Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Прокуратурата: Не е премината границата при ареста на Иванчева

Четвъртък, 19 Април 2018 / Общество
218
  • БГНЕС

Всичко било документирано със специални разузнавателни средства, твърдят от Специализираната прокуратура

 

Главният прокурор Сотир Цацаров попита дали твърдението, че при ареста на кмета на „Младост“ са били преминати границите е позиция на целия кабинет. Повод са думите на вицепремиера Екатерина Захариева на брифинг в Министерския съвет.

В интервю за Агенция "Фокус" от Рим той коментира:
"Всеки има право на позиция, както и на това да я изрази открито. Смущаващото в случая е, че думите – а точните думи бяха "прехвърлиха се границите" - са изречени не от кой да е, а от вицепремиера, отговорен за съдебната реформа, и не къде да е, а на официален брифинг в Министерския съвет, непосредствено след приключване на редовното заседание на правителството. Въпросът е какво послание, какъв сигнал излъчват тези думи към Специализираната прокуратура и особено към новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията, при положение, че в случая става дума за първото им общо разследване за тежко корупционно престъпление. Въпросът е доколко това послание кореспондира с широко прокламираните и от самата министър Захариева антикорупционни политики на правителството. Най-после въпросът е дали твърдението, че още първите успешни съвместни действия на прокуратурата и комисията са прехвърлили границата е позиция на целия кабинет, която неговият вицепремиер огласява на глас. Ако посланието, отправено към нас, е, че има граница, която ние не трябва да преминаваме, за мен очевидно има пълно разминаване между официалните декларации за борба с корупцията и действителните очаквания, които изпълнителната власт има".

Очаква се прокуракурата да поиска остоянно задържане на Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на района от ГЕРБ Петко Дюлгеров, съобщи Нова ТВ. Работното обвинение е за подкуп в особено големи размери.

Според прокуратурата подкупът е поискан от строителен инвеститор, който имал разрешения да вдига сгради на общо четири терена. Още от юни миналата година кметът на района е била задължена да финализира разрешителната процедура с издаване на формално съобщение за една от бъдещите сгради до всички заинтересовани. Тя обаче не го направила и забавила преписката. Затова инвеститорът се оплакал на Столичния общински съвет и главния архитект Здравко Здравков.

Така се стигнало до искането на подкупа, който според съобщението на специализираната прокуратура е за 500 хиляди евро, които е трябвало да бъдат платени на вноски в процеса на строителството. Пред БНТ ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев съобщи, че посредникът по сделката е направил самопризнания. Трябвало е да се извърши процедура по изменение на работен устройствен план, което е работа на местната администрация и отнема две седмици максимум. Това не е направено повече от година и инвеститорът е подал жалба към общинските съветници, не са предприети мерки от община Младост. Преговорите за подкупа са продължили над 3 месеца.

Всичко е документирано със СРС-та, има и личен обиск на кмета на „Младост”, има достатъчно доказателства, че парите не са подхвърлени. Те са били белязани с вещество, което е намерено и по нея, заяви Иван Гешев в отговор на коментарите за подхвърляне на парите в колата на кметицата. Той е категоричен, че по случая има записи, представляващи „всичко, за което един прокурор може да мечтае”.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Десислава Иванчева, районен кмет, Младост, арест, корупция, подкуп, строителство

StreetInside

Извън зоната на комфорта

Сряда, 17 Август 2016 / Кариера
Приемете предизвикателството и ще откриете, че разполагате с много повече сила, отколкото предполагате    Необходимо е да говорите пред публика, а коленете ви омекват дори още преди да сте излязъл на сцената?  Искате да разширите контактите си, но по-скоро бихте гълтали мечове [...]

Разчистете целите си, за да ги постигнете

Събота, 11 Юни 2016 / Към себе си
Как да накараме големите и амбициозни планове наистина да заработят „За да откъснем себе си далеч от ежедневието, от навиците, от менталния мързел, който крие от нас странностите на реалността, ние трябва да получим нещо като истински здрав удар като от дебела сопа.” Йожен Йоне [...]