Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Прокуратурата посочи 14 тунела за ремонт

Вторник, 25 Април 2017 / Общество
242
  • Economic.bg

Специализирано звено изготвя мерки за ремонтите

 

14 тунела се нуждаят от основен ремонт, е установила проверка на Върховната административна прокуратура. Инспекцията е извършена във връзка с тежкия инцидент е тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус".

От държавното обвинение уточняват, че проверката е установила броя на тунелите в страната, които се нуждаят от ремонт. След намесата на прокуратурата е преструктуриран бюджетът за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Проверката на прокуратурата целеше да се установи състоянието на тунелите в страната, които са част от републиканската пътна инфраструктура.

Нуждаещите се от основен ремонт тунели от трансевропейската пътна мрежа са:

тунел "Витиня" на АМ "Хемус" - лява тръба;

тунел "Топли дол" на АМ "Хемус" - две тръби;

тунел "Ечемишка" на АМ "Хемус" - лява тръба;

тунел "Правешки ханове"на АМ "Хемус" - две тръби;

тунел "Траянови врата"на АМ "Тракия" - две тръби;

тунел "Големо Бучино" на АМ "Люлин" - две тръби

Тунели от републиканската пътна мрежа:

тунели на път Видин - Кулата;

тунели на път Русе - Маказа;

полутунел на път Гоце Делчев -Девин.

В рамките на проверката за спазване на законността е възложено да шефа на АПИ да организира инспекции за установяване на състоянието на тунелите в страната. Чрез окръжните прокуратури е възложено на кметовете на общини да извършат проверки на състоянието на тунелите по общинските пътища в съответствие със задълженията и компетентността на местните органи на власт.

АПИ е издала заповед за спешна проверка и оценка на тунелите по републиканските пътища на 7 февруари.

На 15 февруари е издадена заповед за назначаване на специализирано звено от представители на Агенция "Пътна инфраструктура", Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, МВР, Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Задачата на звеното е да направи проверка и експертна оценка на състоянието на тунелите по републиканските пътища, които съвпадат с трансевропейската пътна мрежа на територията на страната. След това те трябвало да изготвят предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване на технико-експлоатационното им състояние.

Директорите на Областните пътни управления пък трябвало да назначат комисии за проверка и експертна оценка на състоянието на тунелите по републиканските пътища извън трансевропейската пътна мрежа. Те имали за задача да направят предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване на технико-експлоатационното им състояние.

 

Вижте още:

Проверяват тунелите на две магистрали 

Серия уволнения заради инцидента в тунела 

Лиляна Павлова: За пълен ремонт на пътищата трябват 7 млрд. лева

Виновни има, въпросът е кой носи отговорността 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

тунели, основен ремонт, пътища, АПИ, прокуратура

StreetView

Сняг в пустинята в Аризона

Четвъртък, 17 Януари 2019 / Места
Природата предлага понякога сюрреалистични картини и преживявания   Жителите на Аризона и Ню Мексико, са свикнали с агонизираща топлина, но тази нова година започна с хладно време и снеговалеж, който нарисува невероятни картини в пустинята Сонора, разказва BoredPanda.     [...]

Велико Търново е избран за най-красив град

Понеделник, 04 Юли 2016 / Места
Старопрестолният град е начело на класация сред емблематични места в света   Велико Търново е избран за най-красив град в класация на италианския вестник „Република“. Старопрестолнит град е предпочетен сред други градове, построени на „труден“ терен и известни в [...]