Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Показна акция срещу корупцията при шофьорските изпити

Четвъртък, 08 Юни 2017 / Общество
287
  • bnt.bg

 

Служители на ГДБОП задържаха 14 души за корупция при шофьорските изпити

 

12 от задържаните тях са служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, а двама са собственици на автошколи. Задържаните били изпитващи, които взимали пари от неподготвени кандидат-шофьори и ги пускали да си вземат изпита по кормуване, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тарифата на изпитващите била между 50 и 100 лева на изпит, а при обиски в жилищата им са открити общо около 115 000 лева. Според разследващите парите били разпилени по картини, шкафове и книги, а един от задържаните дори благодарил, че са му намерили сума, която си търсел отдавна.

"Установено е, че пари се дават на инструктора и изпитващия от онези, които не притежават в достатъчна степен правоспособност да управляват моторно превозно средство. Или както е казал единият от задържаните "Ние пари от тези, които могат да карат, не вземаме", обясни говорителят на прокуратурата.

Собствениците на автошколи манипулирали жребия преди изпита, така че точният изпитващ да се падне на съответния курсист, обясни началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Министърът на транспорта Ивайло Московски обеща кадрови промени в агенцията, ако бъде доказана вина.

Естествено не е ясно колко шофьори са получили свидетелство за управление без да са имали необходимите умения.

Преди няколко години, след като стана ясно, че кандидатите за шофьори не се явяват на изпити, а директно си купуват книжките, бяха въведени промени при теоретичните изпити за шофьори, като вместо хартиени листовки, шофьорите трябва да използват таблети. Тогава беше въведен и изборът на изпитващите чрез жребий.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

шофьорски изпити, ДАИ, ГДБОП, корупция

Street of Hope

7 начина да отгледаме щастливи деца

Четвъртък, 18 Август 2016 / Родители
  Много родители вярват, че отглеждането на щастливи деца е Светия граал на успешното родителство. Твърде често за щастието се мисли в краткотрайните моменти, а не като нещо, което е трайно и цялостно. Това трайно щастие е не само сложно, но в крайна сметка много по-с [...]

Награждавайте независимостта, а не послушанието

Неделя, 17 Ноември 2019 / Родители
Всички ние искаме децата ни да могат да се справят сами и това е основната ни роля като родители – да ги научим да правят нещата по правилния начин, наред с това да бъдат добри и успешни хора. В голям процент от случаите обаче в желанието си да опазим децата или спопойствието вкъщи, не [...]