Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Правата на нежния пол или защо го има Денят на жената

Понеделник, 08 Март 2021 / Общество
453
  • unsplash.com

Право на глас, аборти, противозачатъчни, политически паритет,  равнопоставеност в трудовото възнаграждение: ето как през изминалия  век са еволюирали правата на жените в пет основни области, обобщава БТА. Международният ден на жената е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. През последното столетие жените са се борили за всяко свое право на равен живот с мъжката част от човечеството и все още има държави по света, в които тази битка не е приключила. 

 

Право на глас

 

През 1893 г. Нова Зеландия става първата страна, която дава право на глас на жените. Австралия прави същото в началото на 20-и век, но само за белите жени. Аборигенките (както и аборигените) остават без право на глас в избори до 60-те години.

През 1906 г. Финландия става първата европейска страна, която приема всеобщото гласоподаване без разделение по полов признак. След нея това правят Русия през 1917 г., Великобритания през 1918 г., САЩ през 1919 г. (с изключение на чернокожите жени, които, както и мъжете, трябва да чакат до Закона за правото на гласуване от 1965 г.).
Във Франция жените трябва да потърпят до 1944 г. за правото си на глас. Швейцария дава право на глас на федерално ниво едва през 1971 г., а в Португалия трябва през 1974 г. да дойде Революцията на карамфилите, за да станат жените равни на мъжете пред урните.
През 90-те и 2000-те години монархиите в Залива въвеждат постепенно това право: Оман през 1994 г., Катар през 1999 г., Кувейт през 2005 г. През 2011 г. кралят на Саудитска Арабия Абдула дава на саудитките правото да гласуват и да се кандидатират на общински избори (единствените избори в тази страна).
    

Право на аборт

 

През 1920 г. Ленинова Русия става първопроходец, като премахва забраната и наказването на аборта. Забраната е възстановена през 1936 г. от Сталин, а след това окончателно отпада през 1955 г.
Великобритания узаконява абортите през 1967 г. при управлението на лейбъристкото правителство на Харолд Уилсън.
След дълги и бурни парламентарни дебати френската министърка на образованието Симон Вей постига декриминализиране и законово  регламентиране на абортите във Франция през декември 1974 г.
Днес правото на аборт далеч не е универсално. Двадесетина страни го забраняват напълно, като сред тях са Малта, Египет, Мадагаскар, Демократична република Конго, Сенегал, Салвадор, Хондурас, Никарагуа и Хаити.
В САЩ с решение на Върховния съд по делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г. принципно се гарантират абортите, но някои щати силно ограничават тази практика.

 

Право на противозачатъчниПървите женски орални контрацептиви стават разрешени в началото на 60-те години в САЩ, а след това в Австралия, Германия и Великобритания.
По същото време във Франция обаче закон за насърчаване на раждаемостта от 1920 г. забранява рекламирането и продажбата на противозачатъчни средства. Десният депутат Люсиен Нойвирт с мъка успява през 1967 г. да постигне анулирането на този закон и узаконяването на контрацепцията.
Достъпът до "доброволни и безопасни" противозачатъчни средства е основно право и въпреки това и днес над 200 милиона жени все още нямат достъп до тях, напомня Фондът на ООН за населението.
    


Политически паритет

 

През 1995 г. Швеция става първата страна с правителство, в което има паритет между мъжете и жените.
Това е само един от аспектите на неравенствата между мъжете и жените. Паритетът при съставяне на правителства или избирателни листи се превръща в индикатор за постигнатото в борбата за равенство на половете.
Във Франция "законът облагодетелства равния достъп на жените и мъжете до изборни мандати и длъжности" от 1999 г.
Европейският парламент се приближава към паритет. В момента жените в него са 41 процента (а през 1979 г. са били 16 процента) спрямо 23,6 процента жени в Конгреса на САЩ.
    

Неравнопоставеност в заплащанетоПлановете за премахване на неравенствата на работното място следват един след друг, но разликите в заплащането остават: европейската статистическа служба Евростат е изчислила, че "жените получават средно 14,1 процента по-ниско заплащане от мъжете" в ЕС по данни от 2018 г. Разликата се стопява, но съвсем бавно (през 2015 г. тя е била 16,3 процента).
Неравнопоставеността в трудовото възнаграждение се обяснява с цялостната професионална неравнопоставеност между жените и мъжете: жените по-често работят на непълно работно време или на по-нископлатени длъжности, а професионалните им кариери биват  прекъсвани.

 

Източник: БТА

 

Вижте още:

Българите поставят жената до печката

Жените са по-образовани и по-ниско платени

Местата, на които не е добре да се родиш мъж

София Лорен: "Жените режисьори не крещят"

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Международен ден на жената, права, аборти, равнопоставеност

StreetView

Каменните сфери Моераки – между яйцата от динозаври и извънземните

Сряда, 10 Февуари 2021 / Места
Природният феномен в Нова Зеландия привлича хиляди пътешественици и авантюристи   Едно от най-необяснимите чудеса в света са каменните сфери Моераки. Те са пръснати из плажа Коекохе на Южния остров в Нова Зеландия. Камъните са се превърнали в огромна атракция и привличат посетители от ц [...]

На кого е статуята, открита в Хераклея Синтика?

Събота, 01 Септември 2018 / Места
Столицата на Средна Струма е била резиденция на македонските царе, а по-късно и на римските военачалници   Тази година най-значимото откритие на археолозите на античния град Хераклея Синтика е двуметрова статуя на римски управник, която вероятно датирамежду 1-ви и средата на 2-ри век сл [...]