Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Подготвена ли е България за трусове след Брекзит?

Събота, 21 Септември 2019 / Общество
205
  • pixabay.com

Трябват повече усилия за увеличаване на инвестициите и доходите

 

Следващите години са много важни за България поради това, че се очаква голяма промяна в ЕС, особено ако се финализира излизането на Великобритания и по този начин се преустройват бюджетът и финансите. В този смисъл България може да прави прогнози за развитието си с променлив успех, защото някои от параметрите може да се променят драстично.

Преди всичко може да има промени във финансирането от ЕС по линия на еврофондовете. Там се очаква да има промяна, вследствие на което да се променят и очакванията за българската икономика, която е силно зависима от европарите.

Друго, което би повлияло, са плановете на ЕС за повече сигурност, което би пренасочило европейски ресурси от кохезия към вътрешен ред, сигурност и въоръжаване. Освен това, трябва да видим и наченки за по-сериозни реформи в България.

 

Бих искал да ги видя тези реформи в пет основни области.

Първо, административна реформа, т.е. промяна в публичните разходи, които засягат издръжката на държавната администрация, на цялото това чиновничество, което доста се разрасна напоследък.

Друга важна област е данъчната реформа. Няма намерение за понижаване на косвени данъци, като ДДС. Не виждам желание да се въведе и диференциран Данък добавена стойност за стоки и услуги от първа необходимост, което е широка практика в другите европейски държави, което със сигурност ще повлияе на покупателната способност и ще подобри стандарта на живот на всеки българин.

Друга област е реформа в образованието. Трябва да реформираме като цяло системата в образованието ни, така че да се наблегне много повече на качеството, а не на количеството. Друга област е реформа в здравеопазването. Ако монополът на НЗОК се запази и през следващите години, а монополът на касата е една от основните причини да е винаги на дефицит, тези хронични проблеми ще продължат.

И не на последно място - пенсионна реформа. Демографията в България е доста неблагоприятна, следствие на което трудовоактивното население намалява, което е проблем за осигурителните системи. Намалява населението, а при намаляващ брой на потребители би следвало много по-бързо, изпреварващо, да се движат нагоре доходите, за да се компенсира спадащото потребление.

 

Иначе това, че се предвижда постепенно увеличение на минималната заплата, е добре, но в същото време България пак ще бъде на последно място в ЕС по минимална заплата. Т.е. не се променя радикално възможността на населението у нас да си промени стандарта на живот от гледна точка на доходите, което отново ще е мотивация за продължаваща емиграция от България. И по минимална пенсия ще останем на последно място, защото и там няма да има драстично покачване. Продължаваме в руслото на неголямо изменение на нещата. Просто се движим инерционно и за следващите години. Не виждам някакви мерки в посока увеличаване на преките инвестиции, а те са критично важни за развитието на икономиката ни, а не само да е зависима от еврофондове и от държавни поръчки.

 

Вижте още:

България е първа по неравенство на доходите в Европа

По-нисък ДДС ще раздвижи икономиката

Сривът на населението залага икономическа бомба

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Brexit, Брекзит, икономика, доходи, заплати, инвестиции

Street of Art

Паниката е лечима

Вторник, 13 Юни 2017 / Хранене и Здраве
Недостатъчното или лошо качество на съня може да влоши безпокойството, така че опитайте да спите повече   Паническата атака е внезапна вълна от непреодолимо безпокойство и страх. Сърцето ти бие и не можеш да дишаш. Може дори да почувствате, че умирате или полудявате. Останали нелекуван [...]

Лечение с игли

Понеделник, 10 Юли 2017 / Хранене и Здраве
Някои вярват, че акупунктурата помага, други са скептични, ето малко факти и мнения на медицински специалисти    Акупунктурата е форма на традиционна китайска медицина, практикувана от векове. Тя се основава на теорията, че енергията, наречена чи (ки), преминава през тялото ви и ок [...]