Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Приеха бюджета за 2017 година

Четвъртък, 01 Декември 2016 / Общество
702

С процедурни хватки депутатите не приеха предварително гласуваното увеличение на парите за наука

 

 

С огромен скандал и процедурни хватки от страна на ГЕРБ депутатите не гласуваха увеличението на парите за наука – предварително одобрените в бюджетната комисия 10 млн. лв. допълнително за БАН и още 500 хил. лв. за Софийския университет. В крайна сметка обаче бюджетът за 2017 година беше окончателно приет, а депутати от БСП обявиха, че ще проверят дали могат да сезират Конституционния съд за процедурно нарушение. 

В бюджета за догодина са заложени повече средства за сигурност, здравеопазване и образование. 

Минималната заплата се увеличава на 460 лева, възнагражденията на учителите се повишават с 8% и се въвежда нова система за помощите за децата с увреждания, според която най-тежките случаи ще получават 930 лв. на месец.

Доходите на родителите, които получават детски надбавки и други семейни помощи се запазват на 400 лева на член от домакинство месечно.

Народното събрание гласува размерът на еднократната помощ при раждане на живо първо дете да бъде 250 лв., за второ - 600 лв., за трето - 300 лв., а за всяко следващо – по 200 лв.

Парламентът реши размерът за отглеждане на дете от майка (осиновителка) студентка, учаща в редовна форма на обучение да бъде 2880 лв. Гласувано беше на безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, участващи в международни операции и мисии да се изплаща обезщетение в размер също на 340 лева.

През 2017 г. минималната пенсия ще е 165 лева от 1 юни (увеличение от 4 лева), средният ръст на пенсиите от същата дата ще е с 2,4% (Бюджетът на ДОО беше приет вчера).

Очакванията за реалния растеж на БВП са той да се запази на относително стабилни нива през прогнозния период, като през 2017 г. слабо ще се забави до 2,5%, а за периода 2018-2019 г. се очаква постепенното му ускоряване до 2,7 на сто.

Минималният размер на държавния дълг към края на 2017 г. няма да може да надвишава 23,9 млрд. лв. Максималният размер на нов държавен дълг, който може да бъде поет по реда на закона, е 1,2 млрд. лв. Минималният размер на фискалния резерв към 31 декември 2017 година ще бъде 4,5 млрд. лева.

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Бюджет 2017, пенсии, заплати, доходи, държавен дълг

Street of Hope

Курс за обучители по добродетели

Четвъртък, 23 Февуари 2017 / В клас
Добродетелите са малка част от ценностите, които гарантират че това, което правим днес, е добро за нас дългосрочно   Ако ви интересува защо въпреки усилията ви да научите децата на честност и уважение към останалите например, не винаги нещата се получават добре, ако правите разлика межд [...]

Повече пари за инженерните специалности

Сряда, 11 Януари 2017 / В клас
Бизнесът приветства стимулирането на висшите училища да приемат студенти по търсени професии Бизнесът приветства намерението на държавата да увеличи издръжката на студентите от приоритетни за бизнеса специалности. „Намерението на правителството да завиши издръжката на обучението на [...]