Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Правителството разреши строежа на втори лифт в Банско

Четвъртък, 28 Декември 2017 / Общество
376

Това ще стане след съгласуване с екологичното законодателство, но според природозащитници нарушава именно него

 

След като изтече срокът за обществено обсъждане на новия план за управление на Национален парк "Пирин" (на 22 декември) и спазвайки обещанието си да съгласува решенията си за строителство на втори лифт в ски курорта Банско с екологичните изисквания, на последното си заседание за годината правителството без изненада взе обещаното на инвеститорите решение. Този път предложението не мина под формата на промяна на концесионния договор за ски пистата и съоръженията, а като принципно предложение за изграждането на кабинков лифт при инвестиционен интерес с гласуването на новия парк за управление на Национален парк "Пирин".

Инвестиционен интерес отдавна е ясно, че има, но трябваше да бъде намерен законен и необорим в Брюксел начин точката да бъде приета законно - както по линия на опазването на природата, така и по линия на сроковете за обществени обсъждания и съгласувания (сложна юридическа джунгла, в която международните природозащитни организации, работещи у нас, в последните месеци посочват точка по точка разминаванията между предлаганото от екоминистерството и защитата на природата). 

Аргументите за искането на кмета на Банско Георги Икономов и жителите на града за изграждане на втори лифт са, че капацитетът на сега работещият лифт е недостатъчен и спира развитието на ски туризма в региона. Тази теза срещна подкрепата на всички ресорни министри и на самият министър-председател, но решението беше отложено, заради протестите на природозащитниците.

Екологичните организации, обединени в Коалиция "За да остане природа в България", твърдят, че поисканата промяна на концесионния договор за стопанисване на ски зоната цели не просто строителство на втори лифт, но и разширяване на ски зоната, което навлиза в защитените територии на парка, които са под закрилата на ЮНЕСКО. Промяната в концесията беше отложена, но пък беше приет новия план, който регулира бъдещите дейности в защитените зони и който, според Световния фонд за дива природа (WWF) разрешава строителство над допустимата дейност в три от зоните на парка, обхващащи 48% от територията му.  "За зоната за туризъм "изграждане и разширение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура" е изрично записано. Досега това можеше да се извършва едва на площ от 0,6% от парка. Това засяга най-ценното богатство на парка - столетните мурови и борови гори", посочват от WWF.

 

Протест и контрапротест 

 

В четвъртък по време на правителственото заседание пред Министерски съвет протестираха природозащитници, а жители на Банско и региона блокираха главен път Е79 с настояването кабинетът да разреши изграждането на съоръжението. 

"С приетите днес решения правителството решава два проблема – за изграждане на нов лифт на Банско и за запазване на природата на Пирин", заяви министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра. На практика решението задължава министъра на околната среда при наличие инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения. 

„В този план няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било. И специално тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия. Сиреч, не може да се направи една колиба, не хотел – една колиба, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство. Така че, лично аз истински се надявам и тези, които ще се радват, или тези, които мислят, че нещо нередно се прави, да се обединим върху две неща – природата, дърветата, парка Пирин – ще ги пазим така, както трябва“, е подчертал министър-председателят.

От природозащитната организация WWF обаче посочват, че решението на правителството прескача Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания и да допусне мащабни строителство и сечи в Пирин. "От решението става още ясно, че дебатът за втори лифт на Банско има за цел да отклони и манипулира общественото мнение, докато решението за промяна в плана за управление дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин", посочват от организацията. 

Коалиция "За да остане природа в България" планира обжалване на решението за промяна на плана за управление на Национален парк „Пирин“, иницииране на наказателни процедури в Европейската комисия и скорошни протестни действия.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Пирин, лифт, Банско

Street of Hope

Какво е да си Монтесори родител

Сряда, 24 Август 2016 / Родители
Този подход означава да оставите децата да открият своя път на развитие и да ги следвате с много търпение, разказва Пилар Бюлей    Пилар, разкажи ни малко за себе си.   В момента съм по майчинство и отглеждам 4-годишно момченце и момиче на 1 година и съм готова да се въ [...]

Да останем спокойни е възможно... когато напътстваме детето си

Неделя, 27 Януари 2019 / Родители
Позволете на децата си да изразят чувствата си   Искате да останете спокоен родител? Чудите се как да запазите спокойствие, когато детето ви го губи? Или, когато децата се боричкат (отново)? Дърпам завесата, за да ви покажа инструментите, които съм събирала през годините. Представям ви [...]