Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Протести в защита на задържания за убийство лекар

Понеделник, 05 Март 2018 / Общество
868
  • БГНЕС

Граждани настояват в Наказателния кодекс да се въведе понятието „неизбежна отбрана“

 

За втори пореден ден граждани на Пловдив излязоха на протест заради задържането на доктор Иван Димитров, обвинен в убийство на крадец, нахлул в дома му. Площадът пред Районното полицейско управление се изпълни с хиляди граждани на града, дошли тук да защитят лекаря, предаде БГНЕС. Той е арестуван заради убийството на 38-годишния Жоро Джевизов-Плъха, който е с дебело досие, свързано с кражби и други престъпления. Хората смятат, че Димитров е застрелял нахлулия в дома му рецидивист при самоотбрана и в защита на съпругата и двете си деца. Стотици са се подписали в подписка в защита на доктора.

Хората настояват за промени в Наказателния кодекс, с които да се въведе понятието "неизбежна отбрана" за подобни случаи на посегателство в домовете на хората. Протестът тръгна на шествие към районна прокуратура в Пловдив, скандирайки „Свобода“. Лекари, колеги на рентгенолога д-р Иван Димитров са категорични, че трябва хората да се надигнат, за да бъде променен законът и при доказано действие при самоотбрана да не бъдат задържани извършителите. Домът на д-р Димитров е бил нападан от крадци три пъти. Според юристи, ако човек застреля някой в гърдите и на територията на дома си, това може да се приеме за самозащита. Ако обаче убийството е в гръб или в двора на имота, тогава не става въпрос за неизбежна самоотбрана.

По темата тече ожесточена дискусия и в социалните мрежи. Паралелно с подписката в защита на лекаря, много хора задават въпроса защо не се е обадил в полицията след като е застрелял крадеца и защо не е потърсил лекарска помощ, след като е бил ранен. Основното обаче, за което настояват хората, е държавата да осигури сигурност на хората в дома им. 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

протест, Пловдив, задържан лекар, убийство, кражба, самозащита

Street of Art

Мари, която ни научи да слушаме сърцето си

Вторник, 10 Декември 2019 / Под прожектора
Вокалистката на Roxette изгуби дългогодишна битка с рака   "Ако се чудите дали тази битка си заслужава, послушайте сърцето си, ...защото усещате, че принадлежите на мечтите си"... Едно русо момиче от Швеция остави на света силни послания, песни с невероятна енергия и стил, на който [...]

Европейско турне за 50-годишния юбилей на Щурците

Събота, 04 Март 2017 / Под прожектора
Сборната група Фондацията ще обиколи 14 европейски града    С юбилеен концерт "50 години Щурците" във Франкфурт започна турнето на култовите български групи Щурците и Фондацията. На националния празник 3 март Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански [...]