Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

По план магистрала „Хемус“ ще е готова до 2024 г.

Петък, 06 Март 2020 / Общество
215
  • ГИС
  • ГИС
  • ГИС
  • ГИС
1 / 4

Премиерът Борисов отново тръгна на инспекция по строежите в страната

 

След като инспектира от въздуха трасето на „Балкански поток“ в района на компресорна станция „Расово“, министър-председателят Бойко Борисов се отправи към Търговище, където провери и строителството на АМ „Хемус“ в участъка между Ловеч и Плевен.

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков посочи, че най-сложен е близо 19-километровият участък при Угърчин. „За него Министерският съвет миналата седмица взе решение за отпускане на 668 747 лв. за отчуждителни процедури“, обясни Нанков. Премиерът заяви, че плановете са аутобанът да е готов до 2024 г. „Видя ли багерите, знам, че ще стане“, заяви премиерът Борисов при огледа.

Премиерът изтъкна, че изграждането на „Хемус“ е водещ приоритет на правителството, защото ще осигури развитие на Северна България по начина, по който „Тракия“ подпомогна икономическата активност на южната част на страната ни. Очаква се другото лято да е завършено строителството в района на Търговище и Шумен – между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“.

Другото инспектирано трасе е между Плевен и Ловеч, то ще е с дължина близо 52 км от пътен възел „Боаза“ до пътен възел „Плевен“. Трасето е разделено на три подучастъка.

В първия - до „Дерманци“, ще има 4 моста, 2 виадукта и 2 пътни възела. По протежението на втория участък – до пътен възел „Каленик“, ще има тунел с две тръби за движение, и с дължина 387 м. Ще бъдат построени и девет виадукта като най-дългият ще е 1193,2 м и максимална височина на стълбовете 42 м. Ще се изграждат още 7 големи надлеза и подлеза, селскостопански връзки и площадка за отдих.

Третият участък – до п.в. „Плевен“, ще е с 6 виадукта, 9 подлеза и надлеза. В него ще има и две площадки за отдих и места за паркиране на тирове и леки коли - от двете страни на магистралата.

„Като лунен пейзаж е станало, но след месец и половина като минем, това няма да се вижда. Кой каквото иска да прави, ние си гледаме работата, десетилетия после ще го ползват българите“, отбеляза премиерът по време на огледа.

„Времето е идеално за строителство. Колко мостове има - един сред друг, един след друг, а на места вече канавки се слагат“, добави Бойко Борисов, с когото на инспекцията бе заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

 

Вижте още:

Магистрала „Хемус“ - по-добре късно, отколкото никога

Виновни има, въпросът е кой носи отговорността

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

магистрала Хемус, строителство, пътища, Борисов

Street of Art

Защо пчелният прашец е суперхрана

Неделя, 06 Ноември 2016 / Хранене и Здраве
  Знаете ли, че за една чаена лъжичка прашец, пчелата работи цял осемчасов работен ден?   И има защо - събраният с толкова труд прашец е на практика универсално лекарство. В същото време цената на това чудо от природата не е недостъпна – около 5 лева за опаковка от 100 [...]

Четете калориите на етикета на храните

Вторник, 13 Декември 2016 / Хранене и Здраве
Освен съставките, производителите са длъжни да изписват и енергийната стойност    Всяка храна - от хляба, каймата и млякото до пуканките и дъвката - вече задължително трябва да има на етикета си данни за енергийната стойност наред с количествата сол, захар, мазнини и веществата, ко [...]