Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пореден протест срещу скъпия билет

Понеделник, 30 Май 2016 / Общество
775

 

Новата цена трябва да влезе в сила от 1 юни, Столична община не отстъпва и пуска повече контрольори

 

Пореден протест срещу поскъпването на билета с 60% се организира днес в столицата. Очаква се недоволните да се съберат пред сградата на ул. „Московска 33“ в 18 часа днес. Отделно граждански организации са подали над 40 иска в съда срещу решението на Столичния общински съвет. По всички жалби, които са за повишението на цената на еднократния билет за пътуване от 1 лв. на 1,60 лв, ще бъде образувано общо дело, съобщи bTV.

Тъй като общината не отстъпва, а в добавка към недоволството на гражданите засилва контрола, всички хора ще могат

 

да заменят старите си билети

 

и талони срещу заплащане. Това ще става в бюрата на площад „Възраждане" № 1, площад „Бански" на бул. „Княгиня Мария Луиза" № 86 и на метростанция „НДК". За билетите се доплаща разликата от 60 стотинки, а за талоните с цена 8 лева (за десет талона) се доплаща разликата до 12 лева в зависимост от броя на откъснатите талони. Ако не го направите и просто си продупчите билет на старата цена, ви очаква глоба от 40 лева или акт от 200 лева.

Въвеждат се три вида

 

нови карти за пътуване

 

– за метро плюс една линия на надземния градски транспорт с цена от 43 лв. за един месец. Ще има тридневна карта за 10 лв., която ще важи за всички линии неограничено.
Въвежда се карта „София“ за туристи с цена от 20 лева. Тя обаче ще дава право на отстъпки от цените на билетите за музеите в столицата. Всички цени на картите за пътуване остават непроменени.

Най-използваната и изгодна карта струва 50 лв., а с нея пътуването излиза 0,36 лв.

Месечната карта за една линия е 23 лв. С нея едно пътуване излиза 0,44 ст. Картата за метрото е 35 лв., или 0,45 лв. на качване във влакче. За пенсионерите, учениците и студентите еднократното пътуване е под 0,20 лв. с преференциална карта.

Въвежда се и правило за хората, които искат да си купят билет от вочада – те трябва да се качват само от първата врата.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

градски транспорт, билет за еднократно пътуване, 1,60 лева, протест, Столична община

StreetView

Какъв е бил животът в Арктика преди 90 млн. години

Понеделник, 26 Декември 2016 / Места
Учени откриха една от най-древните вкаменелости на птица   Екип от геолози от Университета на Рочестър са открили нов вид птица на приблизително 90 милиона години. Откритията им са побликувани в списание Scientific Reports. Това е една от най-старите вкаменелости, откривани някога. Тя [...]

Пътуване до Бали: Търговци в храма

Петък, 05 Август 2016 / Приключения
Зная, че често споменавам думата „джунгла“, но съм сигурна, че не си го представяте така, както  се чувства тук     Първият хотел беше в сърцето на туристическата част на Бали – Убуд. Въпреки подробния ни план и конкретно разграфеното време, решихме да [...]