Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

По-строги наказания при нарушения на пътя от днес

Петък, 24 Март 2023 / Общество
159

От днес влизат в сила по-строги санкции за шофьори, употребили алкохол, каращи с превишена скорост, изпреварващи неправилно, както и за тези без поставен колан и говорещи по телефона без хендсфри. Те са свързани с отнемане на по-голям брой контролни точки и бяха предложени от служебното правителство през януари. Нормативните промени са обнародвани в Държавен вестник, съобщи БНР.

Шофьори, при които е установен алкохол в кръвта между 0.5 и 0.8 промила, ще имат с 8 точки по-малко в талона си, който се състои от общо 39. Ако дрегерът отчете между 0.8 и 1.2 промила, освен глоба ще се отнемат и 12 контролни точки. При повторно нарушение броят на отнетите точки ще е 20. Повече точки, 15, ще се отнемат и при отказ на водача да бъде проверен за алкохол или тестван за употреба на наркотици. За превишена скорост с над 50 км/ч в населено място санкцията ще бъде 18 точки, а за системно шофиране по този начин наказанието ще е 26 точки. 

С 3 точки повече ще се отнемат при неправилно изпреварване, създаващо опасност за движението. Ако бъде хванат шофьор в аварийната лента на магистрала, ще губи 10 точки, а с 5 точки повече ще се отнемат за движение в насрещното платно. Затягат се и санкциите при използване на телефон без хендсфри, при шофиране без колан или липса на каска за мотористите, както и при неправилно преминаване през жп прелез.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Шофьори, КАТ, пътна полиция, санкции, наказания

StreetInside

Диагностичен разговор и клинична беседа

Четвъртък, 17 Февуари 2022 / На предела
Нека първо пак си припомним структурата на психодиагностичния процес, за която говорихме по-рано. Вижте тази тема, както и приложената към нея схема. При установяване на Status praesens (актуално състояние) на пациента, което ни е нужно за определяне на диагнозата, ние ползваме три групи диа [...]

Разстройства на волята и влеченията

Петък, 28 Януари 2022 / На предела
Налудности и неидентифицирани разстройства   Както става ясно днес ще разгледаме последните три от десетте групи отклонения и разстройства (симптоми) на психиката - във волевата сфера, в мрачната сфера на налудните разстройства, ще видим и така нар. неидентифицирани разстройства, за кои [...]