Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Протести в защита на задържания за убийство лекар

Понеделник, 05 Март 2018 / Общество
807
  • БГНЕС

Граждани настояват в Наказателния кодекс да се въведе понятието „неизбежна отбрана“

 

За втори пореден ден граждани на Пловдив излязоха на протест заради задържането на доктор Иван Димитров, обвинен в убийство на крадец, нахлул в дома му. Площадът пред Районното полицейско управление се изпълни с хиляди граждани на града, дошли тук да защитят лекаря, предаде БГНЕС. Той е арестуван заради убийството на 38-годишния Жоро Джевизов-Плъха, който е с дебело досие, свързано с кражби и други престъпления. Хората смятат, че Димитров е застрелял нахлулия в дома му рецидивист при самоотбрана и в защита на съпругата и двете си деца. Стотици са се подписали в подписка в защита на доктора.

Хората настояват за промени в Наказателния кодекс, с които да се въведе понятието "неизбежна отбрана" за подобни случаи на посегателство в домовете на хората. Протестът тръгна на шествие към районна прокуратура в Пловдив, скандирайки „Свобода“. Лекари, колеги на рентгенолога д-р Иван Димитров са категорични, че трябва хората да се надигнат, за да бъде променен законът и при доказано действие при самоотбрана да не бъдат задържани извършителите. Домът на д-р Димитров е бил нападан от крадци три пъти. Според юристи, ако човек застреля някой в гърдите и на територията на дома си, това може да се приеме за самозащита. Ако обаче убийството е в гръб или в двора на имота, тогава не става въпрос за неизбежна самоотбрана.

По темата тече ожесточена дискусия и в социалните мрежи. Паралелно с подписката в защита на лекаря, много хора задават въпроса защо не се е обадил в полицията след като е застрелял крадеца и защо не е потърсил лекарска помощ, след като е бил ранен. Основното обаче, за което настояват хората, е държавата да осигури сигурност на хората в дома им. 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

протест, Пловдив, задържан лекар, убийство, кражба, самозащита

StreetView

Съвети за самотни пътешественички

Петък, 22 Април 2016 / Приключения
Как да се чувствате в безопасност, ако пътувате сами     Напоследък има голямо увеличение на соловите пътувания от жени – както за удоволствие, така и по работа, пише BuzzFeed Life. Пътуващият блогър Ники Варгас споделя пред изданието, че за нея това е начин да се подвизава [...]

Медуза колкото човек

Събота, 20 Юли 2019 / Приключения
Двама водолази попаднаха на гигантско мекотело край бреговете на Англия Гмуркачи попаднаха на гигантска медуза във водите край брега на Фалмут в югозападна Англия. Биологът Лизи Дейли се гмуркала на различни места в страната, за да отбележи Седмицата на дивия океан със своя партньор Дан Абът [...]