Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Подготвят се по-строги наказания за извършителите на домашно насилие

Петък, 16 Март 2018 / Общество
158
  • DarikNews

Точна статистика за жертвите на подобни престъпления няма

 

По-големи наказания за извършителите на домашно насилие, криминализиране на преследването и психическия тормоз са част от обмисляните промени в Наказателния кодекс, с които да се засили борбата срещу насилието над жени у нас.

 

В момента се обмисля по-тежко наказание за физическо насилие, извършено от партньора на жертвата, криминализиране на следенето и дебненето, както и допълнителни мерки за защита на пострадалите.

У нас няма точни данни колко са жертвите на домашно насилие. По данни на Министерството на правосъдието обаче в 91% от случаите на убийства на жени извършителите са мъже. В 35% от случаите убиецът е бивш или настоящ интимен партньор на жената, а в 25 на сто - близък роднина. Само 9% от убийците са непознати за жертвите.

Една от жертвите разказва пред bTV, че 6 години е живяла в скандали и побои преди да успее да се спаси от връзката с мъж, за чието поведение дълго време мислела, че е виновна. „Не съм се обръщала към институции. Единственото, което си спомням, е, че съм си вадила два пъти медицинско и лекарят, който ми го извади, не ми каза абсолютно нищо. Той просто знаеше, че съм пребита от мъжа си и ме изпрати да си ходя”, споделя Ласина. Според нея едно от най-важните неща в помощ на жертвите е насилниците бързо да получават наказанията си.

„Трябва да се работи много в публичното пространство за нетолериране на агресията, за това да бъдем активни, когато чуваме писъци от съседния апартамент, и когато някой има нужда, наистина да бъде подкрепен”, коментира Катя Кръстанова от „Асоциация Анимус”.

Въпреки че правителството оттегли проекта си за ратифициране на Истанбулската конвенция, неправителствени организации и представители на властта смятат, че опитите обществото да бъде убедено за ползите от документа трябва да продължат. „Беше потвърдено, че в нея няма никакви задължения към страните за признаване на еднополовите бракове, както и за признаване на статут на бежанци на транссексуални лица”, посочи депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова.

В европейските страни разходите за здравни и правни грижи, както и икономическите загуби заради насилието над жени се изчисляват на повече от 225 милиарда евро годишно.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

домашно насилие, жени, жертви на насилие, Истанбулска конвенция

StreetView

Пет места, които пазят българския дух

Понеделник, 11 Юли 2016 / Места
  Местата, които пазят традициите, историята и духа на Възраждането в България, са много повече, разбира се. Тук разказваме за пет от тях, където хората са запазили гордия си дух и до днес заедно с традициите и занаятите.    Копривщица   Безспорно Копривщица е еди [...]

Европейските столици на културата

Петък, 30 Декември 2016 / Места
Престижното признание увеличава потока от туристи в тези градове средно с 12%   През идващата 2017 г. година градовете Орхус в Дания и Пафос в Кипър ще бъдат Европейски столици на културата. Специалният статут помага за обединяване на общностите чрез културни прояви и за укрепване на ме [...]