Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Природозащитници: Концесия за плаж „Велека“ означава още един Слънчев бряг

Събота, 08 Май 2021 / Общество
354
  • StreetWatch
  • StreetWatch
1 / 2

Наемателят на плажа стартира петиция срещу отдаването на ивицата на концесия

 

Екипът на плаж "Велека" и природозащитници организираха петиция за спиране на незаконната процедура за концесия на ивицата, която попада в три защитени територии.

В последния работен ден преди да подаде оставка, правителството прекрати договора на досегашния наемател и стартира процедура за отдаване на плажа на концесия за 15 години. Процедурата засега е спряна след наложения мораториум върху концесии и сделки до избора на нов кабинет или служебно правителство.

Природозащитници обаче са възмутени от решението буквално в „12 без 5” кабинетът да прекрати договора на досегашния наемател и да даде плаж „Велека” на концесия за 15 години.

 

„Концесията всъщност означава още един Слънчев бряг, още едни преместваеми заведения, които няма да бъдат преместени, не искаме това! Концесиите, както виждаме досега, са за много години и после не се контролират, а довеждат до едно унищожаване на дюните, както стана с плаж „Смокиня””, казва пред БГНЕС Вера Стаевска от „Зелени закони“.

„Две години преди да изтече срокът на договора за наем решават да тръгнат с тази процедура. В крайна сметка тук е защитена местност и всеки, който дойде, трябва да се съобразява с това. Честно, не вярвам тук да се изградят големи нощни заведения, както е на другите плажове, но трябва човек, който е тук, трябва много внимателно да се грижи за мястото”, споделя пред агенцията Филип Баров, наемател на плаж „Велека“.

 

В петицията наемателите на плажа казват още: „Морски плаж „Устие на река Велека“ попада в територията на Природен парк Странджа, в границите на Натура 2000, и също така е част от едноименната защитена местност. Към настоящия момент се стопанисва под наем и е примерът за това, че в днешна България е възможно да има плаж, който е управляван по съхраняващ и щадящ природата ни начин, със съзнанието, че гостите тук сме ние. Инвестирахме в поставянето на специални пътеки, които по естествен начин да отклоняват посетителите встрани от дюните. Поставихме информационни табели относно важността за опазването им. Ограничихме моторните превозни средства на плажа. Финансирахме уютни и добре поддържани санитарни възли, за които се грижим ежедневно да бъдат почиствани и източвани. Работим по програми, целящи повишаване на информираността на посетителите на плажа относно личната отговорност на всеки един от нас към опазване на околната среда. Домакини сме на доброволци от чужбина, които участват основно в акции за почистване на региона. Екипът ни, съвместно с доброволците, многократно организира и участва в почиствания на труднодостъпни места от пластмасови и други отпадъци”.

Наемателят на плаж „Велека” обжалва процедурата за отдаване на концесия и настоява тя да бъде спряна. 

Снимки на плаж Велека 

 

Вижте още:

Ахтопол – вятър, скали и усещане за уют

Строеж на плажа Алепу – как се укрепва свлачище с къщи

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

плаж Велека, Синеморец, Черно море, крайбрежие, природа, екология

Street of Art

Канада разреши ваксинацията на деца срещу Covid-19

Сряда, 05 Май 2021 / Хранене и Здраве
В САЩ също се готвят за използване на препарата на Pfizer/BioNTech след успешни тестове   В Канада беше разрешено деца над 12 години да бъдат ваксинирани срещу Covid-19 на с препарата на „Бионтех“ и „Пфайзер“ (Pfizer/BioNTech). Това съобщи Франс прес, цитирана от [...]

Клетъчно хранене

Четвъртък, 24 Май 2018 / Хранене и Здраве
Как работи тялото и защо толкова се говори за суперхрани   Червените кръвни клетки се подменят изцяло на всеки четири месеца, тези на кожата – на 30 дни, а тези на тънките черва се сменят за по-малко от седмица. Всеки ден тялото ни подменя между 50 и 70 милиарда клетки. Ако се х [...]