Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Президентът връчи мандат за съставяне на правителство

Четвъртък, 27 Април 2017 / Общество
113
  • dnes.bg

 

Бойко Борисов има седмица да предложи състава на кабинета 

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прие от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство. Заместникът му в партията Цветан Цветанов прочете решение на парламентарната група в което се казва, че Борисов е номиниран за министър-председател. Държавният глава му отговори с президентски указ, с който възлага на Борисов да състави правителство.

"Надявам се Вие и Вашите коалиционни партньори да излъчите убедителни кандидатури за министри. Вярвам, че ще отговорите с вашата управленска програма на най-насъщните очаквания на българите – сигурност, доходи, справедливост, законност", каза президентът Румен Радев.

"Убеден съм, че опитът от миналото ще бъде ваш добър съветник", допълни президентът и пожела успех на лидера на ГЕРБ.
Борисов има една седмица, за да даде на президента състав на правителство и той да бъде гласуван от парламента. Очакванията в ГЕРБ са, че на 4 или 5 май новото правителство ще положи клетва в парламента. Съставът на Министерския съвет ще се обсъжда, след като бъде подписано коалиционното споразумение с "Обединени патриоти".

Тази сутрин двете формации подписаха споразумението, според което в кабинета ще има 4 вицепремиери и 17 министри.

„Коалиционното споразумение е подписано, имаме няколко дни да го изпълним и със съдържание от кадри, експерти, политици, да има баланс в него. Днес или утре сигурно ще отворим темата не като министерства, а като екипи да могат да сработват добре хората, които ще бъдат министри, зам.-министри и вицепремиери и по приоритетите по програмата“, заяви след получаването на мандата Бойко Борисов.

Очаква се служебното правителство с премиер проф. Огнян Герджиков да отчете мандата си във вторник следващата седмица, да заседава за последно в сряда и да предаде властта на новия-стар премиер в четвъртък.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мандат за съставяне на правителство, Румен Радев, Бойко Борисов, коалиционно споразумение

StreetView

В Китай строят копие на „Титаник“

Петък, 02 Декември 2016 / Места
  Корабът  ще е „потопен“ в провинция Съчуан   Китайска корабостроителна компания строи копие на печално известния параход "Титаник", съобщиха световните агенции. Корабът ще е с дължина 269 м и ширина 29 м. За разлика от оригинала, дубликатът на океанския лайнер [...]

Най-дългият стъклен мост

Събота, 20 Август 2016 / Места
В Китай откриха най-мащабното подобно съоръжение в света    Най-дългият и висок стъклен мост в света бе открит официално в Китай, съобщават чуждестранните агенции. Мостът е в националния парк Чжан-цзя-цзе, в провинция Хунан. Дълъг е 430 м, широчината му е 6 метра. Съставен е от 99 [...]