Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Приятел или враг: Защо някои породи кучета са забранени за отглеждане

Петък, 05 Юли 2019 / Общество
735
  • pixabay.com

Когато взимаме животно в дома си, трябва да познаваме особеностите и нуждите му  

 

Специалистите винаги са казвали, че няма опасни породи кучета, а стопани, които не са имали правилното отношение към животните. Затова някои породи кучета при определени ситуации, липса на социализация и правилно обучение виждат в хората заплаха, а не приятели. Редица инциденти стават причина за забраната на отглеждането на определени породи кучета в някои държави.

 

Американски питбул териер

 

Американски питбул териер е забранен в общо 12 държави в Европа, в Канада, Еквадор, Малайзия, Нова Зеландия, Пуерто Рико, Сингапур и Венецуела.

В Германия повод за забаната на отглеждането на питбули става инцидент през 2001 година, при който шестгодишно момче е убито на детска площадка от две кучета от тази порода. Питбулът е забранен за домашно отглеждане още в Австрия, Полша, Германия. Дания, Румъния и Норвегия.

 

 

Кучетата от тази порода се нуждаят от специално обучение и социализация. Те не са за  стопани, които не смятат да инвестират в правилното отглеждане на кучето си и не могат да бъдат строги при поставянето на правила на своя домашен любимец. При правилно отглеждане  животните от тази порода са чудесни приятели на децата. Те са верни  и могат да пазят семейството си безрезервно.

 

Дого Аржентино

 

Дого Аржентино  се считат за много социални и са най-щастливи, когато са включени във всички семейни дейности. Въпреки това са известни със своята агресивност и неподчинение при неправилно обучение. Ако не бъдат обучени правилно, приемат другите животни като плячка. Превръщат скуката в разрушителна сила.

 

 

Страни като Австрия, Каймановите острови, Дания, Фиджи, Исландия, Нова Зеландия, Сингапур, Турция и Украйна са приели специфично законодателство, засягащо отглеждането на Дого Аржентино. От 1991 година притежанието на тази порода в Обединеното кралство е строго забранено и се счита за престъпление.

  

Японските Тоса

 

В много от страните притежанието на Тоса е регламентирано след обучение на техните стопани. Тези кучета, въпреки че не посягат на хора, при най-малката липса на внимание стават агресивни. Обучителите уведомяват желаещите да притежават тази порода, че отделянето на време и внимание на кучето е задължително, за да няма инциденти.

 

 

Фила Бразилейро

 

Фила Бразилейро е порода използвана за връщане на бегълци  при господарите им през 18-ти век. Те са известни със своята подозрителност към непознати, тяхната  агресия  е причина тази порода да бъде забранена в 16 страни. 

 

 

Канадски Мастиф

 

Канарският Мастиф е използван за охрана на ферми и работа с добитък. Те са агресивни към други кучета, затова в много случаи са изолирани от своите себеподобни. Тези кучета са много лоялни към собственика си и при подходящо обучение и ранна социализация могат да бъдат добри приятели, но когато попаднат в неподходящи ръце могат да се превърнат в потенциална опасност за човек.

 

 

Вижте още:

Отношението към животните у нас потресе Европа

Кучетата на съседите – най-големият проблем на столичани

Как да срещнем бебето и кучето

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кучета, опасни породи, агресия, стопани, животни

StreetView

Пътуване до Бали: Сблъсък на световете

Петък, 29 Юли 2016 / Приключения
Съзвездията над мен бяха напълно различни от всичко, с което така бях свикнала вкъщи   Mечтаете за много и различни пътувания? Гледате предавания по телевизията, изследователски и приключенски филми и се потапяте през филмите в различните светове с нагласата, че това няма как да ви се с [...]

Магистрала ще произвежда ток в Китай

Събота, 30 Декември 2017 / Места
  Слънчевите панели върху 1 км път могат да осигурят енергия за 800 домакинства   Πъpвaтa в cвeтa coлapнaтa мaгиcтpaлa бe oтĸpитa в Kитaй. Tecтoвият пътeн yчacтъĸ e c дължинa eдин ĸилoмeтъp и e чacт oт oĸoлoвpъcтния път oĸoлo Цинaн, cтoлицaтa нa пpoвинциятa Шaн-гo в изтoчнaтa [...]