Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пътната безопасност: Споделена (без)отговорност

Сряда, 26 Септември 2018 / Общество
236
  • Над 80% от българите смятат, че трябва промяна в контрола на движението по пътищата

82% от българите смятат, че моделът не работи, показва проучване

 

Моделът на споделена отговорност между институциите очевидно се възприема като основен проблем в обществото ни, когато става дума за пътна безопасност - 82 на сто го оценяват негативно, а само 10 на сто позитивно. 8 процента не могат да преценят. Това показва последното проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено сред 932 души между 12 и 14 септември. Повод за сондажа е повишената чувствителност по темата с пътната безопасност. Наскоро в друго изследване на "Галъп" българите поставиха оценка "среден 3.15" на пътищата у нас.

Качеството на пътищата у нас също се оценява ниско. Хората възприемат подчертано негативно и цялостната законодателна рамка и имат много повече изисквания към формите на контрол по пътищата. Сред онези, които шофират, мненията са още по-ярко изразени, обясняват социолозите.

Хората закономерно търсят нов цялостен модел. Затова и мнозинство от 74 процента оценява ниско сега действащото законодателство по темата. 21 на сто го оценяват положително, а останалите не могат да формират мнение.

Ясно личи генералното обществено раздразнение по тези въпроси. Това обяснява и недоволството от формите на контрол у нас. 73 процента ги оценяват като незадоволителни, а само 24 на сто дават положителна оценка. Останалите не могат да преценят.

На този фон високо изглежда недоволството и към качеството на пътищата в България - цели 87 процента срещу 9 дали положителен отговор. 4 на сто не могат да преценят.

 

Вижте още:

17 души ги няма, и виновни няма 

Босия: Белите стаи за шофьорски изпити са пробити

Общините искат да ремонтират пътища с парите от тол-таксите  

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пътна безопасност, пътища, движение по пътищата, Галъп

StreetView

Забавни родителски провали

Сряда, 01 Ноември 2017 / Приключения
  Да си родител не е лесна работа и тези, които имат деца, добре знаят това   Независимо от нашите най-добри намерения, понякога ситуацията може да стане неудобна, особено когато малките ни грешки са на гърба на децата. BoredPanda предлага колекция с родителски провали, които [...]

На гости на Ванга – пътуване към себе си

Понеделник, 16 Октомври 2017 / Места
За енергията на Рупите много е писано, но докато не я усетиш сам, не можеш да разбереш   Обикновено сме твърде заети, забързани и съсредоточени в проблемите си. Много често повече искаме от живота без да даваме. И тогава попадаме на някое свято място, което да ни припомни, че можем за [...]