Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пускат движението в тунел „Ечемишка“

Петък, 30 Юни 2017 / Общество
501
  • АПИ

До седем години завършват строежа на цялата магистрала

 

Приключи ремонтът на тръбата на тунел „Ечемишка“ на магистрала „Хемус“ от София към Варна. От днес и двете тръби на тунела са отворени за движение, съобщиха от АПИ.

Тунелът беше затворен за ремонт след нелеп инцидент, при който осветително тяло падна върху движещ се автомобил и уби пътуваща в него жена. Ремонтът започна на 1 септември м. г. като движението досега се извършваше двупосочно в тръбата за София. 

Тунелът е с дължина 775 м. Той е в експлоатация от 1984 г. От тогава на съоръжението не е извършван основен ремонт.

В ремонта на тръбата за Варна са инвестирани около 12 млн. лв. Съоръжението е с нова хидроизолация, отводнителна система, вентилационна и електрическа инсталация, осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване. Положени са около 19 хил. кв. м хидроизолация, 30 хил. кв. м пръскан бетон, 3320 т асфалт, 843 куб. м тротоарни блокове, 164 т армировъчна стомана, 1550 м шумозаглушителни стени и т. н. Тръбата е с енергоефективно LED осветление, като са монтирани 293 бр. осветителни тела.

Реконструкцията на тръбата за Варна на "Витиня" трябва да приключи до края на август. В края на лятото за ремонт ще бъде затворена и другата тръба на "Ечемишка", като намеренията на АПИ са до средата на ноември всички ремонти по магистрала "Хемус" да бъдат приключени. 

С цел облекчаване на трафика през летните месеци и почивните дни се предвижда движението на тежкотоварни автомобили да бъде ограничено по всички магистрали. Ограничението за ТИР-овете ще се въведе от следващата седмица и ще важи до 15 септември.

За ремонт на 45 км пътно платно, тунели и виадукти на автомагистрала "Хемус" са необходими между 220 и 240 млн. лева. Те ще бъдат отделяни поетапно, за да се гарантира сигурността и безопасността на преминаващите, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. 

МРРБ продължава работата по въвеждането на тол-система, с която се очаква приходите на пътната агенция да се увеличат на около 900 млн. лева годишно. Така държавата ще може да вложи тези средства в ремонт на пътища. Сега АПИ разполага с годишен бюджет от 200 до 300 млн. лева годишно, като основната част от тези средства постъпват от винетките за леки автомобили.

През следващата седмица ще бъде подписан договорът с избрания строител на 9,3-километровия участък на АМ „Хемус“ от Ябланица до Боаза. Обектът ще се изпълнява на инженеринг, което означава, че изпълнителят първо ще направи проектиране на трасето, а строителството ще започне през 2018 година.

Приключва работата на оценителната комисия, която трябва да избере изпълнител за участък с дължина от 16,2 км от магистралата между Шумен и Търговище. Ако процедурата не бъде обжалвана, в началото на юли ще има избран строител другата и работата по проекта, който ще се изпълнява на инженеринг, ще стартира още през тази година.

Прави се техническо проектиране за 50-километровия участък между Боаза и разклона с второкласния път за Плевен и Ловеч, съобщи още министърът. Проектите трябва да са готови до края на годината и през следващата да се избере изпълнител на строителството.

Има готови идейни проекти за оставащата част от магистрала “Хемус“ с дължина 175 км от разклона при второкласния път до п.в. Буховци. Около 1,5 млрд. лв. е индикативната стойност на проекта, който е разделен два големи етапа с по три подетапа. Предстои да бъде направена оценка на въздействието върху околната среда, за се изберат варианти на трасе. Очакването на регионалния министър е „Хемус“ да бъде завършена до седем години.

Има проектна готовност за изграждане на магистрала Русе – Бяла – Велико Търново и скоростния път Видин – Ботевград с дължина 118 км от Русе до Велико Търново на три участъка. Индикативната стойност на целия проект е между 550 и 615 млн. лв.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

магистрала Хемус, тунел Ечемишка, ремонт, движение, МРРБ, АПИ

StreetInside

Добрите хора живеят по-дълго

Събота, 04 Ноември 2017 / Към себе си
Може да изглежда очевидно, но всъщност е научно доказано, че съвестта има връзка с дълголетието    Човечеството го вълнува един глобален въпрос: Как да остане по-дълго на земята? Има различни съвети как да стигнем до 100-те заветни години. Мислили ли сте обаче, че това зависи от со [...]

Прошката е егоистичен акт

Неделя, 18 Февуари 2018 / Към себе си
Да простите на някого означава да се откажете завинаги от всяка претенция за отмъщение   Прошката е егоистичен акт. Когато прощаваш, го правиш заради себе си и другият може дори да не знае. Да държите някого отговорен за действията му означава да ги забележите и да разговаряте с него за [...]