Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Поредна атака в сърцето на Лондон

Неделя, 04 Юни 2017 / Общество
236
  • Reuters

Няма да допуснем тероризмът да победи, коментира кметът на британската столица Садик Хан

 

 

Седем души загинаха, а над 40 бяха ранени след поредна терористична атака в Лондон снощи. Бял ван връхлетя с около 80 км/ч. в час група от двайсетина души на "Лондон бридж".

Малко по-късно нападателите нахлуват в заведения на пазара "Бъроу" и успяват да намушкат с нож двама души.

Тримата нападатели са убити. От полицията в британската столица съобщиха, че самоличността на нападателите няма да бъде разкривана за момента, за да се установи дали са действали сами и как.

 

 

Обсъжда се дали отново да се повиши нивото на заплаха в страната и да се изиска помощ от военните.

Нападението става само няколко дни преди изборите в страната и две седмици след атентата в Манчестър в края на концерта на Ариана Гранде. Тогава атентатор самоубиец се взриви на изхода на зала "Арена Манчестър", загинаха 22 души, а 116 бяха ранени.

Певицата в момента отново е в Манчестър. Тя се върна там заради големия благотворителен концерт, който трябва да се състои довечера, с участието на още много звезди – Кейти Пери, Джъстин Бийбър, Майли Сайръс, Фарел Уилямс, Ъшър, както и групите "Колдплей" и "Уан Дайрекшън".

 „Гневен съм, че тези терористи взеха нарочно на прицел невинни хора. Но те няма да победят в нашия град Лондон“, обяви кметът на Лондон Садик Хан тази сутрин след терористичната атака в центъра на британската столица снощи.

Едно от нещата, които терористите искат да направят, е да ни попречат да се възползване от нашата демокрация. Но ние няма да допуснем тероризмът да победи, каза Кан.

 

 

 

„Знаете ли какви кадри видях през тази поредна дълга нощ? Не онези кадри от паника, които виждаме винаги след атака. Не и онези поредни съобщения в Интернет, които радикали пускат, за да изразят радостта си. Всички това само мина като още една инфорамация съпътстваща атаката. От изминалата нощ запомних единствено кадрите, на които млади хора от различен произход пееха и танцуваха насред Лондон. ПЕЕХА И ТАНЦУВАХА! Напук на цялата обстановка и факта, че градът им е нападнат. Това е истинското лекарство срещу радикализма на крайно десните, на Ислямска държава, на Ал Кайда и всеки, който иска да подклажда омраза.

А онези хора тази там, които тази нощ убиваха, викайки "Това е за Аллах", те са кукли, използвани от хора с чисто политически цели. Не им пука за религията, за мюсюлманите, за исляма. Хора, смятащи себе си за истинските защитници на мюсюлманите и исляма, превърнаха свещения месец Рамадан в извинение за извършване на поредна кървава баня. Надявам се, че Бог наистина ще им намери подходящо място в Ада“, коментира във Фейсбук Руслан Трад. Той е председател на Форума за арабска култура и създател на блога Intidar Blod за анализи и коментари на случващото се в Близкия Изток и международните отношения.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Лондон, атентат, Садик Хан, Руслан Трад

StreetView

Скопие – „модерната“ история

Сряда, 28 Юни 2017 / Места
Една от най-спорните забележителности е паметникът на Александър Македонски в центъра на градския площад   Когато отидох в Скопие, бях възхитена от изграденото в последните години, без да влизам в политически и естетически спорове. Имах възможност да разгледам Математическия факултет на [...]

Последните пет години са най-горещите на земята

Сряда, 15 Ноември 2017 / Места
Мащабите и темпото, с което климатичните промени вредят на планетата изискват спешни и амбициозни ангажименти   2017 година е една от трите на-горещи години с рекордни екстремни метеорологични условия. Последните 5 години са най-топлият период на земята с температури, достигащи 50 граду [...]