Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Потъва ли корабът

Сряда, 11 Май 2016 / Общество
795
  • glasutnamladitehora.wordpress.com

 

Някои коментатори виждат дружба между Борисов и Първанов, а други – логична червена коалиция

 

 

Единствените избори, за които ГЕРБ се готви, са президентските, заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на партията и председател на парламентарната група на най-голямата партия в правителството Цветан Цветанов.

„Нямаме никакво намерение да предизвикваме предсрочен парламентарен вот. Управленският хоризонт, към който гледаме, е пълен мандат на кабинета "Борисов", защото само така ще могат да бъдат реализирани реформите, заложени в програмата за управлението на кабинета“, заяви Цветанов.

От парламентарната трибуна той заяви, че ГЕРБ категорично не приема опитите за опозиционно говорене и ултимативен тон от страна на коалиционните ни партньори от АБВ и част от РБ. "Не може, уважаеми колеги, да отчитате успехите от управлението Борисов наравно с нас, а когато възникне някакво обществено недоволство, да заставате на опозиционни позиции. Това не е честно, не е партньорско и не е конструктивно от гледна точка на перспективата ни за съвместна работа в бъдеще. Хората може и да не са запознати в детайли с тънките сметки на един или друг от вас, но усещат фалша и ще накажат с вота си всеки опит за политическа безпринципност", убедени са от ГЕРБ.


 

Междувременно и от Реформаторския блок, и от Патриотичния фронт, които все още не са категорични, че няма да напуснат кабинета, ако ветото на президента върху Изборни кодекс не падне, смятат, че АБВ са оттеглили подкрепата си за правителството, за да се прегърнат с БСП.

Един от конкретните поводи, посочени от зам.-председателя на АБВ Румен Петков, за излизането от кабинета са тайните преговори между енергийния министър Теменужка Петкова и американската компания „Уестингхаус“ за АЕЦ „Белене“.

Днес Румен Петков допълни позицията си пред bTV по темата енергетика: „Ние не искаме да носим отговорност за този кредит, който беше изтеглен, за да се плати на американските централи в „Марица-Изток“. Питахме какво прави делегация на енергийното министерство в Китай и води ли преговори за изграждане на нова ядрена мощност и с какъв мандат – не ни отговориха. Колко пъти вече поставяме въпроса и за неадекватната ни външна политика? Колко пъти трябва да кажем , че не се прави така? Е, има една черта, която мандатоносителите от ГЕРБ преминаха, по един много брутален начин и това прави нашето участие в управлението невъзможно“. 

БСП продължават да зоват за предсрочни избори. "Не си и помисляйте след конгреса на БСП да оправдавате собствената си немощ, политическа невъзможност да управлявате държавата с БСП. Не си и помисляйте да внушавате в обществото, че БСП е причина за разпада на вашата коалиция, че е влязла в задкулисие, предварителни договорки с АБВ, за да се оттеглят те от управлението", заяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова.

 

 

Мнения

 

Кой да помогне на Борисов, ако не Първанов

 

Деница Сачева, Коалиция Десните

Мнението е от профила й във Фейсбук

 

 

Вземете един квадрат. Погледнете го отгоре – ще видите четирите му страни. Хванете го за единия край и го провисете надолу – ще го видите като ромб. Сгънете го и ще се получи триъгълник. Сложете го на нивото на очите си и ще го видите само като права линия. Гледната точка сменя образа, но не и предмета. Той си остава квадрат. 
Само до преди няколко часа изглеждаше, че Патриотичния фронт ще напусне правителството. Изглеждаше като че ли Борисов няма полезен ход освен да рискува стабилността в името на правата на гражданите. (Не се смейте, ако обичате.) 
Кой да му помогне в такъв труден момент? Кой? Ако не Първанов? 
Кратката хронология е следната: 
Кой направи Борисов генерал? 

