Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Президентът върна избора на главен прокурор

Четвъртък, 07 Ноември 2019 / Общество
120

Румен Радев смята, че е необходима състезателна процедура

 

Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Той мотивира връщането на избора във Висшия съдебен съвет с необходимостта от състезателен характер и прозрачност на процедурата.

„И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание на кандидати.. Издигането на един кандидат отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор“, заяви държавният глава.

Той посочи, че изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и това изисква „да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава общественият интерес, правата на гражданите”.

Белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности, каза президентът Радев и посочи, че министърът на правосъдието с отказа си да номинира кандидат също е довел до пълната липса на алтернатива.

На 24 октомври Висшият съдебен съвет избра заместника на Сотир Цацаров за нов главен прокурор с 20 гласа „за”, като четирима от членовете на висшия кадрови орган се обявиха „против”. Изборът на Гешев премина при безпрецедентни мерки за сигурност и протести против и за кандидатурата му. Още сутринта протестиращи блокираха кръстовището на „Орлов мост“ и останаха там през цялата нощ.

От Съюза на съдиите в България, Български адвокати за правата на човека и инициативата „Правосъдие за всеки“ призоваха президента да не подписва указа. От ВСС вече обявиха, че ако Румен Радев върне избора им, ще внесат отново същата кандидатура. 

Вижте още:

Някой трябва да ви каже, че сте прецакани

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Румен Радев, Иван Гешев, ВСС, прокуратура, главен прокурор, президент, вето

Street of Art

Почина Бащата на сексуалната революция

Четвъртък, 28 Септември 2017 / Под прожектора
Създателят на "Плейбой" Хю Хефнър си отиде на 91 години, заобиколен от любимите си хора   Създателят на еротичното списание „Плейбой” Хю Хефнър почина от естествена смърт на 91 години в дома си, съобщиха от изданието. В последния си път той е бил заобиколен от семейството си [...]

Концерт в памет на Принс

Събота, 30 Юли 2016 / Под прожектора
На стадиона в Минеаполис ще се състои концерт в памет на големия певец Принс   Продажбите на билетите ще започнат от следващия месец, а имената на участниците ще станат известни много скоро. „Радваме се, че ще можем да съберем, за да почетем Принс и неговото наследство. За целта н [...]