Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пореден опит за спасяване на вечните длъжници

Вторник, 27 Март 2018 / Общество
266
  • pixabay.com

Около 600 хиляди българи не са могли да плащат вноските по заемите си за повече от 6 месеца

 

Работна група по инициатива на омбудсмана Мая Манолова подготвя законопроект, който да реши проблема на хора, изпаднали в невъзможност да обслужват дълговете си.

Въпреки че през миналата година ГЕРБ представи проект за закон, който предвиждаше да се въведе 10-годишна абсолютна давност с цел решаване на проблема с така наречените „вечни длъжници“, идеята не срещна подкрепата на банковите среди и експертите и партията се отказа от намерението си.

 

Всеки трети с дългове

 

Омбусманът Мая Манолова изнесе данни, според които просрочените заеми у нас са около 4.7 млрд. евро към края на 2017 г., а тези, при които закъснението е над 90 дни са на стойност 3.4 млрд. евро. Необслужваните потребителски кредити са за общо 400 млн. евро. Това нарежда страната ни на четвърто място в Европейския съюз по лоши кредити, като преди нас са само Гърция с 46.9%, Кипър с 33.4%, Португалия с 15.5%, а Италия е в ситуация сходна на нашата - с 21.2%.

34% са хората, които имат някакъв заем, като 19% от кредитите са взети от банки. Делът на ипотечните кредити е 4.2%, а на заемите от небанкови финансови институции – 4.6%. Около 600 хиляди са имали кредит, за който не са имали възможност да платят вноските си за повече от 6 месеца. Основната причина за това са промените в икономическата среда и оставането без доходи за дълъг период от време.

"Законодателство за несъстоятелността на физическите лица би било в интерес не само на длъжниците и техните семейства, то е в интерес и на кредиторите, обществото, българската държава и фиска. Ние сме свидетели как свръхзадлъжнялостта създава огромни проблеми от една страна на българските семейства - отнема перспективата пред тях, а от друга страна създава и огромни проблеми и на икономиката, като генерира един безкраен поток към сивия сектор и към Терминал 2", каза Манолова.

По инициатива на омбудсмана работна група е разработила проект за закон, който да регламентира тези проблеми. Идеята е от процедурата да се възползват както физически лица предприемачи, т.е. със свободни професии, така също и физически лица потребители.

 

Концепция за закон


Основната цел на закона е да се потърси справедливо споделяне на тежестта от свръхзадължението между кредитора и длъжника. Ще се въведат и критерии за добросъвестност. При обявяване на личен фалит лицата ще бъдат вписвани в електронен регистър, а той ще се обявява от съда при три възможни сценария.
Първата хипотеза е за длъжник, който има доходи в размер на над несеквестируемия минимум предвиден в ГПК. В този случай се предвижда изготвянето на погасителен план, който да е за срок от 3 или 5 години и да включи изплащане на задълженията към всички кредитори. Минимумът от изплащане на дълговете би следвало да бъде 50 процента, но това ще може да се случи при съгласие на кредиторите му. При неизпълнение на договора ще се пристъпва към принудително изпълнение.

Във втората група попадат хора, които имат доходи под несеквестируемия минимум или нямат доходи изобщо. Тогава длъжникът може да предложи разпродажба на имущество, осребряване на имущество и разпределение между кредиторите, като те могат да поискат и внасяне на вноски в период от 3 или 5 години, обясни Манолова.
Третият вариант разглежда случаите, при които хората нямат никакви доходи и имущество. Тогава те ще могат да бъдат обявени в несъстоятелност, но ще бъдат наблюдавани от кредиторите си в продължение на 10 години. Ако в този период човек, обявил фалит, придобие имущество или получи доходи, той трябва да ги предложи за изплащане на дълговете си. След 10 години по молба на длъжника съдът ще обявява задълженията му за погасени. За да може да поиска съдебна процедура, длъжникът трябва да докаже, че не му е възможно да изплаща дълговете си и да не е съден за злоупотреба с доверие, престъпление срещу кредиторите или срещу финансовата, данъчната или осигурителната системи. Съдът няма да разглежда молбата за фалит, ако длъжникът е укрил имущество и не е посочил кредиторите си. Процедурата няма да се прилага и в случай на временни затруднения или ако дългът е по-малък от пет минимални работни заплати – 2550 лв в момента, предвижда концепцията за закона.

 

Опрощаване на дълговете

 

82% от българите подкрепят създаването на закон за личния фалит, показва социологическо изследване на „Глобал Метрикс“, проведено от 15 февруари до 15 март по поръчка на Българския институт за правни инициативи. В същото време хората не прегръщат идеята за опрощаване на дълговете заради риска за злоупотреба с подобна нормативна уредба. Едва 36% от хората са съгласни част от дълговете да се опрощават, особено онези, свързани с наказателни такси. На същото мнение са само 27% от експертите. Малка част от интервюираните са съгласни с предложението на лица, които са изпаднали в личен фалит да бъдат предоставяни социални помощи, докато подобрят ситуацията си, или да им бъде опростен остатъкът от дълга, който не може да бъде изплатен с наличното имущество, показва още социологическото проучване. 75% от експертите са на мнение, че някои хора биха злоупотребили с възможността за обявяване на личен фалит. На същото мнение са и около 67% от гражданите.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

дългове, фалит, частен фалит, несъстоятелност, непогасявани заеми

StreetView

Най-големият басейн в света е в Чили

Понеделник, 13 Януари 2020 / Места
Изкуствената лагуна спасява туристите от акулите   Най-големият басейн в света се намира в Чили, в курорта Сан Алфонсо дел Мар. Всъщност самият курорт представлява изкуствено създадена лагуна. Огромният басейн, който е вписан в книгата на Гинес за най-дълъг и най-дълбок басейн, има про [...]

Магистрала ще произвежда ток в Китай

Събота, 30 Декември 2017 / Места
  Слънчевите панели върху 1 км път могат да осигурят енергия за 800 домакинства   Πъpвaтa в cвeтa coлapнaтa мaгиcтpaлa бe oтĸpитa в Kитaй. Tecтoвият пътeн yчacтъĸ e c дължинa eдин ĸилoмeтъp и e чacт oт oĸoлoвpъcтния път oĸoлo Цинaн, cтoлицaтa нa пpoвинциятa Шaн-гo в изтoчнaтa [...]