Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Протести в защита на задържания за убийство лекар

Понеделник, 05 Март 2018 / Общество
428
  • БГНЕС

Граждани настояват в Наказателния кодекс да се въведе понятието „неизбежна отбрана“

 

За втори пореден ден граждани на Пловдив излязоха на протест заради задържането на доктор Иван Димитров, обвинен в убийство на крадец, нахлул в дома му. Площадът пред Районното полицейско управление се изпълни с хиляди граждани на града, дошли тук да защитят лекаря, предаде БГНЕС. Той е арестуван заради убийството на 38-годишния Жоро Джевизов-Плъха, който е с дебело досие, свързано с кражби и други престъпления. Хората смятат, че Димитров е застрелял нахлулия в дома му рецидивист при самоотбрана и в защита на съпругата и двете си деца. Стотици са се подписали в подписка в защита на доктора.

Хората настояват за промени в Наказателния кодекс, с които да се въведе понятието "неизбежна отбрана" за подобни случаи на посегателство в домовете на хората. Протестът тръгна на шествие към районна прокуратура в Пловдив, скандирайки „Свобода“. Лекари, колеги на рентгенолога д-р Иван Димитров са категорични, че трябва хората да се надигнат, за да бъде променен законът и при доказано действие при самоотбрана да не бъдат задържани извършителите. Домът на д-р Димитров е бил нападан от крадци три пъти. Според юристи, ако човек застреля някой в гърдите и на територията на дома си, това може да се приеме за самозащита. Ако обаче убийството е в гръб или в двора на имота, тогава не става въпрос за неизбежна самоотбрана.

По темата тече ожесточена дискусия и в социалните мрежи. Паралелно с подписката в защита на лекаря, много хора задават въпроса защо не се е обадил в полицията след като е застрелял крадеца и защо не е потърсил лекарска помощ, след като е бил ранен. Основното обаче, за което настояват хората, е държавата да осигури сигурност на хората в дома им. 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

протест, Пловдив, задържан лекар, убийство, кражба, самозащита

StreetInside

9 учени в надпревара за 30 000 лв.

Неделя, 09 Декември 2018 / Кариера
С наградата те ще могат да стартират собствена компания   Девет учени представиха своите бизнес идеи в надпревара за 30 000 лв. Те са финалисти в обучението "Предприемачи в науката" за наградата на Фондация "Карол знание". Научните теми бяха развити в хода на курса от септември до [...]

Психическа защита от агресия

Понеделник, 23 Май 2016 / На предела
  Техники за отбрана от психически атаки и енергийни вампири     Много често енергията ни се разрушава от враждебната енергия на някой друг. Ако сте сигурни, че някой източва енергията ви или ви въздейства разрушително чрез агресията си, тук ще намерите няколко метода за пс [...]