Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

При над 200 заразени с коронавирус дневно мерките се връщат

Вторник, 07 Юли 2020 / Общество
291
  • pixabay.com

В последните седмици случаите на COVID-19 разко се увеличиха

 

Преминането на границата от 200 болни от COVID-19 на ден, ще е сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от „Фокус“. Той направи този коментар на откриването на новия ядрено-магнитен резонанс в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“. През последните седмици броят на откритите случаи на заразени с коронавирус се увеличава, като имаше дни с над 180 заразени, а процентът на новооткититите случаи достига 5-7 на сто.

Вчера от здравното министерство обявиха, че извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юли, а общинските щабове бяха посъветвани да ограничат събиранията на много хора на едно място.

"В София наистина тази сутрин бяха 86 души, но това не е такова нарастване на фона на големия брой хора. Съпоставимо с другите областни градове не е някакъв пик. Засега не предвиждаме нови мерки, но това не значи, че не наблюдаваме процеса и, ако той наистина ескалира, ние сме готови във всеки момент да предприемем необходимите мерки", отбеляза Ананиев. И уточни какво разбира под "ескалация": "Момент, в който болните надскочат 200 души и то за по-продължителен период от време". След това допълни, че самото минаване на границата от 200 болни дневно ще е достатъчен сигнал за действие. "Явно без контрол няма да мине", обобщи Ананиев. Той увери, че при достигане на капацитета на деветте столични болници, които приемат пациенти с коронавирус, в останалите лечебни заведения има организация за прием на такива болни.

Ръководителят на Детското отделение на Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров отново повтори тезата си, че заразата е толкова смъртоносна, колкото и сезонните грипове и не смята, че ограничителните мерки са нужни. Пред ТВ Европа Мангъров каза, че е сбъркал в прогнозата си, че COVID-19 ще изчезне, както досега познатите смъртоносни вируси като SARS и MERS, но повтори, че насаждането на паника е напълно излишно.

 

Вижте още:

Загадката SARS-CoV-2

С шлем или с маска на дискотека?

България е близо до откриване на лекарство срещу Covid-19

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

COVID, коронавирус, извънредна епидемиологична обстановка, мерки, маски, Ананиев

Street of Art

Защо не отслабвате?

Събота, 01 Юли 2017 / Хранене и Здраве
    Ако не харесвате начина, по който изглеждате, тогава бъдете постоянни в решението си да промените нещата   Всяка жена иска да изглежда по-добре, а дори и онези, които в очите на околните са стройни и слаби, често са на диета. Има обаче пухкави дами, които цял живот смен [...]

Как малкият Клаус стана Дядо Коледа

Петък, 17 Ноември 2017 / Под прожектора
Историята на белобрадия старец, разказана с обещание за чудо    Чували ли сте за огромната гора Бързи? За онази необятна, величествена и страховита гора, населена с феи, нукове, рилове и нимфи? „Как малкият Клаус стана Дядо Коледа“ разказва трогателната история на белоб [...]