Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Показна акция срещу корупцията при шофьорските изпити

Четвъртък, 08 Юни 2017 / Общество
306
  • bnt.bg

 

Служители на ГДБОП задържаха 14 души за корупция при шофьорските изпити

 

12 от задържаните тях са служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, а двама са собственици на автошколи. Задържаните били изпитващи, които взимали пари от неподготвени кандидат-шофьори и ги пускали да си вземат изпита по кормуване, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тарифата на изпитващите била между 50 и 100 лева на изпит, а при обиски в жилищата им са открити общо около 115 000 лева. Според разследващите парите били разпилени по картини, шкафове и книги, а един от задържаните дори благодарил, че са му намерили сума, която си търсел отдавна.

"Установено е, че пари се дават на инструктора и изпитващия от онези, които не притежават в достатъчна степен правоспособност да управляват моторно превозно средство. Или както е казал единият от задържаните "Ние пари от тези, които могат да карат, не вземаме", обясни говорителят на прокуратурата.

Собствениците на автошколи манипулирали жребия преди изпита, така че точният изпитващ да се падне на съответния курсист, обясни началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Министърът на транспорта Ивайло Московски обеща кадрови промени в агенцията, ако бъде доказана вина.

Естествено не е ясно колко шофьори са получили свидетелство за управление без да са имали необходимите умения.

Преди няколко години, след като стана ясно, че кандидатите за шофьори не се явяват на изпити, а директно си купуват книжките, бяха въведени промени при теоретичните изпити за шофьори, като вместо хартиени листовки, шофьорите трябва да използват таблети. Тогава беше въведен и изборът на изпитващите чрез жребий.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

шофьорски изпити, ДАИ, ГДБОП, корупция

StreetView

Разрушението като лукс - най високата сграда в Тайланд

Събота, 03 Септември 2016 / Места
77-етажният небостъргач впечатлява с интересния си дизайн    Тази сграда не е жертва на тероризъм, нито е пострадала от времето. Това е най-високият (засега) небостъргач в Тайланд. Небостъргачът MahaNakhon украси градския пейзаж на Банкок след като беше открит на тържествена ц [...]

Остров Тасос – любимото гръцко място на българите

Понеделник, 20 Ноември 2017 / Места
Все повече наши сънародници купуват имоти в Гърция, за да си осигурят целогодишно място за почивка     Маслинови горички, кипариси, запазена природа и всички удобства за морски туризъм. Най-дългата плажна ивица на европейска територия и кристална морска вода. Всъщност това са мал [...]