Кой помогна на Борисов от кмет да стане министър – председател срещу сделката през 2006 г. Борисов да не се кандидатира за президент, а Първанов да може да получи втори мандат? Някой от нас не са забравили как Борисов излъга Костов, че ще подкрепи Неделчо Беронов, а срещу това ДСБ не катурна столичния кмет от стола му при явно нарушение на закона. Разбира се, Борисов излъга Костов, за да помогне на Първанов. 
Кой отслаби БСП преди две години като я разцепи и помогна Борисов да излезе от опозиция и по-лесно да събори правителството на Орешарски?
Все примери за взаимноизгодно партньорство между Георги Първанов и Бойко Борисов. 
Вари ги, печи ги, хващай ти само в единия край – те са си партньори, никога противници. 
Плановете на единия никога не са пречели на плановете на другия. Дори напротив взаимно си изпълняват целите. 

И така – правителството няма да падне. АБВ не е част от коалицията – нали помните? Те имат споразумение само с ГЕРБ. Нали не сте повярвали на Румен Петков, че АБВ са обидени, че не били поканени на обсъждането на Изборния кодекс? Бас ловя, че това е било предварително договорено. 
АБВ набира точки, че е в реална опозиция. АБВ не може да остави само на Корнелия Нинова да завземе лявото опозиционно говорене. 
Калфин трупа точки пред левия и центристкия електорат , вероятно се готви пак за кандидат – президент. Да не говорим, че лично се спасява от това един ден да носи отговорност за абсурдното предложение на Горанов за национализация на втория пенсионния стълб. Изобщо Калфин цял живот под дъжд от власт сух е ходил. 
С прости думи Георги + Бойко = ВИ (вечни интереси).

...

 

Това не е правителство, а битпазар

 

Георги Кадиев, Нормална държава

Мнението е от профила му във Фейсбук

 

 

Вече втора партия оттегля подкрепата си от правителството на Борисов.
Това не е правителство, а битпазар. Всеки ден негово управление е загубено време за България. Партия Нормална държава не е готова за избори. Но, въпреки че ни трябва време, знаем- всеки ден управление на това правителство е загубено време за България. 
Надявам се, че БДЦ и независими депутати няма просто да се продадат и да заместят АБВ. И че Сидеров ще скрие златния пръст. 
Предсрочни избори и всички срещу управлението на ГЕРБ. 
Няма друг начин. 
После ще се делим. 
...

 

Изборите са неизбежни

 

Димитър Ганев, политолог

За предаването „Преди всички“, БНР

 

 

Предсрочните парламентарни избори са неизбежни. ГЕРБ е партията, която има интерес от това и може да ги предизвика.

В едно ново Народно събрание ГЕРБ вероятно ще вдигне своята относителна тежест, без да вдига своите електорални позиции, но вероятно ще влязат по-малко партии в парламента. Освен това е трудно да видя коя от опозиционните днес партии или партньори на управлението ще вдигне своя относителен дял в едно следващо Народно събрание.

Според политолога до предсрочни избори ще се стигне през пролетта. Дотогава 11-те депутата от АБВ, които ще спрат да подкрепят правителството, ще бъдат компенсирани с гласовете на независими депутати и БДЦ, които нямат интерес от предсрочни парламентарни избори.

В случая г-н Първанов видя алтернатива на управлението на Борисов в лицето на Корнелия Нинова и по всичко личи, че ще се върви към единна президентска кандидатура между АБВ и БСП. Защо не и тези общи действия да прераснат в един общ ляв блок.

Оттеглянето на АБВ от управлението е добра новина за Реформаторския блок и Патриотичния фронт, защото отсега нататък властта ще се крепи на тях.

...

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кабинет, предсрочни избори, ГЕРБ

Street of Art

Защо жегата е опасна за децата

Понеделник, 11 Юли 2016 / Хранене и Здраве
За какво да внимаваме в топлото време с най-малките     Летните жеги са опасни за всички и особено за хората с хронични заболявания и малките деца. Ето някои съвети, които дава д-р Красимира Златева от звеното „Спорт за всички и спортни дейности” в община Стара Загора [...]

50 години номер 8

Петък, 20 Май 2016 / Под прожектора
Президентски почетен знак и футболен бенефис за юбилея на Христо Стоичков     Най-популярният в света български футболист Христо Стоичков получи Почетния знак на президента за изключителния принос към България и развитието на българския спорт, за особени заслуги към европейския и [...]