Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Поредна порция хаос спъва лечението на деца

Сряда, 03 Май 2017 / Общество
329
  • pixabay.com

Фондът за лечение на деца насочва две семейства в чужбина, въпреки че у нас има специалисти, които могат да помогнат

 

 

Скандалите с Фонда за лечение на деца продължават. Заради нормативния хаос за по-малко от седмица станаха известни два случая на деца, които не могат да получат лечение в България. И в двата случая става въпрос за животоспасяващи операции, които могат да ъдат извършени в страната, но от институцията насочват децата за лечение в чужбина. Проблемът е в изискване болниците, които получават финансиране от фонда, да имат сключени обществени поръчки за доставка на медицински изделия.

8-годишната Самуела е със спина бифида и сколиоза –в нейния случай стопроцентово изкривяване на гръбнака. Частната болница „Токуда” може да й постави импланти, но за да бъде платено лечението на детето от държавата, лечебното заведение трябва да има сключен договор за обществена поръчка. Стойността на лечението е над 90 хиляди лева, с които семейството не разполага.

Аналогичен е случаят с 4-годишната Мерал. Ребрата на детето растат навътре и то се нуждае от операция, при която проблемът да се коригира чрез поставяне на импланти. Операцията може да бъде извършена в „Пирогов“, но и тази болница няма сключена обществена поръчка.

От миналото лято частните здравни заведения са освободени от задължението за сключване на такива договори, което се явява пречка операцията на Самуела да бъде заплатена от фонда, коментира пред Дарик директорът на институцията д-р Тинка Троева.

Оказва се, че предишният директор на фонда Владимир Пилософ е прескачал въпросното законово изискване и заради договорите, които е подписал, сега фондът дължи на болница „Токуда” сума от порядъка на 600 000 лева.
"Изпълняват се правилата, изпълнява се законът. И в Закона за обществените поръчки, и в нашия правилник ясно е казано - фондът работи с болници, които могат да представят декларация от ръководителя на лечебното заведение, че медицинското изделие ще бъде доставено в болничната аптека след сключване на договора по Закона за обществените поръчки. Това, че от миналата година от лятото частните здравни заведения са освободени от сключване на договори по Закона за обществените поръчки, не означава, че някой им е забранил да ги сключва", посочи Троева.
От пациентски организации, обединени под мотото „Заедно с теб“, чийто председател Пенка Георгиева е член на обществения съвет към фонда обясняват, че на практика Фондът е подвел лечебните заведения и сега им дължи пари.

В своя позиция "Заедно с теб" съобщава, че директорът на Фонда за лечение на деца е изпращал решения за лечение на деца към болниците с текст, изискващ договор за обществена поръчка или какъвто и да е друг договор до края на 2016 г.

В тези случаи администрациите на болниците са били подведени, че ще им се платят медицинските изделия без обществена поръчка, и те са лекували кандидатстващите деца. От 13 януари директорът на Фонда изпраща писма, вече с изискване, медицинските изделия да бъдат само по обществена поръчка. Това е некоректно поведение към болниците с правила, оповестени пост фактум, се казва в позицията. Пациентски организации "Заедно с теб" подкрепя Правилника на Фонда за лечение на деца и счита, че медицинските изделия трябва да бъдат плащани след обществени поръчки, тъй като се касае за изразходване на публични средства, независимо, че Законът освобождава определени лечебни заведения от това задължение.Решение има смятат те, но на първо време очакват частните болници да правят обществени поръчки за децата, които ще се лекуват със средства от Фонда. В дългосрочен план изискват да се намери решение за конторл на медицинските изделия, за които Фондът заплаща - да бъдат с централизирана обществена поръчка или да преминат към НЗОК.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Фонд за лечения на деца, бюрокрация, хаос, обществени поръчки

StreetInside

Хора на лъжата

Вторник, 27 Септември 2016 / Към себе си
Осем знака за фалшиво любезните хора, от които да стоим настрана     Колко често ви се случва да се разочаровате от хората около себе си? Много хора разпознават успешно престорено милото поведение, но сред нас има такива майстори на манипулациите, че се случва и да се объркаме. За [...]

Усещате ли енергията около вас

Понеделник, 13 Юни 2016 / На предела
  Ако искате да се научите да възприематe енергията, първата стъпка е да се запознаеете с концепциите на астралния свят и екстрасензорните възприятия     Не всеки може да вижда човешката аура и енергията, която отделят предметите и другите живи форми на живот. В същото време [...]