Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Президентът свали доверието си от правителството

Вторник, 04 Февуари 2020 / Общество
466

Българското общество е парализирано заради методично погазване на закона и морала, обяви Румен Радев

 

Президентът Румен Радев официално сне доверието си от правителството, което по думите му не действа в интерес на гражданите и носи отговорност за кризата в обществото.

Държавният глава посочи, че правителството и законодателните органи са заложници на лобистки интереси и че търгуват с националния суверенитет в името на собственото си политическо оцеляване. "Институции, призвани да пазят закона, го погазват показно. Държавни органи си позволяват да сплашват недоволните и протестиращите. Налице е настъпление срещу гражданските свободи", заяви Радев.

Изказването на президента идва на фона на публикуваните от прокуратурата записи от телефонни разговори, които главният прокурор Иван Гешев използва като база за питането си до Конституционния съд какво е държавна измяна и може ли да разследва президента.

На свой ред пред медиите премиерът Бойко Борисов отново повтори, че Румен Радев действа не като обединител, а като разделител на нацията и че не е избирал той правителството, че да сваля доверието си от него и да кара журналистите да тичат след него като "мисирки". 

 

Обръщението към нацията на Румен Радев

 

"Oт 3 години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава, с мисъл и грижа за бъдещето на България. За съжаление, това не се сбъдва.

Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива.

Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала, доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход.

Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност.

Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции.

Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основания българите очакваха ясни разяснения.

Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават.

Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване.

Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските  свободи.

Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация.

На всичко това трябва да се сложи край.

Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество.

Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала.

Това е бъдещето на смелите и достойните българи! На младите и просветените, на възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България!"

 

Отговорът на Борисов

 

В отговор на журналистически въпроси по повод днешното изявление на президента Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов заяви, че това е пряка намеса в независимостта на властите. „Точно обратното на това, което винаги е говорил. Откъде накъде ще се коментира по такъв начин едно управление от няколко политически партии, спечелили изборите по законен начин“, отбеляза премиерът Борисов. Той припомни пред медиите в Перник, че само преди няколко дни президентът Радев е посочил пред чуждестранните дипломати, че България води изключително балансирана, стабилна политика на Балканите, в региона, в света.

„Винаги, през целия ми съзнателен живот, особено последните 20 години като главен секретар, кмет, премиер, винаги съм бил 20 часа в услуга на народа. И днес съм тук - защото искам на тези хора да им се помогне бързо да се свърши работа“, каза премиерът Борисов. 

Попитан какъв е смисълът на изказването на Радев, министър-председателят го определи като чисто политическо, като заявка или за партия, или за нещо ново и търсене на враг. „Избрал е да е разединител на нацията“, добави премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят изтъкна, че най-вероятно е опасно да атакуваш прокуратурата, затова президентът Радев си търси друг враг. „Той иска да отклони атаката към мен и правителството, защото му е по-изгодно. Защото ние сме беззащитни - можеш да говориш, каквото си искаш. Вместо да обясняват какво са направили“, каза още премиерът Борисов.

 

 

„Имаме хиляди поговорки за първия, който напада. Аз не съм нападнал никого. Не той ни е дал властта, не той ни е дал да управляваме. Нещо повече - аз му я занесох и му я дадох предишния път. И за три месеца какво направи - единственото, което видяхме, че желае истински, е да купи Грипен. Нито боклуци, нито вода, нито канали, нищо не направиха“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

Според Борисов Радев си е изпуснал нервите и проблемът не е в правителството. Самият Борисов обаче определи журналистите като „мисирки“, които тичат след него и му хабят енергията. Малко по-късно обаче се извини за думите си.

 

Не за първи път 

 

През 2013 г. президентът Росен Плевнелиев свали доверието си от кабинета "Орешарски" след предизвикалото масови протести назначаване на депутата и медиен собственик Делян Пеевски в ДАНС.

Преди 23 г. на 4 февруари БСП върна мандата за съставяне на правителство след протести, парализирали България. Тогава активна роля в деескалацията на напрежението  имаше президентът Петър Стоянов. 

На 30 август 1992 г. след тежък сблъсък между "Дондуков" 2 и "Дондуков" 1 - на пресконференцията, станала известна като "Боянските ливади", президентът Желю Желев свали доверието си от кабинета на Филип Димитров.

 

Вижте още: 

Заради кризата в Перник: Нено Димов с оставка и обвинение

Държавата отпуска още 30 млн. лева за водната криза в Перник

Президентът върна избора на главен прокурор

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Румен Радев, Бойко Борисов, президент, правителство, доверие, политика

StreetInside

Как да преодолеем емоционалните травми от детството

Събота, 03 Ноември 2018 / Към себе си
Не е лесно, но минава през „заместване“ на лошите навици с полезни занимания   Ако сте имали емоционална травма като дете, има някои неща, които могат да ви помогнат да я преодолеете и да живеете щастлив живот. Не всички са имали звездно детство. Не са малко хората, страдал [...]

Без ценности няма лидерство

Сряда, 28 Септември 2016 / Кариера
Те са принципите или мотиваторите, влияещи на живота ни     Скромен младеж среща своенравен възрастен мъж, който го увлича в странно пътешествие. Възрастният става наставник на младежа и го обогатява с пъстрия си, пикантен и често отвъд представата за нормалност живот. От друга ст [...]