Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

По план магистрала „Хемус“ ще е готова до 2024 г.

Петък, 06 Март 2020 / Общество
349
  • ГИС
  • ГИС
  • ГИС
  • ГИС
1 / 4

Премиерът Борисов отново тръгна на инспекция по строежите в страната

 

След като инспектира от въздуха трасето на „Балкански поток“ в района на компресорна станция „Расово“, министър-председателят Бойко Борисов се отправи към Търговище, където провери и строителството на АМ „Хемус“ в участъка между Ловеч и Плевен.

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков посочи, че най-сложен е близо 19-километровият участък при Угърчин. „За него Министерският съвет миналата седмица взе решение за отпускане на 668 747 лв. за отчуждителни процедури“, обясни Нанков. Премиерът заяви, че плановете са аутобанът да е готов до 2024 г. „Видя ли багерите, знам, че ще стане“, заяви премиерът Борисов при огледа.

Премиерът изтъкна, че изграждането на „Хемус“ е водещ приоритет на правителството, защото ще осигури развитие на Северна България по начина, по който „Тракия“ подпомогна икономическата активност на южната част на страната ни. Очаква се другото лято да е завършено строителството в района на Търговище и Шумен – между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“.

Другото инспектирано трасе е между Плевен и Ловеч, то ще е с дължина близо 52 км от пътен възел „Боаза“ до пътен възел „Плевен“. Трасето е разделено на три подучастъка.

В първия - до „Дерманци“, ще има 4 моста, 2 виадукта и 2 пътни възела. По протежението на втория участък – до пътен възел „Каленик“, ще има тунел с две тръби за движение, и с дължина 387 м. Ще бъдат построени и девет виадукта като най-дългият ще е 1193,2 м и максимална височина на стълбовете 42 м. Ще се изграждат още 7 големи надлеза и подлеза, селскостопански връзки и площадка за отдих.

Третият участък – до п.в. „Плевен“, ще е с 6 виадукта, 9 подлеза и надлеза. В него ще има и две площадки за отдих и места за паркиране на тирове и леки коли - от двете страни на магистралата.

„Като лунен пейзаж е станало, но след месец и половина като минем, това няма да се вижда. Кой каквото иска да прави, ние си гледаме работата, десетилетия после ще го ползват българите“, отбеляза премиерът по време на огледа.

„Времето е идеално за строителство. Колко мостове има - един сред друг, един след друг, а на места вече канавки се слагат“, добави Бойко Борисов, с когото на инспекцията бе заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

 

Вижте още:

Магистрала „Хемус“ - по-добре късно, отколкото никога

Виновни има, въпросът е кой носи отговорността

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

магистрала Хемус, строителство, пътища, Борисов

Street of Art

Забавни предястия

Неделя, 19 Февуари 2017 / Хранене и Здраве
Няколко идеи за интересни солени лакомства   Злояди или не, децата винаги се радват много, когато участват в изработването на нещо красиво. Заниманията в кухнята са забавни и полезни, така че опитайте с тези идеи. Много са подходящи за детско парти вкъщи, но не само.    Тара [...]

50 години от тестването на първия автономен автомобил

Понеделник, 17 Септември 2018 / Стил
На 11 септември 1968 години Continental представи първия електронно управляван автомобил   Преди дни се навършиха точно 50 години откакто германската технологична компания Continental представи пред света своята първи електронно управляван автономен автомобил. На 11 септември 1968 годин [...]