да върнем афганистанците в Афганистан, не виждам смисъл - и от парите, и от контингента ни. Това сме казали на колегите в НАТО и на всички наши партньори”, коментира още Борисов.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

АЕЦ Белене, НЕК, Атомстриойекспорт

Street of Hope

Това трудно и досадно писане...

Четвъртък, 08 Юни 2017 / Родители
Защо писането на ръка е истинско изпитание за съвременните деца и как да помогнем?   Писането на ръка е истинско изпитание за много деца. То изисква мускули, които се развиват чрез художествени проекти, домакинска работа, катерене по детски площадки, игра с кубчета, пластилин и т.н. За [...]

Рекордно слаби резултати на седмокласниците

Петък, 03 Юни 2016 / В клас
  На първия модул по математика всеки трети е с двойка   Рекорден брой слаби оценки има на националното външно оценяване по математика след седми клас тази година. На практика всеки трети седмокласник е със слаба оценка на първия модул от изпита. От общо 53 212 явили се, 17 983 и [...]