Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Повече двойки с достъп до инвитро процедури

Петък, 20 Октомври 2017 / Общество
214
  • pixabay.com

Държавата ще финансира и процедурите на жени с онгологични и генетични заболявания

 

Фондът за асистирана репродукция ще финансира жени с онкологични и генетични заболявания, предвиждат промени в правилника на фонда, публикувани за обществено обсъждане и представени в петък. За да се финансира замразяване на яйцеклетки на тези жени, те трябва да са на възраст до 35 години.

Държавата ще финансира стимулацията, извличането и замразяването на яйцеклетки, а след излекуването на жената – фондът ще покрива разходите за оплождането и трансфера на ембрионите. Онкологичните комисии ще дават становище дали пациентката е подходяща за процедурите.

Ще се финансират и дейностите при генетични проблеми при поне един от партньорите. При тях се подбират за оплождане клетки, които не са носители на генетичния дефект, така че да се роди здраво дете.

Със средства от фонда вече ще бъдат финансирани 4 пълни опита плюс 4 трансфера на размразени ембриони, вместо досегашните три пълни опита всеки на стойност до 5000 лева.

 

По-строги изисквания за финансиране

 

Завишават се изискванията към клиниките, работещи с фонда, за да получават финансиране от държавата. Статистиката за успешните бременности и раждания ще бъде достъпна на сайта на фонда.

Целта е хората с репродуктивни проблеми да направят информиран избор на лечебно заведение, като получават достъп до информацията за успеваемостта и периода, необходим за включване в процедура.

Занапред клиниките, работещи с фонда, ще трябва да имат едновременно постигнати 20% клинични бременности със сърдечна дейност на плода и поне 15% раждания от одобрените цикли.

По-високи критерии се залагат и към новите клиники, които ще трябва да покриват същите критерии като вече работещите с фонда клиники или за последните 100 процедури или за период от 3 години назад. Целта е да се осигури равнопоставеност между лечебните заведения и да се гарантира, че всяка от тях покрива професионалните критерии, за да осигури успешен резултат от финансираните от държавата процедури.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ин витро процедури, Фонд за асистирана репродукция, онкоболни, генетични заболявания

StreetView

Съвети за самотни пътешественички

Петък, 22 Април 2016 / Приключения
Как да се чувствате в безопасност, ако пътувате сами     Напоследък има голямо увеличение на соловите пътувания от жени – както за удоволствие, така и по работа, пише BuzzFeed Life. Пътуващият блогър Ники Варгас споделя пред изданието, че за нея това е начин да се подвизава [...]

Най-странните плажове в света

Понеделник, 02 Октомври 2017 / Места
  За сбогуване с лятото решихме да се разходим до най-страните плажове в света, поне според нас. Може и да звучи странно, но се оказва, че има хора, които приемат за истинска атракция прелитащите над главите им самолети. Странни солни фигури, стъкълца и естествено невероятни гледки. [...]