Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Протести посрещат европейските комисари

Сряда, 10 Януари 2018 / Общество
502
  • clubz.bg

Но пък дупките по главните шосета са запълнени, улиците в центъра на града са измити, а смогът се вдигна

 

Официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС ще се случи при безпрецедентни мерки за сигурност, затворени за движение улици и няколко протеста, а скандалите вече започнаха със свалянето на билборд, поставен от Синдиката на служителите на МВР с цел да информира цялата европейска комисия колко мизерни са заплатите на „органите на реда“. Кой точно стои зад свалянето на билборда в деня преди откриването е отделен въпрос, но е факт, че полицаите използват ситуацията, за да искат повече пари. Други протести със същата цел, като тези на учените от БАН и Софийския университет, бяха отменени, след като кабинетът отпусна исканите средства, което остави усещането за изнудване и плащане на калпак в името на добрия имидж пред чужденците.

И все пак, преди и по време на официалната церемония по улиците на София ще шестват общо пет групи протестиращи - цветна картина, с която България вероятно ще е интересна на чуждестранните журналисти, пристигнали у нас за официалното откриване. Поне дупките по главните шосета са запълнени, улиците в центъра на града са измити, а смогът се вдигна.


Къде ще е блокирано движениетоОграничения заради откриването на европредседателството ще има по булевардите "Брюксел" и "Цариградско шосе", където ще се спира преминаването. В центъра са въведени ограничения за движение на автомобили в улиците около района на НДК и Народния театър „Иван Вазов“. На практика обаче движението в града ще е блокирано през целия ден заради протестите.
За 11 часа пред Народното събрание е планирана мирна демонстрация в подкрепа на Истанулската конвенция. Между 11 и 12 ч. пред Народното събрание ще е протестът за правата на пенсионерите, а от 17 до 19 часа ще е митингът на "Гражданска инициатива за суверенитет на България и държавите по света".

Протестът на полицаите е планиран за 16 часа. Намерението на синдиката е официалните гости на откриването на европредседателството да бъдат посрещнати от "комитети", разположени на кръстовището на бул. "Брюксел" и бул. "Цариградско шосе", както и на Орлов мост. След това полицаите ще се съберат пред Народния театър.
Протестът срещу разширяването на ски зоната в Банско трябва да започне в 18.30 часа от площад "Патриарх Евтимий", а шествието ще мине по бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко" до Орлов мост. Контрапротестът в защита на нови ски съоръжения над Банско ще тръгне от ъгъла на бул. "Витоша" и ул. "Партиарх Евтимий", ще продължи по бул. "Витоша", "Цар Освободител", площад "Независимост" и трябва да завърши на пл. "Св. Ал. Невски".
Възможни са промени на маршрутите по някои от линиите на градския транспорт, като информация за това ще бъде дадена предварително и ще се показва върху таблата на спирките.

 

Какво предстои

 

Членовете на Европейската комисия начело с председателя Жан-Клод Юнкер ще бъдат в България на 11 и 12 януари. Официалната церемония по откриването на българското председателство на Съвета на ЕС ще започне с концерт от 19:00 часа в четвъртък Народния театър.
На 12 януари членовете на Европейската комисия ще участват в срещи с министрите от българското правителство, на които ще обсъждат основните приоритети на председателството, сред които външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие, приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите, конкурентна, иновативна и дигитална Европа.

Ще се проведе общо заседание на Колегиума на комисарите и българското правителство с участието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов. В програмата на председателя на ЕК са включени и срещи с президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов. Колегиумът на комисарите ще се срещне и с Председателския съвет на Народното събрание.

На какво ще е председател България

 

България ще ръководи Съвета на Европейския съюз – един от основните органи, по-известен като „Съвета на министрите“, защото в него се събират националните министри на всички държави от общността, като работата им е да координират политики и да приемат закони. Съветът на ЕС договаря и приема законодателни актове заедно с Европейския парламент. Годишно той одобрява средно по около 200 регламента, 50 директиви, 50 решения. Определя и изпълня вавъншната политика на ЕС според насоките, дадени от Европейския съвет, който пък обединява държавните ръководители на държавите в Съюза.

Съветът на ЕС има 10 различни състава в зависимост от обсъжданата тема. Специална роля имат Съветът по общи въпроси, който играе ролята на координатор, и Съветът по външни работи. Заседанията се ръководят от министъра на държавата председател.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

председателство на България на СЕ, протести, движение

StreetView

Най-дългият мост в света свърза Хонконг и Макао

Сряда, 24 Октомври 2018 / Места
Съоръжението е с дължина от 55 км и се очаква да донесе икономическо оживление   Девет години след първата копка в Китай беше открит най-дългият мост в света. Съоръжението е с дължина от 55 км и свързва Хонконг и Макао. Проектът е на стойност 20 млрд. долара. Съоръжението е уникално и [...]

Държавата на свазите

Вторник, 24 Април 2018 / Места
  Малката африканска държава Свазиленд върна старото си име и вече ще е Есватини   Повечето хора са чували за Свазиленд основно заради факта, че името й се бърка с това на Швейцария заради сходното изписване. Формално това е причината кралят на тази малка държава да реши да върне [...]