Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

По-малка глоба от КАТ, ако си признаете нарушението

Четвъртък, 14 Юли 2016 / Общество
4120
  • Глобите ще са "на промоция" за честните водачи

Санкциите за движение по пътищата вече може да се плащат и онлайн

 

Служителите на КАТ ще могат да ни връчват глобите „в движение“. За всички нарушения ще могат да се издават фишове, а ако признаете нарушението, ще получите „отстпъка“ - в случая ще платите 100, а не 200 лева. А ако решите да я платите онлайk, ще си спестите и чакането на опашка.

Тази и други промени записаха депутатите в Закона за движение по пътищата от транспортната комисия вчера. Целта на мерките е санкциите да се събират по-лесно. Предвиждат се и по-строги санкции за шофьори, които сядат зад волана след употреба на алкохол, младите водачи и каращите в насрещното платно.

 

Онлайн плащане

 

Вчера шефът на "Пътната полиция" комисар Бойко Рановски обяви, че от 1 юли системата за онлайн плащанията работи.

Порталът e-uslugi.mvr.bg съдържа още 34 електронни услуги. За голямата част от тях се изисква електронен подпис, но плащането на глоби е възможно без такъв. Проверката за задължение обаче може да се направи само ако са връчени фишове, актове или наказателни постановления. Системата работи само с номерата на тези документи и няма възможност да се проверява по ЕГН или номер на шофьорска книжка. 

"Сега пътните полицаи издават фишове само за маловажни нарушения и с глоба до 50 лв. За всички други се съставя акт и след това се издава наказателно постановление. И започва издирване на нарушителя за връчването му. С приемането на тези промени на водача няма да се издава акт и да му се отнема контролният талон. Ако шофьорът се съгласи с извършеното нарушение, за него процедурата приключва, но ако има възражение, старата процедура остава", обясни Рановски, цитиран от "Сега".

Тъй като много от нарушителите се крият и не си получават актовете, се обмисля и вариант те да се връчват когато отивате да искате справка в общината или да си плащате данъците.

При неправилно паркиране ще се поставя уведомление на автомобила - така ще се счита за връчен фишът за нарушението. След това ще се изпраща и по пощата на собственика. Ако шофьорът е на място и признае нарушението, ще му бъде връчен фиш.За първи път в закона депутатите въведоха и понятието млад водач. То касае всички, които са взели книжка и през първите две години зад волана ще имат по-малко контролни точки в талона си. Предлага се да започват с 28, а не с 35 точки в талона, да нямат право да шофират сами и да не управляват мощни автомобили. Те ще бъдат глобявани и ако при проверка се установи, че са шофирали с 0,2 промила алкохол в кръвта.

 

Двойни глоби за превишена скорост

 

Глобите за превишаване на максимално допустимата скорост във и извън населено място за водачи на леки коли, на автобуси или на камиони скачат двойно. Ако шофьор кара с от 31 до 40 км/ч над допустимото в населено място, глобата ще е не 200, а 400 лв. От 300 на 600 лв. се вдига санкцията за водачи, които се движат с от 40 до 50 км/ч над разрешеното.

За превишаване над 50 км/ч глобата скача от 350 на 700 лв., като според закона в момента тези водачи няма да имат право да шофират три месеца. За всеки следващи 5 км превишаване глобата се увеличава с 50 лв.

Извън градове и села глобите за висока скорост стават 300, 400 и 600 лв. за превишаване със съответно от 31 до 40, от 41 до 50 и с над 50 км/ч. Санкцията стига и до 1000 лв. за шофьори от обществения превоз на пътници и тези, които карат опасни товари.

50 лв. ще плаща водач, който превозва пътник без каска или предпазен колан.

Водач, който кара в насрещното, ще се прости с книжката си за три месеца и ще трябва да плати санкция от 1000 лева, предложиха от ГЕРБ. А при повторно нарушение – глобата става 4000 лева и книжката се отнема за 6 месеца.

 

Мерки срещу алкохола

 

Пияните водачи се разделят в две категории  от 0,5 до 0,8 промила се предвижда лишаване от книжка за 6 месеца и глоба от 500 лв. Над 0,8 до 1,2 промила включително - лишаване за 12 месеца и глоба 1000 лв.

Водач, който организира или участва в нерегламентирани състезания, ще бъде лишен от книжка за 12 месеца, а глобата е до 3000 лв. При повторно нарушение свидетелството се отнема за 3 години, а глобата ще е 5000 лв.

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

КАТ, глоби, нарушения, шофьори, Закон за движение по пътищата

StreetInside

Тренирайте ума си, за да привлечете изобилието в живота си

Петък, 29 Септември 2017 / На предела
Възможно е да привлечете изобилие в живота си, без да вярвате в никакви идеи или закони на привличането. Просто сменете фокуса   „Дали мислите, че можете или че не можете, вие сте прави“ Хенри Форд   Умовете ни са силни, но не винаги рационални. Затова трябва да ги н [...]

Вдъхновяващото лидерство започва със "Защо"

Понеделник, 12 Септември 2016 / Кариера
Защо някои мениджъри могат да вдъхновяват, а други - не     През 2009г. Саймън Сайнек (+Simon Sinek) разви модел за вдъхновяващо лидерство, наричан "златният кръг на лидерството". Той твърди, че в тази схема се крие отговорът на въпроса защо някои организации и някои лидери са спо [...]