Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Президентът върна избора на главен прокурор

Четвъртък, 07 Ноември 2019 / Общество
160

Румен Радев смята, че е необходима състезателна процедура

 

Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Той мотивира връщането на избора във Висшия съдебен съвет с необходимостта от състезателен характер и прозрачност на процедурата.

„И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание на кандидати.. Издигането на един кандидат отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор“, заяви държавният глава.

Той посочи, че изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и това изисква „да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава общественият интерес, правата на гражданите”.

Белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности, каза президентът Радев и посочи, че министърът на правосъдието с отказа си да номинира кандидат също е довел до пълната липса на алтернатива.

На 24 октомври Висшият съдебен съвет избра заместника на Сотир Цацаров за нов главен прокурор с 20 гласа „за”, като четирима от членовете на висшия кадрови орган се обявиха „против”. Изборът на Гешев премина при безпрецедентни мерки за сигурност и протести против и за кандидатурата му. Още сутринта протестиращи блокираха кръстовището на „Орлов мост“ и останаха там през цялата нощ.

От Съюза на съдиите в България, Български адвокати за правата на човека и инициативата „Правосъдие за всеки“ призоваха президента да не подписва указа. От ВСС вече обявиха, че ако Румен Радев върне избора им, ще внесат отново същата кандидатура. 

Вижте още:

Някой трябва да ви каже, че сте прецакани

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Румен Радев, Иван Гешев, ВСС, прокуратура, главен прокурор, президент, вето

Street of Hope

Да отгледаме птиче, което ще може да лети

Събота, 10 Март 2018 / Родители
Майката орлица не е тази, която постоянно пази детето си, а тази, която го учи да се справя само и да взима решения     Да възпиташ самостоятелност в децата е продължителен процес, който започва след навършване на първата годинка и продължава през цялото детство. Най-сериозно [...]

Какво е да си майка на хиперактивно дете?

Петък, 11 Януари 2019 / Гласът на детето
Тези деца са различни, не са невъзпитани   Знаете ли какво е всички да ви обясняват, че детето ви е невъзпитано? Учителите отказват да приемат, че то е различно, а родителите от площадките ви гледат с пренебрежение, че сте неспособна майка? Сблъсквате се с отхвърляне отвсякъде и във вси [...]