Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Преходът. България 30 години по-късно

Четвъртък, 31 Октомври 2019 / Общество
413

Пътят към демокрацията през очите на 14 публични личности 

 

На 1 ноември излиза от печат сборникът със статии „Преходът. България 30 години по-късно”, в който 14 български публични личности и интелектуалци споделят идеи и наблюдения за българския преход към демокрация, съобщиха от издателство "Сиела". 

Сборникът е стегната, любопитна, блестяща като замисъл равносметка на постигнатото и непостигнатото в различни области на обществения живот в България през последните трийсет години, определяни от едни като завършил, от други като незавършил, от трети като перманентен преход от диктатура към демокрация. Мнението си по тези нелесни въпроси са изразили откровено и (без)пристрастно авторите Александър Андреев, Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, Антоний Тодоров, Антонина Желязкова, Георги Лозанов, Евгений Дайнов, Емил Хърсев, Иван Кръстев, Иван Стамболов-Сула, Искра Баева, Мария Василева, Михаил Иванов, Николай Михайлов.

 

Идеята на изданието е да представи вижданията на подбрани от редакцията български общественици, изявени в различни области – и познати на всички наши сънародници, които все още гледат телевизия, – за това, което се случи в България през последните трийсет години.

Така Александър Андреев, журналист, писател и преводач, преместил се от улица „Московска“ в София на улица „Европа“ в Берлин, разказва какво си е мислил през този период, Андрей Райчев, философ и социолог, и Кънчо Стойчев, социолог, и двамата бизнесмени, дружно назовават името на болестта, която според тях е поразила отечеството ни, политологът Антоний Тодоров ни запознава с надеждите и разочарованията си, изживени през последните три десетилетия, финансистът Емил Хърсев компетентно обяснява как е бил „банкиран“ преходът, а историчката Искра Баева анализира елементите на еволюция и революция в събитията от близкото ни минало. Изкуствоведката Мария Василева разсъждава трезво за преминаването от изобразителното към визуалното изкуство през същия период, османистката Антонина Желязкова произнася своя емоционален монолог за прехода и неговите противоречия, физикът Михаил Иванов се спира на някои фрагменти от най-новата ни политическа история, философът и медиен експерт Георги Лозанов прави любопитна връзка между думи и тела, а богословът психиатър Николай Михайлов се пита къде живеем, в Европа или в пост-Европа. Не един от авторите вписва България в събитийната карта на Европа и света, а Иван Кръстев, философ и политолог, разказва за хората от площадите, на които сме се нагледали и в България през последните години. Не липсва и ироничната гледна точка на още един политолог и историк, Евгений Дайнов, който ни уверява, че в прехода няма място за кашкавал-туристи, както и на филолога Иван Стамболов-Сула, взрял се в историята на България от другия край на кривия макарон.

 

Представените автори имат различни политически убеждения, тръгват от различни позиции, хвърлят различен поглед към миналото и настоящето, виждат началото и края на периода в различна светлина, извеждат от съпоставката преди/след различни заключения. Статиите им свидетелстват за многообразието на свободно изразените възгледи, становища и тълкувания на развитието на демократичните процеси в България. Ако има нещо, което да ги обединява, то това е може би общият им песимистичен оптимизъм, опитът им да видят доброто в недотам доброто и да извлекат от него възможност за бъдеще.

Премиерата на книгата „Преходът. България 30 години по-късно” ще e на 6 ноември, сряда, в литературен клуб „Перото”, НДК, от 19:00 ч. в присъствието на авторите.

 

Вижте още:

Гласът на миналото: Мечтаехме децата ни да свободни

Българите губят вярата си в демокрацията

Не е готово, битката за демокрацията продължава





White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

преход, книга, сборник, демокрация, общество





Street of Art

Отиде си Джордж Майкъл

Понеделник, 26 Декември 2016 / Под прожектора
Предполага се, че е починал от сърдечна недостатъчност в дома си    Британският музикант Джордж Майкъл почина на 53-годишна възраст в дома си на Коледа, съобщиха световните агенции. Възможно е легендарният британски музикант да е починал от сърдечна недостатъчност, пише Billboard, [...]

Стинг ще пее на годишнината от атентата в Париж

Петък, 04 Ноември 2016 / Под прожектора
Стинг ще пее на 12 ноември на концерт, с който отново ще бъде открита парижката концертна зала „Батаклан”   Това е ден преди да се навърши година от джихадистката атака, която погуби 90 души, съобщи самият британски рок изпълнител. Бившият солист на The Police посочва в изяв [...]