Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Правителството ще търси инвеститор за АЕЦ „Белене“

Четвъртък, 07 Юни 2018 / Общество
336
  • Платеното от държавата оборудване се съхранява на площадката в Белене

Парламентът прие предложението за възобновяване на проекта без да отмени решението за неговото замразяване 

 

Парламентът прие предложението на ГЕРБ за възобновяване на търсенето на възможности за изграждането на АЕЦ „Белене“, съобщи БГНЕС. Решението на депутатите предвижда проектът да бъде реализиран с намирането на стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без държавни гаранции.

Активите и пасивите ще бъдат отделени в отделно дружество, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще трябва да организира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори. Действията за разработването на процедурата трябва да бъдат предприети в срок до 31 октомври т. г., а енергийният министър има и задължението периодично да информира депутатите за хода на преговорите.

Вчера предложението на кабинета беше одобрено и от енергийната комисия в парламента на фона на протести срещу изграждането на централата. Противниците на проекта смятат, че той е икономически нерентабилен, рисков от екологична гледна точка и корупционен.

Протестиращите настояват площадката в Белене да се превърне в икономическа зона, а платеното от държавата оборудване да бъде продадено или да се използва от АЕЦ „Козлодуй“.

От ГЕРБ обещават, че ако се реализира проекта, това ще стане без държавни гаранции и на пазарен принцип. Доколко това е възможно предстои да покаже конкурсната процедура за избор на инвеститор.

Енергийният министър Теменужка Петкова изрази задоволство от факта, че съществува консенсус по основния въпрос – намиране на решение и демонстриране на политическа воля за проекта АЕЦ „Белене“. „Това е най-важното. Аз съм изненадана, че темата, свързана с необходимостта от отмяна на решението на парламента от 2012 г. се превърна в основна и сякаш това е основната разлика между двете решения“, каза енергийният министър и подчерта, че на практика разлика в позициите няма.
От ГЕРБ считат, че основният аргумент в подкрепа на този вариант е свързан с това, че само реализацията на проекта дава възможност на НЕК, БЕХ и българската държава да възстановят напълно направените през годините разходи, свързани с проекта АЕЦ „Белене“, както и да бъде гарантирана в дългосрочен план енергийната сигурност на страната. Наред с това управляващите отчитат и сериозен инвеститорски интерес към възможността за неговото осъществяване. Предложението на БСП за отмяна на решението за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“ от 2012 година не събра необходимия брой гласове и бе отхвърлено.

„Мораториум върху проекта „Белене“ няма и никога не е имало. Това, което народното събрание прие днес, е със свое решение да се възобновят действията, свързани с възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ в условията на пазарна реализация и чрез отделяне на пасивите и активите в отделна компания. Това решение, което е взело Народното събрание през 2012 година, е решение, подкрепящо действията на правителството тогава. С решението, което се взима днес, това е новата воля на българския парламент. Искам това да стане ясно – никога не е имало мораториум над този проект“, обясни енергийният министър, цитирана от БГНЕС. Припомняме, че на 29 март 2012 г. първият кабинет на Борисов гласува окончателно спиране на проекта, което по-късно беше подкрепено от парламента. Тогава депутатите препоръчаха на правителството на обяви международен търг за изграждане на нова ядрена мощност на територията на АЕЦ "Козлодуй". 

Вижте още:

Историята на Втора атомна

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

АЕЦ Белене, енергетика, инвеститор, атомна централа

Street of Art

„Дисни“ пред дилема за ролята на принцеса Лея

Сряда, 28 Декември 2016 / Под прожектора
  Актрисата Кари Фишър е приключила снимките на епизод осми на „Междузвездни войни“   Неочакваната смърт на Кари Фишър изправи филмовото студио "Уолт Дисни" пред дилема какво да прави с героинята ѝ – принцеса Лея, а сега – генерал Лея Органа, съобщи Ройтерс [...]

Космическо завръщане на Лана дел Рей

Вторник, 21 Февуари 2017 / Под прожектора
Вижте видеото, което ще е част от новия й албум    След двегодишна пауза американската звезда Лана дел Рей се завръща с първи сингъл към новия си четвърти албум. Новата песен "Love" е с характерното за певицата мистично звучене.  Лана дел Рей е работила над песента заедно с п [...]