Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Прекратяват огъня в Сирия

Четвъртък, 29 Декември 2016 / Общество
261
  • Москва обвини България, че снабдява бунтовниците с оръжие, външният ни министър отрече

Споразумението ще влезе в сила в полунощ на 30 декември

 

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че правителството на Сирия и въоръжената опозиция са подписали договор за прекратяване на огъня, съобщиха руските информационни агенции.

Споразумението ще влезе в сила в полунощ на 30 декември, каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Това потвърдиха и от турското външно министерство.

Страните в конфликта изразиха готовност да започнат мирни преговори, информира руският държавен глава, цитиран от ТАСС. Подписани са три документа - за спиране на огъня, за мерки за контрол на примирието и за готовност за преговори.

По думите на Путин съгласието е постигнато след преговори с посредничеството на Русия, Иран и Турция, продължили две месеца. Всички постигнати договорки са крехки, изискват особено внимание и търпение, професионален подход и постоянен контакт с нашите партньори", каза Путин, цитиран от ТАСС.
Предвижда се да бъде предложено на Саудитска Арабия, Йордания, Египет, Ирак и Катар да се присъединят към постигнатите договорки.

Според информация на Руслан Трад споразумението ще включва разделянето на Сирия на неофициални зони на влияние между Русия, Турция и Иран. Очаква се на следващите избори президентът Башар Асад да се оттегли, а страната да бъде управлявана от по-малко разделящ обществото член на общността на алауитите по желание на Иран. 

Имало ли е български боеприпаси в Алепо

 

Вчера от руското външно министерство съобщиха, че имат въпроси във връзка с български боеприпаси, намерени в Алепо. Руското издание „Вести“ съобщи, че огромно количество българско, американско и немско оръжие е било открито, складирано от бунтовниците в Алепо. Става дума за боеприпаси, разработени в бившия СССР, но произвеждани от български заводи, сред които 122-милиметрови ракети "Град", боеприпаси за противотанкови оръдия и снаряди за РПГ. Твърди се, че те са намерени в складове, изоставени от противници на режима в Дамаск в източните части на Алепо.

"Българската държава знаеше много добре, че наши оръжия отиват в Сирия посредством трети страни", заяви пред Нова телевизия д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания. Той обясни, че България не продава оръжия на терористите, а на Саудитска Арабия, Катар и САЩ. По думите му българските оръжия са достигали до сирийските бойци по два канала: "В единия случай полетът е от София до Саудитска Арабия. Там разтоварват оръжията с тирове и те тръгват за Сирия през Йордания. В другия случай самолетите летят за Катар, но не стигат дотам, а кацат в Турция и оттам се товарят на тирове за Сирия". Абуаси поясни, че две трети от тези оръжия се изпращат до Фронт "Ан Нусра", а останалите отиват за по-малките групировки. От Сирийската свободна армия заявиха, че те са само пощенска кутия.

„Българската страна не е изнасяла оръжия за Сирия от началото на конфликта в тази страна през 2011 година. В никакъв случай не мога да приема обвинения от този тип и то от страна, заради чиито бомбардировки загинаха множество цивилни в Алепо", отвърна на обвиненията на Москва външният министър в оставка Даниел Митов. Той посочи, че би приветствал присъединяването на Русия към договора за търговия с оръжия, от който тя не е част, към конвенцията за забрана на касетъчните боеприпаси и противопехотни мини. По думите му това би ограничило достъпа на руски боеприпаси както в Сирия, така и в Източна Украйна.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Сирия, война, прекратяване на огъня, Русия, Турция, българско оръжие, Алепо

Street of Hope

Оставете момчето на грижите на баща му

Четвъртък, 19 Май 2016 / Родители
  След третата година майката трябва да предаде щафетата на бащата, но да не забравя, че авторитетът му е в нейните ръце    Един от най често задаваните  въпроси от майките в кабинета ми (а и в интернет пространството) е: „Имам син. Той прави това и това. Много съм [...]

Вдигат таксите за обучение в 13 университета

Сряда, 24 Април 2019 / В клас
  В 19 висши училища няма да има промяна   Министерският съвет утвърди таксите за кандидатстване и за обучение на студенти и докторанти за новата академична 2019/2020 година. В 13 държавни висши училища размерът на таксите за обучение на студенти се увеличава с 5% до 63%, или от [...]