Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Правителството отлага намаляването на болничните

Вторник, 24 Октомври 2017 / Общество
210
  • economymagazine.bg

Ще се търси начин за затягане на контрола чрез специализирани лекарски комисии

 

Правителството се отказва за момента от идеята да се намали размера на изплащане на болничните през първите три дни. Предложението беше сегашните 70% от брутното възнаграждение на работещите, изплащано от работодателя, да се намали на 50%.

Целта на тази мярка беше намаляване на измамите с фалшиви болнични, тъй като по данни на Националния осигурителен институт всяка година от бюджета се изплащат около 500 хил. Лева за обезщетение заради болест. По принцип НОИ изплаща обезщетение след третия ден, но в размер на 80% от брутния дневен доход. Това, според управителя на института Ивайло Иванов било причина в много фирми в затруднено финансово положение или в процедура по несъстоятелност работниците да заместват дохода от заплата с обезщетението, изплащано от държавата. Като аргумент той посочи, че за последните 6 години броят на болничните листове е нараснал с 60%. Иванов изтъкна, че на практика обезщетението от държавата, което се изчислява върху необлагаемия доход, е по-високо от заплащането, което служителят би получил, ако е бил на работа. 

 

Антикризисна мярка 

 

Правилото първите три дни от обезщетението по болест да се поемат от фирмите беше въведено през 2010 година като антикризисна мярка, която трябваше от една страна да намали разходите на НОИ, а от друга – да засили контрола, упражняван от самите работодатели.

Срещу идеята за орязване на обезщетенията възразяват както работодателите, които напомнят, че обезщетението за болничен се изплаща от вноските на работещите в съответния социален фонд, така и синдикатите, които смятат, че така се наказват наистина болните хора за сметка на измамниците. Те предложиха да се засили контрола върху издаването на болничните листове, което сега правителството ще се опита да направи.

 

Комисии за контрол

 

След тези реакции днес премиерът Бойко Борисов обяви, че предлага отлагане на това намерение с месец-два, докато бъде намерен вариант за затягане на контрола върху издаването на болничните листове. Обмисля се създаването на специализирани комисии, които да проверяват дали  издаваните от лекарите болнични листове са за реални здравословни проблеми. Как - засега престои да се търсят вариантите за проверка. 

"Така не може да се продължава, в Полша за това отнемат правата на лекаря. Ангажирали сме всички сили на полицията, да се опитаме, за да не пострадат реално тези хора, които са болни заради тези, които мамят. Знаете като дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка. Ама всички данъкоплатци плащат за това. Разпоредили сме проверки по всичките тези компании“, заяви Борисов.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

болнични, НОИ, обезщетение за болест, контрол, Борисов

StreetInside

Нездравословните връзки

Вторник, 19 Юли 2016 / Към себе си
Какво ни пречи в отношенията и как можем да го променим   За повечето от нас навлизането в реални взаимоотношения започва на принципа на проба-грешката от самото начало. И ако сте като повечето от нас, сте имали много грешки по пътя. За щастие, сега има много научни изследвания в облас [...]

Защо имаме пет пръста?

Събота, 08 Октомври 2016 / На предела
Изследователите са убедени, че крайниците на гръбначните животни, както и на човека, са произлезли от рибните перки   Канадски биолози от Монреалския университет и от Института за клинични изследвания изясниха защо човек има пет пръста. Оказало се, че развитието на крайниците се определ [...]