Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

По 630 лева на човек са необходими на месец за нормален живот

Сряда, 12 Февуари 2020 / Общество
174
  • pixabay.com

Четиричленно семейство в столицата трябва да разполага с повече от 3300 лева, изчисляват от КНСБ

 

2517 лева месечно са необходими на четиричленно семейство  (2 възрастни и 2 деца), за да могат да покрият без лишения нуждите си за храна, да платят битовите сметки, транспортните разходи, облеклото и тези, свързани със здравеопазване и образование. Данните са според цените през третото тимесечие на 2019 година, а изчисленията на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

Издръжката на човек от 4-членно домакинство е 629,33 лева. За осигуряване на средствата, необходими за издръжка нетният размер на работната заплата трябва да бъде не по-нисък от 1259 лева за всеки от двамата възрастни. Данните на НСИ за третото тримесечие на 2019 г. обаче показват, че нетният размер на средната работна заплата за страната е 969 лв. - с 23 процента по-нисък от необходимата заплата.

Издръжката на живота за София за 4-членно домакинство е 3312 лева, а на човек 812 лева.

68 процента от домакинствата в България живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка, а през същия период на 2018 г. са били около 69, 8 процента; през 2017 г. – 72,2 на сто.

Тенденцията е към намаление, но все още всяко седмо домакинство от десет живее с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живота, коментира Пламен Димитров. Има нарастване на групата на бедните - близо 25 процента са под прага на бедност, като за миналата година 1,8 млн. българи продължават да получават на човек от домакинството под прага на бедността. От тях голяма част са пенсионери – близо 1,3 млн. души.

Продължава да има сериозни подоходни неравенства в регионален план. Брутният вътрешен продукт на София представлява 40,4 процента от този за страната, като от пет области в страната (София, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив) се формира около 2/3 от БВП на България.

Най-силно е изоставането на средната работна заплата в област Видин, с повече от 35 на сто за средната за страната.

Причините за нарастването на издръжката на живота за една година с 4,4 процента е най-вече в нарастването на цените на хранителните стоки и предимно месото, заради африканската чума по свинете. Цената на месото и месните продукти се е увеличила с 15,6 на сто.

Нарастват и цените в заведенията за обществено хранене, които достигат годишен ръст до 7,1 процента, след като за същия период на миналата година е отчетен ръст от 4,8 на сто.
С просрочени задължения за сметки за комунални услуги са около 30 процента от домакинствата. В годините този процент стои един и същ, през 2010 г. те са били 31 процента, а през 2018 г. са 30 на сто.

 

Вижте още:

Храните поскъпват от началото на годината

Заплатите растат, но пазарът на труда се свива

България е първа по неравенство на доходите в Европа

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

издръжка, заплати, доходи, цени, храни, сметки, битови разходи, КНСБ

Street of Hope

Обучават учители за ранна диагностика на затруднения в ученето

Вторник, 07 Ноември 2017 / В клас
Приобщаващото образование ще бъде един от приоритетите по време на европредседателството   Над 1500 учители от детски градини ще бъдат обучени догодина, за да могат да извършват ранна диагностика на тригодишните деца за евентуални обучителни затруднения. Това заяви заместник-министърът [...]

В обувките на хиперактивното дете

Петък, 22 Юни 2018 / Гласът на детето
  За децата с дефицит на вниманието ежедневните задачи са предизвикателство, защото не могат да мислят само за едно нещо   Винаги съм смятала, че съм от хората, които лесно влизат в чужди обувки. Но откакто съм родител на хиперактивно дете, започнах да се питам дали наистина е так [...]