Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Подготвят се по-строги наказания за извършителите на домашно насилие

Петък, 16 Март 2018 / Общество
176
  • DarikNews

Точна статистика за жертвите на подобни престъпления няма

 

По-големи наказания за извършителите на домашно насилие, криминализиране на преследването и психическия тормоз са част от обмисляните промени в Наказателния кодекс, с които да се засили борбата срещу насилието над жени у нас.

 

В момента се обмисля по-тежко наказание за физическо насилие, извършено от партньора на жертвата, криминализиране на следенето и дебненето, както и допълнителни мерки за защита на пострадалите.

У нас няма точни данни колко са жертвите на домашно насилие. По данни на Министерството на правосъдието обаче в 91% от случаите на убийства на жени извършителите са мъже. В 35% от случаите убиецът е бивш или настоящ интимен партньор на жената, а в 25 на сто - близък роднина. Само 9% от убийците са непознати за жертвите.

Една от жертвите разказва пред bTV, че 6 години е живяла в скандали и побои преди да успее да се спаси от връзката с мъж, за чието поведение дълго време мислела, че е виновна. „Не съм се обръщала към институции. Единственото, което си спомням, е, че съм си вадила два пъти медицинско и лекарят, който ми го извади, не ми каза абсолютно нищо. Той просто знаеше, че съм пребита от мъжа си и ме изпрати да си ходя”, споделя Ласина. Според нея едно от най-важните неща в помощ на жертвите е насилниците бързо да получават наказанията си.

„Трябва да се работи много в публичното пространство за нетолериране на агресията, за това да бъдем активни, когато чуваме писъци от съседния апартамент, и когато някой има нужда, наистина да бъде подкрепен”, коментира Катя Кръстанова от „Асоциация Анимус”.

Въпреки че правителството оттегли проекта си за ратифициране на Истанбулската конвенция, неправителствени организации и представители на властта смятат, че опитите обществото да бъде убедено за ползите от документа трябва да продължат. „Беше потвърдено, че в нея няма никакви задължения към страните за признаване на еднополовите бракове, както и за признаване на статут на бежанци на транссексуални лица”, посочи депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова.

В европейските страни разходите за здравни и правни грижи, както и икономическите загуби заради насилието над жени се изчисляват на повече от 225 милиарда евро годишно.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

домашно насилие, жени, жертви на насилие, Истанбулска конвенция

StreetView

Символът на Париж на 130 години

Неделя, 31 Март 2019 / Места
Айфеловата кула посреща по 7 млн. туристи всяка година   Айфеловата кула – символът на Париж и най-емблематичният френски монумент, ще отпразнува 130-я си юбилей на 31 март, съобщава Ройтерс, цитирана от БГНЕС.  Издигащата се на 324 метра над френската столица „Желязна [...]

Енергийни места: Белинташ

Събота, 28 Януари 2017 / Места
Древното скално светилище е част от една от най-силно зареждащите зони в Европа   За енергийните места казват, че имат огледална ефективност – с каквато енергия ги посетите, тя ще се мултиплицира във вас. Древното скално светилище Белинташ е една от трите точки (Белинташ - Кръсто [...]