Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Протести в защита на задържания за убийство лекар

Понеделник, 05 Март 2018 / Общество
461
  • БГНЕС

Граждани настояват в Наказателния кодекс да се въведе понятието „неизбежна отбрана“

 

За втори пореден ден граждани на Пловдив излязоха на протест заради задържането на доктор Иван Димитров, обвинен в убийство на крадец, нахлул в дома му. Площадът пред Районното полицейско управление се изпълни с хиляди граждани на града, дошли тук да защитят лекаря, предаде БГНЕС. Той е арестуван заради убийството на 38-годишния Жоро Джевизов-Плъха, който е с дебело досие, свързано с кражби и други престъпления. Хората смятат, че Димитров е застрелял нахлулия в дома му рецидивист при самоотбрана и в защита на съпругата и двете си деца. Стотици са се подписали в подписка в защита на доктора.

Хората настояват за промени в Наказателния кодекс, с които да се въведе понятието "неизбежна отбрана" за подобни случаи на посегателство в домовете на хората. Протестът тръгна на шествие към районна прокуратура в Пловдив, скандирайки „Свобода“. Лекари, колеги на рентгенолога д-р Иван Димитров са категорични, че трябва хората да се надигнат, за да бъде променен законът и при доказано действие при самоотбрана да не бъдат задържани извършителите. Домът на д-р Димитров е бил нападан от крадци три пъти. Според юристи, ако човек застреля някой в гърдите и на територията на дома си, това може да се приеме за самозащита. Ако обаче убийството е в гръб или в двора на имота, тогава не става въпрос за неизбежна самоотбрана.

По темата тече ожесточена дискусия и в социалните мрежи. Паралелно с подписката в защита на лекаря, много хора задават въпроса защо не се е обадил в полицията след като е застрелял крадеца и защо не е потърсил лекарска помощ, след като е бил ранен. Основното обаче, за което настояват хората, е държавата да осигури сигурност на хората в дома им. 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

протест, Пловдив, задържан лекар, убийство, кражба, самозащита

Street of Hope

Учителите ще планират уроците си сами

Четвъртък, 25 Юли 2019 / В клас
Целта е усвояването на материала да зависи от възможностите на децата   Учителите ще могат да планират преподаването на учебния материал според възможностите на учениците си. Това предвиждат промени в наредбите за общообразователната и профилираната подготовка,  съобщиха от&n [...]

Моят лечител, кучето

Вторник, 09 Януари 2018 / Гласът на детето
Канистерапията се използва широко при терапия на деца с аутизъм   Хората, които обичат и отглеждат кучета, нямат нужда да бъдат убеждавани колко много помага присъствието на домашния любимец. Кучето обаче е много повече от приятел. Така например, човек, който страда от Алцхаймер, може д [...]