Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

По 630 лева на човек са необходими на месец за нормален живот

Сряда, 12 Февуари 2020 / Общество
144
  • pixabay.com

Четиричленно семейство в столицата трябва да разполага с повече от 3300 лева, изчисляват от КНСБ

 

2517 лева месечно са необходими на четиричленно семейство  (2 възрастни и 2 деца), за да могат да покрият без лишения нуждите си за храна, да платят битовите сметки, транспортните разходи, облеклото и тези, свързани със здравеопазване и образование. Данните са според цените през третото тимесечие на 2019 година, а изчисленията на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

Издръжката на човек от 4-членно домакинство е 629,33 лева. За осигуряване на средствата, необходими за издръжка нетният размер на работната заплата трябва да бъде не по-нисък от 1259 лева за всеки от двамата възрастни. Данните на НСИ за третото тримесечие на 2019 г. обаче показват, че нетният размер на средната работна заплата за страната е 969 лв. - с 23 процента по-нисък от необходимата заплата.

Издръжката на живота за София за 4-членно домакинство е 3312 лева, а на човек 812 лева.

68 процента от домакинствата в България живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка, а през същия период на 2018 г. са били около 69, 8 процента; през 2017 г. – 72,2 на сто.

Тенденцията е към намаление, но все още всяко седмо домакинство от десет живее с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живота, коментира Пламен Димитров. Има нарастване на групата на бедните - близо 25 процента са под прага на бедност, като за миналата година 1,8 млн. българи продължават да получават на човек от домакинството под прага на бедността. От тях голяма част са пенсионери – близо 1,3 млн. души.

Продължава да има сериозни подоходни неравенства в регионален план. Брутният вътрешен продукт на София представлява 40,4 процента от този за страната, като от пет области в страната (София, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив) се формира около 2/3 от БВП на България.

Най-силно е изоставането на средната работна заплата в област Видин, с повече от 35 на сто за средната за страната.

Причините за нарастването на издръжката на живота за една година с 4,4 процента е най-вече в нарастването на цените на хранителните стоки и предимно месото, заради африканската чума по свинете. Цената на месото и месните продукти се е увеличила с 15,6 на сто.

Нарастват и цените в заведенията за обществено хранене, които достигат годишен ръст до 7,1 процента, след като за същия период на миналата година е отчетен ръст от 4,8 на сто.
С просрочени задължения за сметки за комунални услуги са около 30 процента от домакинствата. В годините този процент стои един и същ, през 2010 г. те са били 31 процента, а през 2018 г. са 30 на сто.

 

Вижте още:

Храните поскъпват от началото на годината

Заплатите растат, но пазарът на труда се свива

България е първа по неравенство на доходите в Европа

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

издръжка, заплати, доходи, цени, храни, сметки, битови разходи, КНСБ

Street of Hope

Безплатни детегледачки за децата, които не ходят на градина

Четвъртък, 17 Август 2017 / Родители
Социалното министерство стартира инициативата от септември с европейски средства   Семействата, които не са успели да запишат децата си на детска градина, ще могат да наемат детегледачки от 1 септември, съобщиха от социалното министерство. Работните места за тях ще бъдат осигурени с е [...]

Точки вместо оценки

Вторник, 12 Юли 2016 / В клас
Директорите ще могат да пускат учениците във ваканция до три дни и да въвеждат по-кратки междучасия   Точки вместо оценки на изпитите след 4-ти и 7-ми клас предлагат от образователното министерство, съобщи bTV. Това са част от промените, които са планирани да влязат в сила от новата уче [...]