Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Показна акция срещу корупцията при шофьорските изпити

Четвъртък, 08 Юни 2017 / Общество
260
  • bnt.bg

 

Служители на ГДБОП задържаха 14 души за корупция при шофьорските изпити

 

12 от задържаните тях са служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, а двама са собственици на автошколи. Задържаните били изпитващи, които взимали пари от неподготвени кандидат-шофьори и ги пускали да си вземат изпита по кормуване, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тарифата на изпитващите била между 50 и 100 лева на изпит, а при обиски в жилищата им са открити общо около 115 000 лева. Според разследващите парите били разпилени по картини, шкафове и книги, а един от задържаните дори благодарил, че са му намерили сума, която си търсел отдавна.

"Установено е, че пари се дават на инструктора и изпитващия от онези, които не притежават в достатъчна степен правоспособност да управляват моторно превозно средство. Или както е казал единият от задържаните "Ние пари от тези, които могат да карат, не вземаме", обясни говорителят на прокуратурата.

Собствениците на автошколи манипулирали жребия преди изпита, така че точният изпитващ да се падне на съответния курсист, обясни началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Министърът на транспорта Ивайло Московски обеща кадрови промени в агенцията, ако бъде доказана вина.

Естествено не е ясно колко шофьори са получили свидетелство за управление без да са имали необходимите умения.

Преди няколко години, след като стана ясно, че кандидатите за шофьори не се явяват на изпити, а директно си купуват книжките, бяха въведени промени при теоретичните изпити за шофьори, като вместо хартиени листовки, шофьорите трябва да използват таблети. Тогава беше въведен и изборът на изпитващите чрез жребий.

 





Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

шофьорски изпити, ДАИ, ГДБОП, корупция

Street of Art

Черешите са източник на антиоксиданти

Неделя, 03 Юни 2018 / Хранене и Здраве
Ползите от вкусните червени плодове са многобройни   Първото усещане за лято идва с узрелите череши в градината, или пък на пазара. Името на любимите на всички плодове идва от един град на брега на Черно море. В древността е принадлежал на гърците и се наричал Керасунда. Днес, разполож [...]

Нова книга на Толкин идва от Средната земя

Сряда, 19 Октомври 2016 / Под прожектора
  "Берен и Лутиен" - легендата за любовта между простосмъртен герой и елфическа кралска дъщеря ще бъде публикувана през 2017 година   Излиза нова книга на Джон Р. Р. Толкин. „Берен и Лутиен”, легендата за любовта между простосмъртен герой и елфическа кралска дъщеря, ще [...]