Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пореден нахално скъп ремонт в строителното министерство

Понеделник, 01 Август 2016 / Общество
1189
  • БГНЕС

МРРБ пак ще си прави нов пресцентър, поръчва луксозни помещения за 300 хиляди лева

 

След като първият регионален министър на ГЕРБ и настоящ президент обвини предшественика си в скъп и ненужен ремонт на сградата на министерството, след като министерството има две зали - стара и нова, в които да посреща журналисти и официални лица, настоящият министър Лиляна Павлова има нужда от нови официални помещения. Това става ясно от съобщение за обществена поръчка на стойност 300 хиляди лева, цитирано от БГНЕС. Сега министерството иска да направи ремонт и да обзаведе залата си на партерния етаж, като според документацията е “установена нуждата” от нова зала “Пресцентър” и допълнителни заседателни зали – всичките с достатъчна площ и места за сядане, които при обединение да осигуряват просторно помещение, удовлетворяващо настоящите нужди на министерството. Другата “належаща необходимост” е изграждането на съвременен “Център за административно обслужване”, включващ деловодство и куриери в обособена част и непосредствена близост, с оглед на тяхната взаимообвързаност, посочват от МРРБ. Разрешение за ремонта е издаден от Главния архитект на София в края на месец март тази година.  Строително-монтажните работи ще излязат около 195 000 лв., без ДДС, изчисляват от регионалното ведомство. Още 74 000 лв., без ДДС, МРРБ планират да дадат за закупуване на обзавеждането. 

А ние се питаме кому е нужен този лукс и това ли е най-належащият разход в държавата? Или строителното министерство осигурява скъпи поръчки на скъпи строители?

За сравнение справка на БГНЕС в Портала на обществени поръчки показва, че плевенската община Искър е обявила обществена поръчка за основен ремонт на поликлиниката, за който ще бъдат разходвани 20 833 лв., без ДДС. Ремонтът на поликлиниката включва подмяна на дограмата, осветлението, ВиК инсталацията и др. на обща площ от 249 кв. м.

Припомняме, че през 2009 година, след като влезе в министерството като регионален министър Росен Плевнелиев обвини предшетвеника си Асен Гагаузов, че е похарчил 42 млн. лева за луксозен ремонт на сградата. И той наистина е луксозен, но само за онези, които могат да го видят отвътре. Отвън сградата си е с вида от времето, когато е строена. Тогава обаче Плевнелиев обяви, че работата е свърена на цени в пъти по-високи от пазарните – или по 2254 евро за квадратен метър. Основен изпълнител беше една от най-големите строителни компании - „Главболгарстрой“, която впоследствие беше изнудена да намали драстично цените за строежа на зала „Арена Армеец“. 

Очевидно луксът в строителното министерство е най-важното нещо в държавата и очевидно разхищенията остават без последствия.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

МРРБ, пресцентър, ремонт

Street of Hope

3 млн. лева за обучение на кадри в дефицитни професии

Събота, 11 Ноември 2017 / В клас
МОН ще увеличи парите за онези специалности, за които не достигат кадри   Три милиона лева допълнително финансиране са предвидени в бюджета за професионални паралелки с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в Смолян. Средствата са [...]

Част от бизнеса иска да закрепости младежите у нас

Четвъртък, 29 Септември 2016 / В клас
Който замине в чужбина, да връща платените пари за  обучението си, предлагат две бизнес сдружения   Студентите държавна поръчка да са длъжни да останат да работят в страната за определен период от време - между 3 и 5 г., а който замине за чужбина, да възстанови парите, платени [...]