Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

По-високи заплати от началото на 2019-та година

Вторник, 01 Януари 2019 / Общество
1086
  • pixabay.com

Хората с увреждания имат право на нов вид помощ за интеграция

 

Редица данъчни и осигурителни промени влизат в сила от 1 януари. Минималната заплата се увеличава на 560 лева. Повишението е с 50 лева спрямо миналата година ще засегне над 450 хиляди души, които са наети на минималното възнаграждение.

От тази година се увеличават с 10% и средствата за работни заплати във всички организации на бюджетна издръжка.

В средното образование възнагражденията  се увеличават с 20 на сто.

Минималната основна работна заплата за директор на училище, детска градина и обслужващо звено става 1140 лева, на педагогически специалисти 920 лева, на старши учител и старши възпитател 955 лева. В системата на образованието за тази година са предвидени и 39 млн. лева за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал.

 

Пенсиите

 

От 1 януари до 30 юни 2019-а година таванът на пенсиите ще бъде 910 лева, колкото е сега. Предвижда се от 1-ви юли 2019-та година таванът на пенсиите да се вдигне на 1200 лева. Това са 40 на сто от максималния осигурителен доход за годината. Минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се за 2019-та година е 560 лева, а на земеделските стопани и тютюнопроизводителите - 400 лева. Също от 1-ви юли се предвижда всички пенсии, отпуснати до края на 2018-та, да се увеличат с 5,7 на сто. От същата дата минималната пенсия става 219 лева и 43 стотинки, като дотогава размерът й ще бъде 207 лева и 60 стотинки. През 2019-та минималното обезщетение за безработица остава 9 лева на ден, максималното малко над 74 лева, а обезщетението за гледане на малко дете до две години - 380 лева. Ще остане 540 лева еднократната помощ при смърт на осигурен, на която имат право децата, родителите, съпругът или съпругата.

Изискванията за възраст и осигурителен стаж при пенсиониране се увеличават. През 2019 г. жените се пенсионират на навършени 61 г. 4 м. и осигурителен стаж от 35 г. 8 м. Увеличението е с по два месеца. Мъжете се пенсионират, ако са навършили 64 г. 2 м. (увеличението е с 1 месец), а осигурителният им стаж е 38 г. 8 м. ( с 2 месеца повече, отколкото през 2018 г.).

Стойността на всяка година осигурителен стаж във формулата за изчисляване на пенсиите се увеличава от 1.169 на 1.2. Новият коефициент ще се прилага при изчисляването на размерите на новоотпуснатите пенсии.

 

Хората с увреждания

 

Всички хора с увреждане над 50% имат право от началото на тази година на нова месечна финансова подкрепа. Тя заменя досегашните интеграционни добавки и непълната социална инвалидна пенсия. Очаква се новите помощи да получават над 650 хиляди души.

Новата финансова подкрепа е обвързана с линията на бедност, която ще се актуализира ежегодно, а за тази година е определена на 348 лева. Средствата са диференцирани според степента на увреждане, като най-тежките случаи ще получат най-високия размер:

"Лицата, които са с над 90 процента и са с чужда помощ, които получават социална инвалидна пенсия, за тях тази допълнителна подкрепа ще възлиза на около 200 лева месечно", обясни министър Бисер Петков пред БНР.

Хората с над 50 на сто увреждане, които до момента не са получавали интеграционни добавки, трябва да подадат заявление най-късно до края на март в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес, за да получат новата помощ: "Лица с трайно загубена работоспособност от 50 до 71 процента, повечето от които не са получавали така наречените "интеграционни добавки". Става дума за 140-50 000, които ще трябва да заявят това свое право".

Към месечното подпомагане на хората с увреждания вече се добавя изплащаната до края на миналата година от НОИ непълна социална инвалидна пенсия - така наречената "четвъртинка". С пенсионни разпореждания всички тези 340 000 души ще бъдат уведомени защо в началото на този месец ще получат по-нисък общ размер на пенсията си, както и че сумата става част от общата помощ, изплащана от АСП.

От тази година се въвежда и нова месечна социална помощ за децата с един или двама починали родители. Тя няма да зависи от дохода в семейството и ще се дава на деца, които не могат да получат наследствена пенсия.


Вижте още: 

Бюджетът за догодина показва отказ от административна реформа

Как всъщност расте заетостта?

1300 лева заплата за учител до три години

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

заплати, минимална заплата, учители, администрация, пенсии, таван на пенсиите, инвалиди, хора с увреждания, интеграция, 2019

Street of Art

Българка създаде електрически скутер

Четвъртък, 11 Май 2017 / Стил
Мотопедът изминава 60 км с едно зареждане в контакта   Бившият възпитаник на Русенския университет Десислава Николова създаде първия модел български електрически скутер. Младата дама, която е инженер по специалност, е основала своя компания и представи своето творение на 19-ото Изложен [...]

Мястото до прозореца

Неделя, 02 Октомври 2016 / Стил
Няколко идеи за уютни местенца до прозореца    Мястото до прозореца освен романтично, много често има и практично приложение. Дали ще е в дневната, коридора, или в кухнята, то има собствена романтика и създава уют, особено, когато можем да го споделим с домашните любимци. [...]