Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

По следите на кислорода

Понеделник, 03 Май 2021 / Общество
90
  • pixabay.com

 Как се доставя медицинския кислород

 

Острият недостиг на кислород за болните от COVID-19 се превърна в един от най-сериозните проблеми в десетки държави. Колко струва медицинският кислород, как се осъществяват производството и доставката му, разказва „Дойче веле“.

Световната здравна организация (СЗО) през 2017 г. добави кислорода в списъка на жизнено важните медикаменти. По данни на организацията, в момента повече от половин милион пациенти с COVID-19 по цял свят се нуждаят всеки ден от медицински кислород. В условията на пандемия десетки държави се сблъскаха с остър кислороден дефицит.

 

Остър кислороден дефицит

 

Само за държавите с ниско и средно ниво на доходи ежедневната потребност от кислород в края на април достигна 25,5 млрд. кубически метра. За да осигурят този обем е необходима финансова подкрепа в размер на повече от 5,6 млрд. долара. Според интерактивния тракер за COVID-19 Oxygen Needs Tracker, проследяващ необходимостта от медицински кислород по света в периода на пандемия, само за лечението на болни от коронавирус в Индия за едно денонощие са необходими 11,8 млн. куб. м кислород.

Към най-уязвимите страни спадат Бразилия, Перу, Мексико, Египет и Нигерия.

В Бразилия през февруари необходимостта от кислород достигна 2,8 млн. куб. м на ден, а в началото на март надхвърли 3 млн. куб. м. За сравнение, в Китай този показател за февруари е 8 000 куб. м, а в момента е 1 251 куб. м.

 

Как се изчислява необходимостта от кислород?

 

Един от основните инструменти, изчисляващи денонощната потребност от кислород за пациенти с ковид в държави с ниско и средно ниво на доходи е интерактивният Oxygen Needs Tracker. Той е създаден в резултат на сътрудничеството между международната благотворителна организация РАТН, инициативата на Бил Клинтън за достъп до медицинско обслужване (CHAI) и международната инициатива Access Challenge.

Данните от тракера, основани, освен всичко останало, и върху информация от СЗ, се използва от международните организации, занимаващи се с покупка, разпределение и доставки на кислород и техническа подкрепа за държавите със средни и ниски доходи. По оценка на РАТН, в периода на пандемията в страните със средни и ниски доходи потребността от медицински кислород е нараснала 5-7 пъти.

 

Колко струва кислородът?

 

Колкото повече се увеличава търсенето на кислород, толкова по-трудно става закупуването му. Индийският вестник „Таймс от Индия“ пише, че цените на този газ в страната са се изстреляли нагоре: стойността на един балон с кислород в момента се колебае между 250 и 300 долара, а в някои случаи дори надхвърля тази сума. Правителството на премиера Нарендра Моди възложи на местните фирми производители да се фокусират върху производството на медицински кислород.

В Перу, по данни на местните медии, цената на един балон е достигнала 1 000 долара. В Германия литър медицински кислород може да се закупи онлайн срещу 2,6 евро, а осемлитров балон – за 20 евро.

 

Кой произвежда кислород?

 

Двата най-големи производителя на кислород и лидери на световния пазар са френският концерн Air Liquide и германската фирма Linde. Годишният оборот на френската компания през 2017 г. достигна 20,3 млрд- евро, а оборотът на немската фирма за 2019 г. е 28,2 млрд. евро.

Най-големият завод за производство на кислород в Германия е в Оберхаузен, като дневното производство е 2 400 тона. Медицинският кислород заема между 5 и 10% от световното производство на този газ.

 

Как се транспортира кислородът?

 

При производството медицинският кислород въздухът се охлажда до -183 градуса по Целзий, което предизвиква кондензация на кислорода и отделяне от въздушната смес. Втечненият кислород се пренася в специални контейнери до болниците. Там се подава към изпарителни инсталации, където се нагрява повторно. В резултат на това кислородът преминава в газообразно състояние и през централната система за разпределение достига до болничните легла.

В държави с по-слабо развита инфраструктура и липса на необходимото техническо оборудване в болниците, болните получават кислород от бутилки със сгъстен газ. Въпреки че са обемисти за транспортиране, тази технология е доста лесна за използване - балонът може да се монтира директно до леглото на пациента. Но в сравнение с първата технология, използването на кислородни бутилки за осигуряване на кислород на пациентите е много по-скъпо, тъй като се купува в по-малки количества и е по-скъпо за транспортиране.

 

Източник: БГНЕС

 

Вижте още:

Разказ от спешното отделение

Изкуствен интелект предсказва вероятността за смърт от COVID-19

COVID-19 и другите смъртоносни епидемии

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кислород, коронавирус, болници, лечение, СЗО

Street of Art

Температурата на храната е много важна

Събота, 22 Октомври 2016 / Хранене и Здраве
Ако ядете прекалено студено или прекалено топло, "убивате" ензимите    Ензимите са жизненоважни за човешкия организъм. Незаменими са при смилането на храната и дават възможност на веществата в нея да бъдат абсорбирани в кръвта и от там да се използват при различните функции на тяло [...]

Храни за мозъка

Вторник, 01 Август 2017 / Хранене и Здраве
  Нищо не може да замени четенето, но някои плодове, зеленчуци и ядки помагат за добрата концентрация   Има храни, които запазват младостта на мозъка ни, въпреки процеса на стареене, който не можем да спрем. Но изборът на определени храни ни дава властта да контролираме здравето и [...]