Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Протест срещу узаконяването на фермите за норки в България

Четвъртък, 24 Август 2017 / Общество
385
  • burgasdream.com

В 13 държави от ЕС този бизнес е забранен, докато у нас се узаконява

 

 

Природозащитници излизат на протест срещу легализирането на фермите за отглеждане на норки в България. Причината за недоволството им е проект на Министерството на земеделието за промени в Наредбата за условията за отглеждане на дивеч, в който се предлага да отпаднат всички текстове, които създават проблем за дейността на фермата за норки край Стара Загора, твърдят природозащитниците. Според тях повече от две години институциите си затварят очите за нередностите и отказват информация за начина, по който се отглеждат и убиват животните там.

Вместо Министерството на земеделието да санкционира нарушителите, то превръща незаконните и нехуманни практики в законни, посочи Петя Алтимирска.

Представителите на организации за защита на животните са недоволни от начина, че нито една гражданска организация не е била поканена да участва в обсъждането на промените. Присъствали са единствено представители на една от заинтересованите страни – фирма „Градус - 1“ ООД, чиито собственици притежават най-голямата ферма за отглеждане на норки с цел добив на „ценни кожи“ край село Маджерито (общ. Стара Загора) и срещу дейността на която са подавани най-много жалби и сигнали, разказа представителят на инициативния комитет.

Според организацията Анимал Хоуп - Варна такава ферма работи и в аксаковското село Любен Каравелово. Според хората, които се занимават със защита на животните с това решение на МЗХГ не просто ще легализира дейността на съществуващите ферми за американски норки, а ще даде зелена светлина за много други желаещи да извършват тази дейност. Увеличава се екологичния риск за околната среда и здравето на хората и се намаляват възможностите за контрол за хуманно отношение към животните. В момента в България сеотглеждат около 100 хиляди норки, плановете на производителя край Стара Загора е те да се увеличат на 400 хиляди животни. 

Ако наредбата бъде приета, ще доведе до увеличаване на екологичния риск за околната среда и здравето на хората в региона вследствие отглеждането на инвазивен вид, какъвто е американската норка.

 


Във всички държави от ЕС протичат масови кампании за забрана на тази нехуманна, неекологична и остаряла за времето си индустрия, като вече в 13 страни са приети забрани за нея. В резултат от кампаниите в почти всички европейски държави се наблюдава спад на производството, докато с приемане на поправките в Наредба № 2, отглежданите животни заради кожите им, у нас, ще се увеличат многократно, казват защитниците на животните.

България ще докаже, че корупцията и влиянието на бизнеса върху решенията на институциите стоят над закона, морала, справедливостта, хуманността и емпатията, казват протестиращите. 


Протестът ще се състои в 11,30 ч. пред Министерството на земеделието, храните и горите. 

Протестна декларация

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

норки, ферма за норки, протест, МЗХГ

StreetInside

Марк Зукърбърг: Не е достатъчно да имате цел

Събота, 03 Юни 2017 / Кариера
Трябва да създадете това усещане и в другите, каза в речта си пред абсолвентите в Харвард създателят на "Фейсбук"   Предизвикателството пред нашето поколение е да създадем свят, в който всеки има чувство за кауза. Една от любимите ми истории е за посещението на Джон Ф. Кенеди [...]

Нещата са такива, каквито са

Сряда, 15 Март 2017 / Към себе си
Просветлението се състои в спокойното приемане на това, което съществува   Всички сме чували за Уейн Дайър и много от нас са направили първите стъпки към себе си с неговите книги. Автор е на над 30 книги и е създал много програми за личностно развитие и самоусъвършенстване. Ето и някои [...]