Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Почти половината държавни проекти са провал

Сряда, 25 Септември 2019 / Общество
304
  • bgonair.bg

Това показва анализ на ИПИ на 966 одита на Сметната палата 

 

Администрацията разхищава парите на данъкоплатците, държавата е лош стопанин, харчи неефикасно и работи неефективно. Това са изводите от изследване на Института за пазарна икономика сред 966 одитни доклада на Сметната палата, обхващащи периода от 1998 до края на 2018 г. Разгледаните доклади включват разходи за 149 млрд. лева.

 

Цялостната картина за работата на администрацията от всички доклади изглежда така:

- 413 случая на „провал” (възлизащи на 77,6 млрд. лв.)

- 242 случая на „успех” (възлизащи на 34,4 млрд. лв.)

- 311 „некласифицирани” случая (възлизащи на 36,9 млрд. лв.)

 

Така 45% от публичните дейности, обхванати от новите одитни доклади, са определени като провал, при 43% в предишните издания на изследването. Класификацията според бюджетите на програмите и държавните структури показва, че в „провалените” случаи са похарчени 81% от публичните средства, а в „успешните” – около 13%.

 „В този смисъл колкото повече държавата харчи, толкова повече губят гражданите и бизнесът. Практиката да се изпълняват дейности чрез обществени поръчки е добра сама по себе си, но в България одитните доклади показват, че това е едно от най-слабите звена на управлението“, посочват от ИПИ.

Прегледът на одитите показва, че периодите на политическа криза в страната също имат значение за това доколко ефективно се харчи общественият ресурс. Голяма част от новодобавените доклади обхващат точно политическата криза в държавата от 2013-2014 г., както и 2015-2017 г., когато правителствата и отговорните лица за всяка програма и дейност се променят често. По-големите програми дори не могат да започнат и да приключат при едни и същи управляващи.

В голяма част от докладите на Сметната палата ясно се вижда как това води до размиване на отговорностите и безотчетност на резултатите, въпреки че парите обикновено се харчат по план. Нещо повече - всяко правителство е по-склонно да „развърже” кесията преди избори, а делът на „провалите” в изборни години неизменно се повишава, посочва докладът. Като цяло, естеството на „провалите” и техните причини остават същите, както и в предишните издания на изследването. Най-честите проблеми са в провеждането на обществени поръчки и управлението на имущество. Проблемите варират от неизпълнение на поставените цели, през необосновани харчове до незаконосъобразност на сключени договори и безотговорно управление на ресурсите.

 

Много притеснително е, че делът на провалите не намалява през последните години. Нещо повече – данните показват ясно, че в годините на парламентарни избори, делът на провалите се увеличава. Основните слабости на администрацията не се променят значително през годините. В някои случаи „провалът” на администрацията е вследствие на недостатъчен административен капацитет (вкл. липса на експертиза и лошо управление), липса на средства и външни фактори. Много са и случаите обаче, в които се констатира незаинтересованост към управлението на публичния ресурс или умишлени злоупотреби, казват още икономистите.

 

Основните проявления на провала са в:

- Размиване на отговорностите при различни нива на изпълнение;

- Опорочени обществени поръчки;

- Лошо управление на имуществото;

- Липса на ясни цели и индикатори, показващи постигането на резултати;

- Неикономично харчене. Важно е да уточним, че в настоящото изследване не се обсъжда дали дадена програма е излишна или дадена структура е ненужна, а само изпълнението на целите на програмите и структурите така, както са зададени от самата администрация.

 

Основните слабости на администрацията не се променят значително през годините. В случаите, които класифицираме като провал, администрацията работи мудно, скъпо и безрезултатно, посочва анализът.

 

Вижте още:

Кабинетът е изхарчил над 3 млрд. лева за три дни

Бюджетът за догодина показва отказ от административна реформа

Скритите дефицити в бюджета





Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

проекти, обществени поръчки, бюджет, администрация, пари, ИПИ

StreetView

НАСА събира идеи за следващия лунен модул

Вторник, 23 Юли 2019 / Приключения
Космическата агенция иска да изпрати двама астонавти на Луната   НАСА отправи призив за предприемане на "важна стъпка" напред към нейната нова мисия на Луната, наречена „Артемида“, по името на гръцката богиня, сестра на Аполон, съобщава АФП. Космическата агенция публикува д [...]

Съвети за самотни пътешественички

Петък, 22 Април 2016 / Приключения
Как да се чувствате в безопасност, ако пътувате сами     Напоследък има голямо увеличение на соловите пътувания от жени – както за удоволствие, така и по работа, пише BuzzFeed Life. Пътуващият блогър Ники Варгас споделя пред изданието, че за нея това е начин да се подвизава [...]